Obavijesti

Kolumne

Komentari 61

Zokina papazjanija: Prvo se odrekao Sabe, pa ga podržao

Zokina papazjanija: Prvo se odrekao Sabe, pa ga podržao
1

Prije točno mjesec dana Milanović je rezolutno odbio mogućnost da podrži Željka Sabu kao nezavisnog kandidata. Ovoga tjedna SDP je objavio da staje iza Sabe

VIDEO

Dok se borio s katastrofalnim poplavama, Zoran Milanović smislio je novu nepogodu.

Vukovarski SDP objavio je ovoga tjedna da će podržati optuženog gradonačelnika Željka Sabu kao nezavisnog kandidata na izvanrednim izborima u Vukovaru. "Birajući Željka, građani točno znaju što biraju", poručio je ovoga tjedna šef vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak, sjedeći uz samog Sabu. "Biraju čovjeka koji želi rješavati probleme iz prošlosti, ali ne živi u prošlosti".

Pa ipak, u ne tako davnoj prošlosti, bilo je to zapravo prije samo mjesec dana, Zoran Milanović rješavao je problem zvan Sabo na posve drugačiji način.

"Ne postoji ta mogućnost"

Nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj su Sabo i Marina Lovrić odstupili sa stranačkih dužnosti, ali nisu izbačeni iz stranke, šef stranke novinarima je izjavio kako Sabo neće biti kandidat SDP-a na izvanrednim izborima u Vukovaru. 

"Očekujemo da Sabo shvati kako ne bi smio biti kandidat SDP-a", rekao je Milanović, a potom rezolutno odbio pitanje novinara hoće li SDP možda podržati Sabu kao nezavisnog kandidata. "Ne postoji ta mogućnost. A što će biti u sljedećim danima, to ćete vidjeti".

I evo, sad smo vidjeli.

Vidjeli smo kako SDP provodi politiku "čistih ruku". Ne želi staviti svoje ime pored imena političara optuženog za korupciju, ali će uredno tog političara podržati na izborima.

Vidjeli smo kako Milanović vodi računa o moralnoj čistoći svoje stranke. Sabo više nije njezin dužnosnik, ali je ipak ostao običan član. I kao običan član istaknuo je nezavisnu kandidaturu na izborima, istu onu zbog koje je - sjetimo se - Milan Bandić prije četiri godine bio i formalno izbačen iz SDP-a.

Sabo bolji od Bandića

Zašto Sabo smije ono što ne smije Bandić? Pa još s optužnicom na vratu, koju Bandić nikada nije zaradio. Zar zato što ima dopuštenje predsjednika stranke? 

I ako ga ima, zbog čega Milanović onda ne želi i formalno kandidirati Sabu na lokalnim izborima? Zato što je lakše birače praviti budalama? 

Nećemo kandirati kompromitiranog gradonačelnika, političara pod optužnicom, napadanog sa svih strana i prezrenog u samoj vrhušci SDP-a, ali ćemo ga podržati na izvanrednim izborima.

Milanović nije čak ni pokušao pronaći u svojim redovima nekog boljeg kandidata, nekog čistijeg, sposobnijeg, podobnijeg, nekog tko nije nedavno smijenjen sa svih dužnosti u SDP-u i koga ne čeka suđenje. Barem kako bi pokazao da u SDP-u ima i takvih.

Zokina papazjanija

Ne, on je pred svog friško instaliranog predsjednika vukovarskog ogranka poručio javnosti da SDP staje iza Sabe. Jer, on to zaslužuje.

Teško je shvatiti o kakvoj se tu papazjaniji radi. O kakvoj strategiji. O umotvorini koja je proizvela više nedoumica, nego rješenja. Da nije riječ o Milanoviću, možda bi bilo mjesta čuđenju. Ovako, sve zvuči nekako logično.

I njegovo odricanje od Sabe, i njegovo podržavanje Sabe, i pozivanje na čistoću, i podržavanje optuženika. Ivica Račan je govorio da SDP može izgubiti izbore, ali obraz ne, a Zoran Milanović je smislio svoje rješenje: on ne smije izgubiti izbore, pa makar okrenuo drugi obraz. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući