Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Evo kako ptice sjede na dalekovodima bez da ih usmrti strujni udar!

Powered by HEP

Evo kako ptice sjede na dalekovodima bez da ih usmrti strujni udar!

Elektroeneregtski objekti, poput stupova, vodova, dalekovoda i trafostanica odavno su postali dio prirodnog staništa koje ptice koriste za odmor ili pak gniježđenje. Međutim, u isto vrijeme one za ptice predstavljaju i prijetnju njihovim životima.

VIDEO

Najveća prijetnja divljim vrstama

Uzimajući u obzir klimatsko stanje i ekološku krizu unazad nekoliko godina, a posebice danas, zaštita divljih životinja postala je važnija no ikad prije. Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama ptica, poput bijelih roda, posebno danas jesu elektrokucija (stradanje uslijed strujnog udara) i kolizija (stradanje uslijed udara u elektroenergetske stupove ili žice) koja uzrokuje tisuće smrtnih slučajeva i ozljeda ptica godišnje, a mogli bi se izbjeći primjenom zaštitnih mjera.

Smrtnost ptica uzrokovana interakcijom s dalekovodima i drugim elektroenergetskim objektima dokumentirana je za više od 380 vrsta ptica, uključujući i one kritično ugrožene. S pozitivne strane, ovim se problemom u Hrvatskoj trenutno bavi projekt koji predstavlja jedinstveni primjer široke transnacionalne suradnje duž jednog od najvažnijih migracijskih koridora, mjesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Europi - rijeke Dunav.

A,Pair,Of,Storks,In,A,Nest,On,A,Power

Projekt ,,LIFE Danube Free Sky''

Projekt pod nazivom ,,LIFE Danube Free Sky'' službeno je započeo 1. rujna prošle godine te je odobreno financiranje iz programa LIFE Europske unije. Tijekom planiranih pet godina provedbe projekta, 15 partnera iz sedam zemalja razvit će snažnu suradnju i primijeniti najučinkovitija rješenja kako bi se spriječile egzistencijalne prijetnje pticama. Poslije tog razdoblja, primjenom zaštitnih mjera na dalekovodima povećat će se uočljivost vodiča pticama na više od 245 km dionica dalekovoda najvišeg prioriteta.

Također, više od 3200 najopasnijih stupova dalekovoda unutar područja obuhvaćenog projektom bit će prilagođeno kako bi se osigurala sigurnost ptica. Važno je spomenuti kako se na području obuhvata projekta „LIFE Danube Free Sky“ nalazi oko 2074 km nadzemnih dalekovoda opasnih za ptice. Navedeni raspon dalekovoda predstavlja ozbiljnu prijetnju za zimovanje i reprodukciju populacije 12 ciljnih vrsta.

Electric,Power,Pylon,With,Flock,Birds,At,Sunset.

Ugradnjom preusmjerivača leta ptica na vodiče dalekovoda i izolacijom opasnih stupnih mjesta dalekovoda na 23 posebna područja zaštite i devet važnih područja za ptice, projektom će se spriječiti stradavanje ili ozljeđivanje oko 2000 jedinki ciljnih vrsta (i mnogo više drugih vrsta) od sudara s vodičima dalekovoda ili uslijed strujnog udara, tijekom svake godine.

Realizacija zahvaljujući Kopačkom ritu, HOPS-u i HEP-u

U Hrvatskoj projekt „LIFE Danube Free Sky“ realiziraju tri partnera – Javna ustanova Park prirode Kopački rit, Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS d.o.o.) i HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS d.o.o.). JUPP Kopački rit kao koordinator projekta osigurat će praćenje i istraživanje stradavanja ptica prije i nakon primjene zaštitnih mjera na elektroenergetskoj infrastrukturi koja je identificirana kao ugroza pticama te će predložiti mjere i za poboljšanje uvjeta reprodukcije i opstanka ptica, posebno ugroženih ciljnih vrsta.

Zaštitne mjere na elektroenergetskoj infrastrukturi provest će operatori prijenosnog odnosno distribucijskog sustava, HOPS  i HEP ODS. Glavni rezultat projekta bit će značajno smanjenje te dijelom potpuna eliminacija prijetnje elektrokucije i kolizije na elektroenergetskoj infrastrukturi na širem području Parka prirode Kopački rit, kao jednog od ornitološki najznačajnijih područja u Hrvatskoj.

24sata

Powered by HEP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva