Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Nedostaje nam građevinskih radnika: Struka alarmirana zbog nedostatka radne snage

Nedostaje nam građevinskih radnika: Struka alarmirana zbog nedostatka radne snage
3

Problem nedostatka radne snage iz građevinskog sektora u Hrvatskoj postaje sve ozbiljniji jer raste potražnja za građevinskim projektima diljem zemlje. A jedan od očitih uzroka ovog problema je migracija radne snage u inozemstvo

VIDEO

Hrvatska građevinska industrija suočava se s ozbiljnim izazovom - nedostatkom kvalificiranih radnika. Ovaj problem postaje sve ozbiljniji kako raste potražnja za građevinskim projektima diljem zemlje. Struka je alarmirana, a vlada i poslodavci aktivno traže rješenja kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

Zašto nedostaje građevinskih radnika?

Smanjenje broja građevinskih radnika u Hrvatskoj ima više uzroka. Jedan od njih je migracija radne snage u inozemstvo, gdje se mnogi radnici odlučuju za bolje plaćene poslove i radne uvjete. Osim toga, manji broj mladih ljudi odlučuje se za karijeru u građevinskoj industriji, dok starija populacija radnika odlazi u mirovinu. Ovaj demografski jaz sve više se osjeća, posebno u gradovima poput Zagreba, Rijeke i Splita.

Engineering,Consulting,People,On,Construction,Site,Holding,Blueprint,In,His

Izazovi s kojima se suočava građevinska industrija uključuju produžene rokove izgradnje, povećane troškove radne snage i mogućnost smanjenja kvalitete radova. Građevinske tvrtke sve više moraju angažirati radnike iz drugih zemalja EU-a kako bi popunili praznine u radnoj snazi, no to stvara dodatne izazove u vezi s jezikom, regulativama i plaćama.

Neke mjere su već poduzete 

Vlada i poslodavci svjesni su problema i već su poduzeli korake kako bi privukli više radnika u građevinsku industriju. To uključuje povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada i obuke za nove radnike. Također se razmatra mogućnost promjena u obrazovnom sustavu kako bi se potaknula mlade ljude da razmotre karijeru u građevinskoj industriji.

Osim toga, postoji i naglasak na poticanju povratka iskusnih radnika iz inozemstva koji bi mogli prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije. Povećani naglasak na upotrebi tehnologije i automatizaciji također bi mogao pomoći u ublažavanju problema s nedostatkom radne snage.

Engineers,And,Workers,Discuss,The,Plan,Of,Building,At,Building.

Sve u svemu, nedostatak kvalificiranih građevinskih radnika predstavlja ozbiljan izazov za Hrvatsku, ali s odgovarajućim mjerama i suradnjom vlade, poslodavaca i obrazovnih institucija, postoji nadu da će se ova situacija riješiti i da će se osigurati stabilna budućnost građevinske industrije u zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Poziv za suradnju: Zapošljavaju se stručni radnici iz drugih zemalja u Hrvatskoj
PRILIKA ZA GRAĐEVINSKI SEKTOR

Poziv za suradnju: Zapošljavaju se stručni radnici iz drugih zemalja u Hrvatskoj

S porastom građevinske industrije, istovremeno raste potreba za kvalificiranom radnom snagom. Zato se mnoge agencije za zapošljavanje, tvrtke i poslodavci okreću prema inozemnom tržištu rada i privlačenju stručnjaka u našu zemlju

Agencija za zapošljavanje rješava nedostatak radne snage u Hrvatskoj, Srbiji i BiH
NASTAVAK RAZVOJA GRAĐEVINE

Agencija za zapošljavanje rješava nedostatak radne snage u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Osim u Hrvatskoj, jedan od očitih problema u zemljama regije je također nedostatak kvalificirane radne snage. Zato je Job Hunter - agencija za zapošljavanje zbog potrebe tržišta otvorila svoje podružnice i u Srbiji i Bosn i Hercegovini
Ako ne ubrzamo procese i educiramo se, bit ćemo nekonkurenti i nepoželjni
nužne su promjene

Ako ne ubrzamo procese i educiramo se, bit ćemo nekonkurenti i nepoželjni

Hrvatska je već dugo suočena s nedostatkom kvalitetne radne snage. Koje bi promjene i inicijative olakšale dolazak toliko potrebnih radnika u hrvatskom gospodarstvu, zna Manuela Vukelić iz agencije Job Hunter