Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Ranogajec o uvođenju eura: 'Bojimo se da će biti represije i treba to spriječiti edukacijom'

Ranogajec o uvođenju eura: 'Bojimo se da će biti represije i treba to spriječiti edukacijom'

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec se oglasio na konferenciji Kvaka24. Misli da im je šest mjeseci sasvim dovoljno no država mora spriječiti inflaciju...

VIDEO

Na konferenciji Kvaka24 oglasio se i odgovorio na neka pitanja i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec. 

Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a prije toga potrebne su određene pripreme. 

- Morat ćemo raditi jednu dobru edukaciju da bismo kolegicama i kolegama obrtnicima približili problematiku u samom startu, da razgovaramo i o inicijalnim troškovima koje će imati nakon uvođenja eura. Morat ćemo prilagoditi od fiskalnih blagajni do svih računovodstvenih evidencija. Smatram da treba vremena da se sve to riješi - rekao je Ranogajec. 

Dragutin Ranogajec je na konferenciji spomenuo da bi šest mjeseci trebalo biti dovoljno, no ukoliko država ne spriječi inflaciju onda smo u problemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Biznis konferencija Kvaka24

-  Šest mjeseci treba biti dovoljno, No ova inflacija, ako država to ne spriječi, bit ćemo u problemu. U trenutku ako netko odredi osnovicu za najnižu plaću, a onda nema potporu u ekonomskom rezultatu, onda smo u problemu. Dvojno iskazivanje cijena će biti obavezno, važna je edukacija prije represije i važna je pravovremena i jednoznačna informacija za sve ljude - nadodaje Ranogajec. 

Spominje i da država treba raditi na edukaciji. Zabrinutost su izrazili oko represije, te ako dođe do toga da to moraju spriječiti u startu. 

Podobnik: 'Kada si evolucijski nezreo, onda si i siromašan'
Podobnik: 'Kada si evolucijski nezreo, onda si i siromašan'

- Kad govorim o naknadama, mislim da Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva mora sudjelovati u troškovima edukacije koja treba biti u cijeloj zemlji, kako bi poduzetnici i obrtnici dobili prave informacije. Onih 14 dana uvođenja eura može biti sve u redu, a 15. dan dođe kupac koji ima samo kune, a vi mu izdate račun u eurima. Bojimo se da će biti represije i želimo to spriječiti u startu. Država mora raditi na edukaciji, euro ne smije proći ovu katarzu kao cijepljenje - kaže Ranogajec. 

Za kraj je spomenuo da ih zabrinjava inflacija te da im to remeti sve poslovne planove. Ako se ne postave čvrsta pravila onda smo u problemu. HOK pokušava barem u dijelu cijene energenata zaštiti obrtnike.

Tijek konferencije pratite OVDJE.

Svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su 24sata, Kvaka24 i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Hrvatska pošta, HEP, Hrvatska udruga banaka, Aircash i Končar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24