Kvaka24

Komentari 27

Umjesto cvijeća na balkonu posadite zelenu, hrskavu salatu

Umjesto cvijeća na balkonu posadite zelenu, hrskavu salatu

Zamislite, kuhate ručak uz koji ide zelena salata pa odete na balkon, uberete je i isti dan pojedete. Osim što ne može biti svježija, možete biti sigurni da nije špricana kemikalijama

Birajte tegle koje su duboke kako bi korijen imao dovoljno mjesta, a salata narasla zdrava i jaka. Zemlja neka bude humusna i dobro zadržava vlagu. Ukoliko je sijete, svakako računajte da ćete je morati rasaditi pa nemojte pretjerati s količinom, posebno ako nemate velik balkon. Razmak između sadnica trebao bi biti najmanje 25 centimetara.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pripremati povrće

Vrtlari imaju naviku salatu sijati u nekoliko razmaka kako sve glavice ne bi bile spremne za jelo u isto vrijeme.

Salata voli sunce, ali i vodu pa svakako pazite da joj zemlja nije suha. Zalijevajte je ujutro dok vani nije vruće i to s vodom koja je odstajala preko noći ili, još bolje, kišnicom. Također, salatu je bolje svakih nekoliko dana zaliti obilato, nego je svaki dan malo poškropiti vodom - to će joj više odgovarati.

Ipak, obzirom da su vrući dani pred nama, možda ćete je morati zalijevati i češće - to provjerite sami pogledom na zemlju, ako je suha, a tegla lagana, vaša salata je sigurno žedna. Povremenu je nahranite s malo organskog supstrata i ekološkog gnojiva, da bi imala bolji prinos.

Voda od krumpira tjera uši

Ukoliko primijetite uši na listovima, suzdržite se od kupovine kemijskih preparata, već radije posegnite za prirodnijim rješenjima. Kod ušiju pomaže voda u kojoj se kuhao krumpir, ali ne smije biti slana. Ohladite je i stavite u bocu s raspršivačem pa poprskajte listove. 

Napravite prirodno gnojivo sami 

Kopriva se usitni, staviti u drvenu ili plastičnu bačvu i prelije vodom, idealno bi bilo kišnicom. Otvorena bačva ostavi se na suncu. S vremenom će se na površini pojaviti pjena zbog vrenja, a nakon prestanka vrenja osjetit ćete vrlo jak miris. Postupak traje 2 do 3 tjedna. 

Tekuće gnojivo se prije upotrebe razrijedi u omjeru 1:10 i njime se zalijeva salata, a vole ga i rajčice, kupus, celer, cvjetača, korabica, krastavci i poriluk. 

Čuvanje salate nakon branja

Velika je greška ostaviti zelenu salatu u plastičnoj ambalaži, vrećici ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi trunuti. Važno je da do nje dolazi zrak i vlaga polako isparava.

Mnoge domaćice služe se jednim odličnim trikom kako produljiti svježinu, a time i vijek trajanja salati. Ukoliko je nećete odmah jesti, odmah nakon branja je omotajte papirnatim ubrusom i stavite tako u hladnjak. Ukoliko u njoj nema previše vlage, tad taj ubrus malo poškropite vodom. Na taj način će imati i dovoljno vlage da se ne počne sušiti, a i isto vrijeme će višak isparavati čime se sprječava truljenje.

Na ovaj način salata može ostati svježa do pet dana - samo zamijenite papirnati ubrus novim bude li potrebno. Također, ukoliko su listovi pomalo obješeni i uvenuli, prije jela je ostavite u hladnoj vodi i promatrajte kako brzo će joj se vratiti svježina i hrskavost.