![Umjesto cvijeća na balkonu posadite zelenu, hrskavu salatu](https://img.24sata.hr/6ZF-P0JUiA83SaGl4fc9FaHh8AA=/414x267/smart/media/images/2021-24/dreamstime-s-186615254.jpg)
Zamislite, kuhate ručak uz koji ide zelena salata pa odete na balkon, uberete je i isti dan pojedete. Osim što ne može biti svježija, možete biti sigurni da nije špricana kemikalijama
Zamislite, kuhate ručak uz koji ide zelena salata pa odete na balkon, uberete je i isti dan pojedete. Osim što ne može biti svježija, možete biti sigurni da nije špricana kemikalijama
Birajte tegle koje su duboke kako bi korijen imao dovoljno mjesta, a salata narasla zdrava i jaka. Zemlja neka bude humusna i dobro zadržava vlagu. Ukoliko je sijete, svakako računajte da ćete je morati rasaditi pa nemojte pretjerati s količinom, posebno ako nemate velik balkon. Razmak između sadnica trebao bi biti najmanje 25 centimetara.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako pripremati povrće
Pokretanje videa...
Vrtlari imaju naviku salatu sijati u nekoliko razmaka kako sve glavice ne bi bile spremne za jelo u isto vrijeme.
Salata voli sunce, ali i vodu pa svakako pazite da joj zemlja nije suha. Zalijevajte je ujutro dok vani nije vruće i to s vodom koja je odstajala preko noći ili, još bolje, kišnicom. Također, salatu je bolje svakih nekoliko dana zaliti obilato, nego je svaki dan malo poškropiti vodom - to će joj više odgovarati.
Ipak, obzirom da su vrući dani pred nama, možda ćete je morati zalijevati i češće - to provjerite sami pogledom na zemlju, ako je suha, a tegla lagana, vaša salata je sigurno žedna. Povremenu je nahranite s malo organskog supstrata i ekološkog gnojiva, da bi imala bolji prinos.
Ukoliko primijetite uši na listovima, suzdržite se od kupovine kemijskih preparata, već radije posegnite za prirodnijim rješenjima. Kod ušiju pomaže voda u kojoj se kuhao krumpir, ali ne smije biti slana. Ohladite je i stavite u bocu s raspršivačem pa poprskajte listove.
Kopriva se usitni, staviti u drvenu ili plastičnu bačvu i prelije vodom, idealno bi bilo kišnicom. Otvorena bačva ostavi se na suncu. S vremenom će se na površini pojaviti pjena zbog vrenja, a nakon prestanka vrenja osjetit ćete vrlo jak miris. Postupak traje 2 do 3 tjedna.
Tekuće gnojivo se prije upotrebe razrijedi u omjeru 1:10 i njime se zalijeva salata, a vole ga i rajčice, kupus, celer, cvjetača, korabica, krastavci i poriluk.
Velika je greška ostaviti zelenu salatu u plastičnoj ambalaži, vrećici ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi trunuti. Važno je da do nje dolazi zrak i vlaga polako isparava.
Mnoge domaćice služe se jednim odličnim trikom kako produljiti svježinu, a time i vijek trajanja salati. Ukoliko je nećete odmah jesti, odmah nakon branja je omotajte papirnatim ubrusom i stavite tako u hladnjak. Ukoliko u njoj nema previše vlage, tad taj ubrus malo poškropite vodom. Na taj način će imati i dovoljno vlage da se ne počne sušiti, a i isto vrijeme će višak isparavati čime se sprječava truljenje.
Na ovaj način salata može ostati svježa do pet dana - samo zamijenite papirnati ubrus novim bude li potrebno. Također, ukoliko su listovi pomalo obješeni i uvenuli, prije jela je ostavite u hladnoj vodi i promatrajte kako brzo će joj se vratiti svježina i hrskavost.