Lifestyle

Komentari 1

10 pravila ponašanja na stazi za sve skijaše i snowboardere

10 pravila ponašanja na stazi za sve skijaše i snowboardere

Ukoliko nije apsolutno neophodno, skijaš ili snowboarder moraju izbjegavati zaustavljanje na stazi na uskim dionicama ili tamo gdje je vidljivost ograničena

Međunarodna skijaška organizacija (FIS - Fédération Internationale de Ski) na svojim stranicama ima deset važnih pravila za ljude koji se nađu na skijaškoj stazi, a koja su kreirana kako bi se smanjio rizik od ozljeda te ugrožavanja i sebe i drugih dok skijaju ili snowboardaju.

10 FIS-ovih obaveznih pravila:

1. Poštovanje drugih

Skijaš ili snowboarder mora se ponašati na način da ne ugrožava druge i ne donosi pretpostavke o njima ili njihovim potezima.

2. Kontrola brzine 

Skijaš ili snowboarder mora se kretati kontrolirano. Svoju brzinu i način skijanja ili snowboardinga mora prilagoditi svojim sposobnostima i prevladavajućim uvjetima terena, snijega i vremenskim uvjetima te gustoći prometa na stazi.

POGLEDAJTE VIDEO kako pravilno brinuti o skijama:

3. Izbor rute

Skijaš ili snowboarder koji dolazi straga mora odabrati svoju rutu tako da ne ugrozi skijaše ili snowboardere koji se nalaze ispred.

4. Pretjecanje

Skijaš ili snowboarder može preteći drugog skijaša ili snowboardera pod uvjetom da ostavi dovoljno prostora da skijaš ili snowboarder kojeg pretiče napravi bilo koji dobrovoljni ili nehotični pokret.

5. Ulazak i kretanje po stazi

Skijaš ili snowboarder koji ulazi na obilježenu stazu, mora najprije provjeriti kakav je promet na stazi i uvjeriti se da može doći do svojeg dijela staze bez da ugrozi sebe ili drugoga.

6. Zaustavljanje na stazi

Ukoliko nije apsolutno neophodno, skijaš ili snowboarder moraju izbjegavati zaustavljanje na stazi na uskim dionicama ili tamo gdje je vidljivost ograničena. Nakon pada na takvom mjestu, skijaš ili snowboarder se mora što prije udaljiti sa staze.

7. Penjanje i spuštanje bez skija

Skijaš ili snowboarder koji se penje ili spušta pješice mora se držati vidljivog ruba staze.

8. Poštovanje znakova na stazi

Skijaš ili snowboarder mora poštovati ​​sve znakove i oznake koji se nalaze na stazi.

9. Pomoć

Dođe li do nezgode, svaki skijaš ili snowboarder dužan je pružiti pomoć.

10. Identifikacija

Svaki skijaš ili snowboarder, ili svjedok, bez obzira je li odgovoran ili ne za nesreću, mora dati svoje ime i adresu ako ga to zatraže.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci