Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Toksične riječi koje nikad ne bi trebali izreći - šefu, mami, ženi

Toksične riječi koje nikad ne bi trebali izreći - šefu, mami, ženi
1

Neke riječi, ovisno na koji ih način izgovorimo, mogu imati jak utjecaj na druge. Prije nego izgovorimo 'teške' riječi drugoj osobi trebamo dobro promisliti kako će to utjecati na njih i na vas.

VIDEO

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo s neugodnom situacijom za koju je kasnije požalio. Nekad, riječi koje izgovorimo ostave 'ožiljak' drugoj osobi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

06:58

Kako biste održali svoje osobne i profesionalne odnose sretnim i zdravim, ove riječi bi trebalo izbjegavati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Šef

Nemojte misliti da ćete dobiti povišicu ili napredovanje ako govorite šefu stvari poput 'to nije u mom opisu posla'. Negativnost na poslu ne dovodi nigdje.

Zadatak koji je izvan vaše svakodnevne rutine mogao bi biti dragocjena prilika da pokažete šefu svestranost u svojim vještinama. To čak može značiti da vam šef dovoljno vjeruje da vas uputi u nove izazove. Čak i izgovaranje stvari poput 'ne, nemam vremena za to' može se loše odražavati na vašu radnu etiku. 

2. Obitelj

Najvjerojatnije ste čuli za frazu 'majka zna najbolje'. Roditelj i dijete imaju posebnu vezu, kaže Francesca Di Meglio, spisateljica talijanskog bloga Mamma.

Pokušaj da se povrijedi mama i njeni 'načini' ili odnosi s djetetom mogu povrijediti njene osjećaje i pobuditi ljutnju. Svaki roditelj stvari radi na određeni način, onako kako on ili ona najbolje znaju, a sve to u djetetovu korist.

3. Odnos s djetetom

Pravilo roditeljstva kojeg biste se uvijek trebali pridržavati jest da dijete nikada ne uspoređujete s drugim djetetom. Govoreći svom djetetu stvari poput: 'zašto ne možeš biti više poput svoje sestre?' samo će ih natjerati da se osjećaju neprimjereno i snizit će njihovo samopoštovanje.

Usporedbe nikome ne čine dobro, bez obzira na njihovu dob. Zatim, nemojte svaki put kada vaše dijete ima problem i ne može nešto riješiti reći 'ja ću ti pomoći'. Naravno, možete pomoći svom djetetu ali ne uvijek za svaki problem. Jer to može ugroziti neovisnost vašeg djeteta, jer će uvijek tražiti odgovore od drugih. 

Zašto su djeci potrebni rituali i kako im pomažu tijekom života
Zašto su djeci potrebni rituali i kako im pomažu tijekom života

4. Bolja polovica

Passionate couple celebrating New Year

Nema ništa gore nego reći voljenoj osobi reći 'ne vjerujem ti', pogotovo kad je povjerenje jedan od mnogih obilježja zdrave veze. Riječi poput ovih zvuče optužujuće. Umjesto toga ublažite svoj skepticizam frazama poput 'mislim da mi nisi ispričao sve detalje priče'.

Drugi izraz na NE popisu uključuje 'pretjeruješ' jer se vaš partner osjeća kao da njihove emocije nisu valjane. Svom partneru morate pokazati da se pored vas može osjećati sigurno i reći vam sve bez straha od predrasude.

5. Prijatelj

Ako je jedan od vaših prijatelja upravo prekinuo vezu s dugoročnim partnerom, pokušajte izbjeći rečenice poput 'ne brini, još uvijek imaš puno vremena'. To samo znači da negdje postoji sat koji otkucava, odbrojava dane ili godine za koje se smatra da je prikladno ili neprikladno za započeti vezu.

Za susret s pravom osobom ne postoji predstojeći rok i baš zato nemojte vršiti pritisak na svog prijatelja. 

6. Doktor

Posao vašeg liječnika je da vas pregleda, ustanovi bolest ako postoji i prepiše najbolji lijek za brz oporavak. Međutim, ako ne slijedite upute liječnika i ne uzimate lijek prema uputama, onda će vam teže proći bolest.

Laganje liječniku da ste uzimali prepisani lijek moglo bi biti čak i opasno za vaše zdravlje. Ako ne govorite istinu vašem liječniku onda će on imati poteškoća procijeniti je li vam lijek pomaže ili ne.

Dižu se prije pet i super im je: 11 jutarnjih rituala za bolji dan
Dižu se prije pet i super im je: 11 jutarnjih rituala za bolji dan

7. Sestra ili brat

Nikad ne biste trebali pitati brata ili sestru, 'zašto se ponašaš toliko zaštitnički?' jer to zvuči neprijateljski i neželjeno. U prirodi je vaše sestre ili brata da vas štiti i pazi na vas jer žele samo ono što je najbolje za vas.

Trebali biste poštovati to što vas žele obraniti od svega što smatraju da je loše za vas. 

8. Nastavnik

Postoji mnogo stvari koje nikad ne smijete reći ispred svog djeteta, a optuživanje nastavnika da je u krivu je jedna od takvih. Ako ispred djeteta kažete neprimjerene stvari time mu dajete do znanja da sa svojim nastavnikom priča na nepristojan način.

Fraza 'ti ne znaš što radiš' je još jedna stvar koja se nalazi na NE listi. Na učiteljima je velika odgovornost te oni održavaju disciplinu unutar učionice zato je vrlo bitno da i vaše dijete zna da se prema njima treba odnositi s poštovanjem.

9. Mehaničar

car service, repair, maintenance and people concept - happy smiling auto mechanic man at workshop

Niti jedan ugledni mehaničar ne želi čuti popularnu rečenicu 'znam u čemu je problem, samo popravite ono što vam kažem.' Auto mehaničar će uvijek poslušati što vozač ima za reći kako bi razumio kako se njihov automobil ponaša, ali postoji velika količina stvari koje mora testirati prije nego što točno uspostavi u čemu je problem. 

10. Roditelj

Reći nekome da ga mrzite je vrlo uvredljivo za roditelje, posebno zato što su oni dali za svoju djecu i više nego što možete zamisliti. Važno je zapamtiti da su takve riječi snažne i trebali biste ih izbjegavati jer biste kasnije mogli požaliti. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav
ZA SVAKI ZNAK JE DRUGAČIJE

Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav

Astrologija nam pruža uvid u tajne karaktera svakog horoskopskog znaka te otkriva što nam je potrebno kako bismo se bolje otvorili prema ljubavi i sretnoj vezi