Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

10 recepata naših baka za fine domaće juhe - iz starih kuharica

10 recepata naših baka za fine domaće juhe - iz starih kuharica

Juhe su nekada ljudima bile izuzetno važne, a preporuka je bila poslužiti 1/4 litre po osobi. Tijekom pripreme povrća pazilo se da se peru cijeli komadi, a ne narezani, 'jer se iscijedi previše soka'

VIDEO

Neke recepte za juhe pronašli smo u najstarijoj kuharici tiskanoj na hrvatskom jeziku. Radi se o 'Kuharskoj knjizi' kaptolskog kanonika Ivana Birlinga koja je izdana u Zagrebu 1813. godine. Druge recepte izdvojili smo iz 'Knjige za svaku ženu', izdane 1952. godine, također, u Zagrebu. 

Odlične domaće krpice sa sirom i vrhnjem po receptu iz 1952.
Odlične domaće krpice sa sirom i vrhnjem po receptu iz 1952.

Zgodnih recepata ima i u knjizi iz 1964. godine 'Suvremena prehrana i kuhanje'. U njoj je preporuka juhe jesti za doručak i večeru: ' Juha za zajutrak je dobra podloga za drugu hranu, a isto tako i za večeru, jer je jako probavljiva'.

Piše da su u jednom periodu povijesti juhe bile jedino jelo kojim su se ljudi hranili, a nalikovale su složencima jer je u njima bilo svega i svačega. Kuhali su i biljke i meso u jednom loncu pa su zapravo na kraju dobili kompletan obrok i nisu imali potrebe jesti još nešto uz to. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za bistre juhe su pisali kako 'imaju malo pridodataka pa nisu hranjive pa ih o podne možemo izostaviti iz jestvenika dnevne prehrane; one su zapravo samo piće kojim se napuni želudac'. 

Juhe su nekada ljudima bile izuzetno važne, a preporuka je bila poslužiti 1/4 litre po osobi. Tijekom pripreme povrća pazilo se da se peru cijeli komadi, a ne narezani, 'jer se iscijedi previše soka'. Posebnu uputu imali su za pripremu zelenog povrća: 'Zeleno povrće nikad ne pokrivaj dok se kuha, jer će izgubiti lijepu zelenu boju'. 

Recepte donosimo riječima kako su napisani u spomenutim knjigama. Kada naiđete u sastojcima na detalj tipa - litra nasjeckanih mahuna - to znači da vam je za taj recept potrebna količina koja stane u posudu od jedne litre.

1. Juha s vrhnjem

Sastojci: 4 dkg masti, 4 dkg brašna, zeleni peršin, 1 litra vode, sol, papar, 2 dl vrhnja, jedna žemička

Postupak:

Napravi se zafrig (zaprška) od masti i brašna, dolije vodom, soli se, popapri i kuha. Doda se sitno kosanog peršina i kiselog vrhnja, zavrije i servira s prženom žemičkom ili prženim graškom.

2. Dalmatinska juha

Sastojci: 1 i 1/4 litre juhe od kosti, 6 dkg makarona, 6 dkg maslaca, 4 dkg brašna, 1 dkg luka, 2 dkg parmezana

Postupak:

Makaroni se kuhaju u slanoj vodi i izrežu na 2 cm dugačke komade. U međuvremenu se napravi zafrig od maslaca i brašna pa kad je žut, isprži se sitno kosani luk, dolije juhom od kosti, osoli i pusti da kuha. U to se stave makaroni i ribani parmezan.

3. Juha od rajčice

Sastojci: 1/2 kg svježe ili 10 dkg konzervirane rajčice, 3 dkg masti, 3 dkg brašna, 1 litra vode, 2 dkg šećera, 1 dl vrhnja, 1 dkg luka, sol

Postupak:

Svježe se rajčice operu,zgnječe i u vlastitom soku mekano kuhaju, a nakon toga se pasiraju. Zatim se stave na zafrig na kojem se isprži komadić luka. Dolije se potrebnom količinom vode, doda soli i šećera i pusti kuhati. Konačno se doda vrhnje, a luk se izvadi. Ukuhati se može riža ili tjestenina.

4. Juha od tučenih badema

Očišćene bademe stuci, sredinu žemlje prelij sa kipućim mlijekom, pomiješaj s tučenim bademima, protisni kroz cjedilo, te koliko ti je za juhu potrebno prelij s kipućim mlijekom i pusti kipjeti. Dodaj malo šećera i putra i prelij na izrezanu i preprženu žemlju.

5. Juha od teletine

Sastojci: 20 dkg teletine, 10 dkg mrkvice, 5 dkg graška, 10 dkg cvjetače, sol, papar, 4 dkg masti, 3 dkg brašna, zeleni peršin, 4 dkg luka

Postupak:

Napravi se svijetao zafrig na kojem se poprži sitno kosani luk. Zatim se stavi oprana teletina izrezana na kocke, malo se poprži, dolije najprije s malo hladne, a onda tople vode. Zatim se očisti mrkvica, izreže na rezance i stavi kuhati s očišćenim graškom i očišćenim cvjetićima od cvjetače. Juha se soli i papri, doda se fino kosanog peršina i pusti da kuha.

6. Prežgana juha 

Sastojci: 6 velikih žlica masti, 8 velikih žlica brašna, 1 mala žlica kumina, 2 litre kipuće vode, 1 litra hladne vode, 3 velike žlice soli

Postupak:

Načini tamnosmeđi zapržak, dodaj kumin i 2 puta promiješaj. Onda dodaj hladnu vodu, dobro promiješaj da ne bude grudica, zatim dodaj posoljenu kipuću vodu i dobro prokuhaj 1/2 sata. Možeš ukuhati tanko izrezanu srijemsku kobasicu i dodati prženi domaći kruh namazan češnjakom. 

Prženi kruh sa češnjakom: Kruh se izreže na tanke odreske. Svaki odrezak namaže češnjakom, izreže na kockice i stavi na tepsiju. Zatim se doda 2 do 3 velike žlice masti i peče u pećnici, dok ne budu kockice krhke i rumene.

7. Juha od mahuna

Sastojci: 1 litra tanko izrezanih mahuna, 3 litre hladne vode, 3 velike žlice soli, 5 velikih žlica masti, 5 velikih žlica brašna, 1 velika žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 5 velikih žlica kiselog vrhnja, 2 velike žlice zelenog peršina, 1 mala žlica sitnog papra.

Priprema: Mahune pristavi u hladnu slanu vodu i kuhaj da budu mekane. Onda dodaj zapržak, dobro promiješaj i prokuhaj pa dolij vrhnje i neka još jednom provrije.

8. Juha od piva

U lonac ulij pola polića (0,75 l) piva, šećera po želji, mirodija, limunove korice i pusti kipjeti. Na tavici u pol sajtleka (1,75 dl) vrhnja primiješaj šest žumanjaka i jako miješajući ulij u kipuće pivo. Posluži s preprženim kruhom.

9. Lažna goveđa juha

Štukinu glavu stavi u lonac, dodaj malo graha, prelij s vodom te jedan sat kuhaj. Dodaj celera, peršina, mrkve, muškata, klinčića, šafrana i pusti još kipjeti pa posluži.

Paratha: Beskvasno indijsko pecivo koje se jede samo ili puni smjesom od krumpira i začinima
Paratha: Beskvasno indijsko pecivo koje se jede samo ili puni smjesom od krumpira i začinima

10. Kukuruzna juha sa slaninom

Sastojci: 1/2 litre oguljenog u sitne kocke izrezanog sirovog krumpira, 1 i 1/2 litre hladne vode (ili juha od suhog mesa ili kožica i kosti od suhog mesa), 5 velikih žlica slanine na sitne kocke izrezane i malo prepržene, 1 i 1/2 litre kiselog mlijeka, 5 velikih žlica kukuruznog brašna, 2 velike žlice soli

Postupak:

Krumpir pristavi u hladnoj vodi i kuhaj ga da bude mekan. Možeš mu dodati i preostale kožice od slanine. Onda dodaj prženu slaninu zajedno sa mašću. Kukuruzno brašno dobro prokrkljaj (razmuti) sa kiselim mlijekom, dodaj ga juhi, posoli, dobro promiješaj i kuhaj još 1/2 sata.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru