Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

10 recepata za keksiće: Neka vam cijela kuća zamiriše na cimet, vaniliju, čokoladu...

10 recepata za keksiće: Neka vam cijela kuća zamiriše na cimet, vaniliju, čokoladu...

Čajne kekse možete puniti i premazivati čokoladnim kremama, džemovima, pekmezima i ostalim slatkim nadjevima te preliti čokoladnom ili bijelom glazurom

VIDEO

Keksi se jednostavno oblikuju rukama, limenim kalupima, pa i običnim plastičnim kalupima kojima se igraju djeca. Brzo se pripremaju i peku, a danima se mogu čuvati u staklenim, porculanskim ili limenim kutijama. Najčešće se spremaju od prhkog tijesta, tijesta s praškom za pecivo i tijesta s medom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mirta Atlija proizvodi slatke grickalice od najljuće papričice 01:26

U prhko tijesto za sitne kekse uglavnom se ne preporučuje dodavati prašak za pecivo jer mogu izgubiti oblik, no prema potrebi ipak ga treba dodati, ali vrlo malo. Možete ga zamijeniti sodom bikarbonom, no i nje treba dodati jako malo. Oblikovani se keksi nikako prije pečenja ne smiju stavljati u vrući lim. Također, trebaju se dobro ispeći jer dulje ostaju mekani, ali ne smiju biti prepečeni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Možda je upravo pečenje najteži dio jer je i minuta dovoljna da keksi budu premalo ili previše pečeni. Američki keksi s komadićima čokolade bit će ukusniji ako u njih stavite što kvalitetniju čokoladu. Možete u njih umiješati i sitno nasjeckane komadiće brusnice, bijele čokolade, lješnjaka, obojenih čokoladnih bombona, badema ili arancina.

Ljekoviti recepti s limunom: Za jačanje imuniteta, skidanje masnoća s trbuha, čišće lice...
Ljekoviti recepti s limunom: Za jačanje imuniteta, skidanje masnoća s trbuha, čišće lice...

Čajne kekse možete puniti i premazivati čokoladnim kremama, džemovima, pekmezima i ostalim slatkim nadjevima te preliti čokoladnom ili bijelom glazurom. 

Za bijelu glazuru u lonac dodajte bjelanjak i 200 g šećera u prahu. Kuhajte pet minuta, dok se ne zgusne i dok glazura ne postane glatka. Umiješajte žlicu limunova soka te premažite pečene kekse. Za čokoladnu glazuru 100 g čokolade te po tri žlice vode i šećera rastopite na nižoj temperaturi, promiješajte i postupno dodajte 80 g maslaca. Potom namočite kekse s jedne ili obje strane.

Keksi s komadima čokolade

Sastojci: 200 g brašna, 85 g maslaca, 70 g šećera, vanilin šećer, jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g sitno sjeckane čokolade s mljevenim lješnjacima i grožđicama, 3 kapi ruma

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjeli mikserom izradite maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte rum pa jaje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Promiješajte da se sve sjedini i dodajte nasjeckanu čokoladu.

Rukama oblikujte kuglice i stavljajte ih na lim ostavljajući razmak jer se keksi rašire pri pečenju. Kad se malo zarumene, izvadite ih iz pećnice, čekajte da se ohlade i malo stvrdnu te ih maknite s lima. Čuvajte ih u limenoj kutiji.

Danski keksi

Sastojci:1 kg brašna, 1/4 praška za pecivo, 500 g maslaca, 500 g šećera, 3 jaja, limunova kora, vanilin šećer

Priprema: U brašno umiješajte prašak za pecivo, razmrvite maslac, dodajte šećer, jaja, limunovu koru i vanilin šećer. Umijesite tijesto, razdijelite ga na pet dijelova, pokrijte i pustite da odstoji tijekom noći. Premijesite ga, oblikujte ga kalupom i pecite 15-ak minuta na 200°C. Ohlađene kekse spremite u limene posude.

Štrudlice od smokava

Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, 80 g badema, prašak za pecivo, vanilin šećer, 80 g šećera, 2 jaja, 200 g džema od smokava

Priprema: Izmiješajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja, brašno pomiješano s praškom za pecivo, vanilin šećer i oljuštene mljevene bademe. Najlakše ćete ih oljuštiti ako ih nekoliko minuta prokuhate u vreloj vodi pa isperete hladnom. Meko i glatko tijesto prepolovite te svaki komad zamotajte u foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Zatim ga tanko razvaljajte, premažite džemom od smokava, savijte dvije rolade i pecite na 180°C 20-ak minuta. Kad se ohladi, narežite na male štrudle i pospite šećerom u prahu. Umjesto džema od smokava možete staviti i drugi okus ili suhe nasjeckane smokve pomiješane sa šećerom, cimetom i naribanom jabukom.

Hrskavi keksi s kakao-namazom

Sastojci: 300 g glatkog brašna, 150 g maslaca, 80 g smeđeg šećera, jaje, 3 kapi ekstrakta vanilije, žutanjak, 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g prženih, sitno nasjeckanih lješnjaka, kakao-namaz

Priprema: Brašno s praškom za pecivo pomiješajte s omekšalim maslacem narezanim na listiće, šećerom, aromom vanilije i lješnjacima. Dodajte jaje i žutanjak te rukom umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.

Rukama oblikujte kuglice, razvaljajte ih dlanovima, stavite žličicu kakao-namaza u sredinu, premijesite pa pritisnite dlanom na papiru za pečenje. Pecite 10-ak minuta na 180°C. 

Piškote

Sastojci: 3 žumanjka, 75 g brašna, 65 g šećera, snijeg od 3 bjelanjka, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Pjenasto umutite žutanjke s polovinom doze šećera. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno mu dodajte ostatak šećera. Te dvije smjese pomiješajte pa postupno umiješajte brašno. Smjesu stavite u špricu za ukrašavanje i njome oblikujte piškote na papiru za pečenje kojim ste obložili lim. Pospite ih šećerom u prahu i pecite na 170°C u pećnici dok ne dobiju svijetložutu boju.

Keksi s kokosom

Sastojci: 4 bjelanjka, 250 g šećera u prahu, 120 g kokosova brašna, 50 g brašna, ribana limunova kora

Priprema: Šećer u prahu i bjelanjke tucite na pari dok se ne zgusnu. Dodajte kokosovo brašno i limunovu koru. U namašćeni lim ili na papir za pečenje žlicom oblikujte male hrpe jednake veličine i pecite 20-ak minuta na laganoj temperaturi, ne višoj od 150°C. 

Božić u prošlosti: Pogledajte kako su izgledale božićne čestitke prije 100 godina
Božić u prošlosti: Pogledajte kako su izgledale božićne čestitke prije 100 godina

Čokoladni medenjaci

Sastojci: kg meda, 100 ml ulja, 100 g šećera, 700 g crnog brašna, 300 g badema, 30 g čokolade, limunova kora, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer

Fotolia

Priprema: U loncu na vatri otopite med, ulje i šećer. Skinite s vatre i postupno dodajte brašno, pržene i nasjeckane bademe, omekšanu čokoladu, limunovu koru, cimet, malo muškatnog oraščića te vanilin šećer. Umijesite tijesto, izvadite ga iz posude i ostavite da stoji sat vremena. Ohlađeno tijesto razvaljajte i oblikujte kalupom. Pecite oko 25 minuta na 200°C. Prema želji ih prelijte čokoladnom glazurom. Medenjaci omekšaju tek kad odstoje nekoliko dana.

Crno-bijeli sendvič

Sastojci: šalica kakaa u prahu, 1,5 šalica brašna, 150 g maslaca, šalica šećera, 2 manja jaja, žličica vanilijna ekstrakta, žlica kiselog vrhnja, prstohvat praška za pecivo; Za nadjev: 100 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 30 g bijele čokolade

Priprema: Suhe sastojke odnosno brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješajte u zdjeli. U drugoj dobro izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja te izradite da bude pjenasto. Dodajte suhe sastojke, ekstrakt vanilije i vrhnje, pa napravite ljepljivo tijesto. Na papir za pečenje, kojim ste obložili lim, slažite kuglice od tijesta. Svaku prstima utisnite i pecite 10-ak minuta na 180°C. Pustite ih da se ohlade i polovinu keksa premažite nadjevom. Za njega naribajte bijelu čokoladu, pomiješajte je s maslacem koji ste izradili mikserom i dodajte šećer u prahu. Poklopite ostalim keksima. 

Kiflice

Sastojci: 7 čaša brašna pola glatko, pola oštro (čaša od 1 dl), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna, pekmez po izboru

Fotolia

Priprema: Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom ga razvaljajte i izrežite na trokutiće, napunite pekmezom, zarolajte i stavite u pećnicu.

Kiflice se peku oko 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva - gotove su kad dno kiflice lagano porumeni. Ostavite ih da se malo ohlade pa posipajte šećerom u prahu.

Pohani kruh: Staro jelo u novom ruhu - slane i slatke varijante
Pohani kruh: Staro jelo u novom ruhu - slane i slatke varijante

Krem-sendvič

Sastojci: 350 g brašna, 150 g margarina, jaje, 2 žutanjka, 100 g šećera, 150 g namaza od kakaa ili lješnjaka, 100 g šećera u prahu, vanilin šećer

Priprema: Zamijesite prhko tijesto od brašna, margarina, šećera, jaja i žutanjaka te ga ostavite na hladnome mjestu pola sata. Potom ga radnoj površini razvaljajte što tanje možete i kalupima oblikujte kolutiće. Polovini napravite rupicu u sredini. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 200°C.

Kad se ispeku, cijele kolutiće premažite namazom i poklopite kolutićima s rupicom koje ste posuli šećerom u prahu i vanilin šećerom. U namaz možete staviti kap, dvije ruma, a ako je malo tvrđi, na pari ga omekšajte kako bi se lakše razmazivao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara