Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

10 slatkih ideja što pokloniti mami za Majčin dan - darovi koje možete napraviti sami

10 slatkih ideja što pokloniti mami za Majčin dan - darovi koje možete napraviti sami
1

Svake druge nedjelje u svibnju diljem svijeta ljudi obilježavaju Majčin dan odajući počast ženama koje su ih rodile. Možda je vrijeme da mamu ove godine iznenadite drukčijim darom

VIDEO

Radi se o darovima koje možete sami izraditi kod kuće bez prethodnog znanja i iskustva. U tome vam mogu pomoći braća i sestre ili vlastita djeca. Majka će sigurno znati cijeniti dar u koji ste uložili svoju ljubav, kreativnost i vrijeme

POGLEDAJTE VIDEO Simbolika cvijeća:

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

1. Mali vrt

Bez obzira je li vama mama spretna s biljkama ili joj to ne polazi za rukom, pažljivo aranžiran mali vrt sa sukulentima u njezin će dom unijeti dašak prirode bez puno muke. Sve što vam treba je dekorativna tegla s rupama za vodu na dnu, nekoliko sukulenata, zemlja za kaktuse i ukrasni kamenčići, stakla ili pikule.

Kod odabira bilja pripazite da uzmete ono koje ima slične potrebe za svijetlom i vodom. Preko rupa na dnu tegle stavite komad mreže za komarce ili slične mrežice koja će spriječiti ispadanje zemlje, a omogućili istjecanje viška vode. U teglu nasipajte zemlju te posadite željene biljčice, a zatim sve ukrasite šljunkom, kamenčićima ili drugim dekorativnim materijalom koji ste pripremili.

2. Knjižne oznake

Možete koristiti bilo kakav materijal, no možda će biti više emocija ako iskoristite nešto što vam je baš majka nekad davno sašila ili uzmete omiljeni komad odjeće koji više ne može nositi jer je za baciti. Ako mama voli knjige, listanjem svake stranice na lice ćete joj izmamiti osmijeh.

Zahvalnost je poželjna navika, ali ne nužno u svakoj situaciji
Zahvalnost je poželjna navika, ali ne nužno u svakoj situaciji

Za izradu vam osim materijala treba i samoljepivi papirnati podložak za glačanje, ravnalo, olovka, škare, komad papira i škare. Na papirnati podložak nacrtajte veličinu knjižne oznake kakvu želite, izrežite te podložak omotajte tkaninom i pritisnite vrućim glačalom da se tkanina zalijepi. Odstranite zaštitu traku sa podloška te uz tu stranu pritisnite drugi komad tkanine i ponovo pritisnite glačalom kako bi se materijal zalijepio. Škarama poravnajte rubove koji vire ili od njih napravite nazubljeni dizajn.

3. Sol za kupanje

Ako itko zaslužuje mirisnu i opuštajuću kupku, onda je to svakako mama. Ohrabrite svoju majku da uzme malo vremena za sebe i uživa uz pomoć seta šarenih, ručno rađenih soli za kupanje. Uz naljepnicu "Najbolja mama ikad" podsjetite je na to koliko je volite. Sve što vam treba su Epsomova sol, maslinovo ulje, ulje jojobe ili bademovo ulje, esencijalno ulje po vašem izboru, boja za hranu, zdjela, čajna žličica, nekoliko staklenih epruveta i škare.

U Epsomovu sol dodajte dvije žličice maslinova ulja i dodajte 5 - 10 kapljica esencijalnog ulja po izboru. Dodajte dvije kapljice boje za hranu i izmiješajte sastojke. Sol usipajte u staklenu epruvetu koju ćete označiti naljepnicom sa sadržajem. Uz druge boje ponovite postupak do željene količine.

Fotolia

4. Cvjetni broš

Svaka mama zaslužuje cvijeće, a neke od njih će ga rado nositi kao ukras na omiljenom kaputu. Potrebno vam je nekoliko napršnjaka, umjetno cvijeće, vrpca, naličje za broš, škare i vruće ljepilo. Za početak pripremite umjetno cvijeće režući ga na odgovarajuću veličinu. Napršnjak koristite kao vazu te u njega stavite malo vrućeg ljepila, a zatim aranžirajte buketić. Izrežite vrpcu i njome omotajte napršnjak te vrućim ljepilom pričvrstite zihericu s naličjem za broš.

5. Ukrasni sapun

Ako nemate novca za pravo drago kamenje, uvijek možete izraditi nevjerojatne sapune koji će asocirati na njih. Za izradu vam treba 200 grama prozirne baze za sapun te 200 grama bijele glicerinske baze, više boja za hranu, 10 šalica, dva kalupa za sapun i čačkalice. Nožem razrežite baze za sapun na četvrtine.

Rodila je dijete bez ruku i nogu, pogledajte kako izgleda danas
Rodila je dijete bez ruku i nogu, pogledajte kako izgleda danas

Uzmite četvrtinu prozirne i četvrtinu bijele baze pa prozirnu bazu razrežite na sitne komadiće i stavite u mikrovalnu pećnicu 40 - 60 sekundi dok se ne otopi. Otopljenu smjesu razdijelite u pet čaša za miješanje te im dodajte boje po izboru. Čačkalicom dobro promiješajte, a onda ostavite da se hladi oko sat vremena. Kad se smjesa stvrdnula, šarene male sapunčiće ponovo izrežite na manje komade. Što neurednije to bolje. Stavite u čašu te prelijte četvrtinom otopljene prozirne baze i četvrtinom bijele baze, dobro promiješajte i stavite da se hladi u kalupe za sapun.

6. Tegla s tkaninom

Znate li što je bolje od obične tegle? Tegla prekrivena slatkom, zanimljivom tkaninom. A još bolje od toga? Tegla koju ste sami izradili i u nju posadili cvijeće. Sve što vam treba je ljepilo, pamučna tkanina i kist. Iskrojite tkaninu prema tegli, premažite teglu ljepilom, nalijepite materijal i pričekajte da se osuši. Potom kistom izvana nanesite još jedan sloj prozirnog ljepila da zaštitite materijal, pričekajte da se osuši i dekorirajte po želji.

7. Jastučić s lavandom

Predivan umirujući miris lavande će unijeti dašak ljeta u svaki dom, a mama će mu se sigurno razveseliti. Možete iskoristiti stare tkanine koje ćete sašiti u obliku malenih jastučića. Kupite gotovu sušenu lavandu, ili još bolje, iskoristite svoju ako imate. Suhu lavandu stavite u jastučiće i ušijte vrhove, a za kraj dekorirajte ukrasnom vrpcom.

Jeste li čuli za sindrom praznog gnijezda? Evo što učiniti kada zadnje dijete napusti vaš dom
Jeste li čuli za sindrom praznog gnijezda? Evo što učiniti kada zadnje dijete napusti vaš dom

8. Vrt sa začinima

Svaka mama u kuhinji voli svježe začine, a vi joj možete pomoći izradom malog vrta. Sve što vam treba su staklenke, spremnik ili okvir za staklenke, zemlja i začini po želji. U spremnik složite staklenke koje ste napunili zemljom i u nju posadili začine. Tako jednostavno, a učinkovito.

9. Podmetači za čaše

Umjesto da kupujete svježe cvijeće, iznenadite mamu prešanim cvijećem koje ste uklopili u neki koristan svakodnevni predmet. Recimo, u podmetače za čaše. Cvijeće možete prešati stavljajući ga ispod dvije staklene plohe, ili u knjigu. Ili možete kupiti već gotovo. Za podmetače vam trebaju staklene pločice, bakrena vrpca i ljepilo. Na površini staklene pločice aranžirajte sušeno cvijeće te ga učvrstite uz pomoć malo ljepila. Preko toga postavite drugu staklenu pločicu, a rubove prelijepite bakrenom vrpcom.

10. Obojene daske za rezanje

Znate kako je važno rezati meso, voće i povrće na zasebnom daskama za rezanje, a ovo je prilika da i svojoj majci olakšate taj posao. Za ovaj projekt vam trebaju drvene daske za rezanje, šablone za alat za paljenje drveta, alat za rezanje drveta, boje za drvo, kliješta i samoljepiva traka.

Šablone sa slovima kliještima pričvrstite u alat za paljenje drveta i lagano pritisnite na drvo oblikujući riječi koje želite - meso, povrće, voće. Trakom zaštitite površinu daske tako da ostanu izloženi samo rubovi, a onda bojama obojite rub svake daske po želji. Primjerice, crvena za meso, zelena za povrće, žuta za voće. Pričekajte nekoliko dana da se boja osuši, a zatim predajte dekorirano velikom mašnom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...