Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

10 stvari koje zasigurno niste znali o Walt Disney Worldu

10 stvari koje zasigurno niste znali o Walt Disney Worldu
4

U američkom Walt Disney Worldu LCD televizori prerušeni su u magična ogledala, svaki dan pronađu 200 sunčanih naočala, a resort je velik poput San Francisca

VIDEO

Velike je planove imao Walt Disney za svoje odmaralište s omiljenim likovima, a jedno od njih je bilo i san da se stvori eksperimentalan prototip zajednice budućnosti, piše Budget Travel. On ne samo da bi bio zabavni park, već bi sadržavao i hi-tech opremu. Vizionar je nažalost umro nekoliko godina prije nego se otvorio njegov futuristički dječji grad 1971. u Oregonu.

Resort je veličine San Francisca

Walt Disney World u Oregonu velik je 103,6 četvornih kilometara. Tako veliku površinu zauzimaju čitavi gradovi, a gotovo toliko iznosi i kopnena površina San Francisca - 121 km2.

Grad zapošljava na tisuće ljudi

Nije jednostavno održavati ovaj zabavni grad, zbog čega Disney World zapošljava oko 62.000 ljudi. To ga čini jednom od jačih privatnih tvrtki u SAD-u.

Pravo mjesto za gubljenje naočala

Svakog dana zaposlenici Disney Worlda pronađu oko 200 parova sunčanih naočala i odnesu ih u ured za izgubljene stvari.

Purica koja govori

Ogromne pureće noge koje govore prvi su put predstavljene javnosti u Disney Worldu 1990., a od tada su postale toliko popularne da su ubrzo uvedene u druge Disney parkove diljem svijeta. Svake se godine u Walt Disney resortu pojede oko 1,6 milijuna purećih bataka, a u njemu se mogu kupiti i sve vrste suvenira s purećim nogama kao motivom.

Disney svijet se može sam održavati

U Disney Worldu, točnije na zemljištu Epcot, svake se godine uzgoji oko 30 tona voća i povrća. Ta se hrana koristi u kulinarskoj ponudi Disneya. 

Hrast koji je zaslužan za nastanak još 500 hrastova

Hrast slobode na samom Trgu Slobode u tzv. Magičnom kraljevstvu star je više od 100 godina, a preko svojih plodova žireva postao je otac više od 500 hrastova u njegovoj okolici.

Apartman Princezin san

U Pepeljuginom dvorcu unutar Disney Worlda nalazi se apartman namijenjen princezama, a u njemu može spavati šestero ljudi. Veliki LCD ekran prerušen je u magična ogledala, a cijeli je apartman prepun ugodnih iznenađenja u obliku najmodernijih gadgeta. Nažalost, apartman se ne može rezervirati već se dobitnici tog apartmana biraju nasumično kao osvajači princezinog sna.

Sveta inflacija

Na početku rada Disney Worlda, ulaznica za odrasle iznosila je 20 kuna. Danas, prvenstveno zahvaljujući inflaciji ta je cijena narasla na čak 500 kuna.

Kapetan Kum

Kapetan Eo, 3D znanstveno-fantastični film, u kojem je glumio Michael Jackson, prije prikazivanja u kinima najprije se predstavio u Disney Worldu. Film je režirao Francis Ford Coppola, a producirao George Lucas. Nakon Jacksonove smrti 2010. film se ponovno prikazuje u Disney parkovima diljem svijeta.

Disney World je eko-friendly

Oko 25 kilometara od Disney svijeta smješten je rezervat koji pokriva 12.000 hektara močvarnoga tla koji je tvrtka kupila 1990. Disney osigurava sredstva kojima se potiče očuvanje divljeg života u rezervatu kao naknadu za to što je Disney svijet oduzeo prirodi izgradnjom svoga grada.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom