Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 tajni iz kemijskih čistionica: Što i kada treba nositi njima?

10 tajni iz kemijskih čistionica: Što i kada treba nositi njima?

Imate različite mrlje na odjeći, a ne znate možete li ih riješiti kod kuće ili biste ih trebali odnijeti na kemijsko? Ovih 10 savjeta pomoći će vam pri toj odluci

VIDEO

Ako niste sigurni koje mrlje na vašoj odjeći sami možete riješiti doma bez da odjeću nosite na kemijsko ne brinite. Za vas smo pripremili odgovore koji će vam zasigurno pomoći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Roba za rad od doma 00:41

Kada je riječ o održavanju odjeće čistom, kemijske čistionice znaju najbolje metode, od jednostavnih rješenja za tretiranje mrlja do toga koliko često treba očistiti određene stvari. Iako postoji razlog zbog kojeg su oni profesionalci i neke stvari samo oni mogu učiniti boljima, spremni su podijeliti i neke od svojih provjerenih savjeta kako bi vam olakšali život prilikom pranja rublja, piše Reader's Digest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Ne nosite traperice

Cropped closeup photo of three people

Sljedeći put kada budete nosili odjeću na kemijsko čišćenje, stručnjaci savjetuju da traperice ostavite kod kuće. Bolje ih je samo oprati u perilici rublja. U stvari, što su traperice skuplje, to ćete manje imati koristi od odlaska u kemijsku čistionicu. Traperice su zapravo jedna od stvari koju vjerojatno previše perete i nije potrebno da ih još tretirate kemijskim čišćenjem.

2. Nježnu odjeću donesite njima

Što se tiče osjetljivih predmeta, poput onih od svile, tila ili kašmira radije ih prepustite stručnjacima. Za njih su potrebne odgovarajuće tehnike i oprema. Nemojte sami nešto pokušavati, radije ih odnesite u kemijsku čistionicu. To je najsigurniji način. 

3. Isto vrijedi s odjećom koja ima blatnjave ili tvrdokorne mrlje

Kada vaša omiljena odjeća na sebi ima tvrdokornu mrlju, nemojte odmah paničariti i početi isprobavati svakakva sredstva kako biste uklonili mrlju. Ako vam se čini da je vi nećete uspjeti izvući, nemojte je rješavati kod kuće jer se nerijetko dogodi da se uslijed korištenja više sredstava tkanina ošteti. 

4. Soda bikarbona je izvrsna ... za većinu stvari

Nije tajna da soda bikarbona ima odličnu moć čišćenja. Ali to ne bi uvijek trebalo biti vaše rješenje. Soda bikarbona je sjajna, ali može nanijeti određenu štetu na određenim tkaninama. Prvo isprobajte na malom dijelu odjeće, a zatim proširite na ostatak. Ako vam se čini da je sve u redu, onda je možete nastaviti koristiti. 

5. Prepoznajte nepoznate mrlje

Puno je lakše riješiti se mrlje kad točno znate što je to, ali ponekad ne znate od čega je nastala. Srećom, postoji nekoliko načina da steknete bolju predodžbu o tome odakle se pojavila ta mrlja. Mrlje uzrokovane hranom ili pićem obično se pojavljuju na prednjoj strani odjeće, a blato i druge slične mrlje poput prljavštine vjerojatnije će biti na donjoj polovici odjeće. Pogledajte gdje ste zadnje nosili odjeću u kojem dijelu kuće i što ste tada radili, probajte se sjetiti.

6. Držite se osnova

Započnite namakanjem u hladnoj vodi. Zatim upotrijebite deterdžent i malo mlake vode i jednostavno uronite odjeću u to. Ne trljajte odjeću, pogotovo jer ne znate kako je mrlja zapravo nastala. Umjesto toga, lagano ‘tapkajte’ mrlju, dok mrlja ne nestane. Ako ne uspije, uvijek je možete prepustiti profesionalcima. 

7. Posteljinu je lakše očistiti u kemijskoj

Ako vam je dosta trpanja posteljine u perilicu rublja,  kemijska čistionica će vam je očistiti na vrlo jednostavan način. Naravno, bit će skuplje, ako je posteljina jako prljava ili zamrljana, ali uštedjet će vam puno glavobolje. Preporučuje se da posteljinu barem jednom godišnje minimalno dovedete na kemijsko čišćenje. 

8. Manje je više

Više se ponosite odjećom koju posjedujete, što bi moglo značiti posjedovanje manje stvari. Gledajte kvalitetu, uložite u nekoliko lijepih košulja i jakni koje traju. 

9. 'Zeleno' čišćenje

Nažalost, neki deterdženti koji su prema svemu sudeći ekološki daleko su od savršenstva. Istina je da većina ekoloških deterdženata još uvijek u sebi imaju kemikalije. Stoga pazite prilikom kupovanja ekološkog deterdženta i pažljivo proučite sastojke.

10. Svečana odjeća

Najbolje ih je kemijski čistiti jednom u tri nošenja, kako bi bili svježi i čisti.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru