Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

12 maštovitih ideja kako urediti dvorište i prizvati ptice u njega

12 maštovitih ideja kako urediti dvorište i prizvati ptice u njega

Sve toplije i sunčanije vrijeme mami nas na svježi zrak, a ako ste među sretnicima koji imaju vlastiti vrt, napravite od njega malu oazu za uživanje u šarenilu biljaka i cvrkutu ptica

VIDEO

1. Stare gume mogu biti odličan dekorativan i praktičan detalj u vrtu

Najprije izbušite nekoliko rupa za odvodnju, jer ako se voda od kiše ili zalijevanja bude zadržavala u gumi, korijen biljke bi mogao istrunuti, a to ne želite. Potom gumu dobro operite i osušite. Sljedeći korak je farbanje bojom za vanjske uvjete - tražite u trgovini takvu boju koja je pogodna za gumu.

Stavite zemlju i posadite biljke. Uređene stare gume možete objesiti ili držati naslonjene uz zid, naslagati ih jednu na drugu nalik visećim vrtovima, staviti ih na postolje...

2. Stara krletka za ptice lako se pretvori u zanimljivu teglu za puzavce, sukulente...

Ofarbajte je u boju koja vam se najviše sviđa i objesite negdje u dvorištu. Samo pazite sa su u njoj biljke koje dobro podnose ovaj period godine na otvorenome. Ukoliko bude nekih najava mraza, prekrijte cijelu krletku s najlonom ili je unesite u kuću.

3. Police s dvorišne strane kuće praktično su rješenje za začinsko ili ukrasno bilje

Možete ih kupiti ili izraditi sami od starih dasaka - malo ih izbrusite, prebrišite dobro vlažnom krpom, ofarbajte pobojajte bojom prikladnom za vanjske uvjete i pričvrstite na zid. Takve police zgodne su i za držanje sitnog vrtnog alata, rukavica...

4. Od stare boce i nekoliko dasaka napravite simpatičnu hranilicu za ptice

Daske izrežite u željeni oblik i dimenziju, pofarbajte bojom za van pa u nju pričvrstite bocu punu sjemenki. Samo nemojte zaboraviti u sredini napraviti mehanizam koji će u isto vrijeme bocu držati i omogućiti vam da je okrenete (ili izvadite) kako biste je napunili novim sjemenkama. Hranilicama privlačite ptice u svoj vrt koje će vas za to nagraditi predivnim cvrkutanjem.

5. Prirodnu sjenicu u vrtu nije teško napraviti, a uživat će svi

Od starih dugačkih grana ili metalnih šipki izradite konstrukciju pa oko nje posadite biljke penjačice. Recimo, bršljan je dobar izbor jer brzo raste, a otporan je na vremenske prilike. U ovakvu prirodnu sjenicu možete se skloniti od ljetnog sunca ili će poslužiti mališanima kao zabavna kućica za igru.

6. Stol za križić-kružić u vrtu djeca će obožavati, ali i odrasli

Kao postolje vam može poslužiti stari balvan, a gore stavite oblikovanu, izbrušenu i lakiranu dasku s urezanom mrežom za igru. To možete izvesti bojom (prije lakiranja) ili užarenim metalom, samo ocrtajte dvije vodoravne i dvije okomite linije. Kamenčići oslikani kao bubamare i pčele (u dvije različite boje) poslužit će kao 'križić i kružić'.

7. Lampice su super rješenje za stvaranje bajkovitog ugođaja

Lampice kakve koristimo tijekom božićnih blagdana poslužit će vam cijele godine za kreiranje bajkovitog ugođaja u vrtu. Pazite samo da su to one predviđene za vanjske prostore pa ih razvucite preko grana, oko mjesta gdje sjedite i pričekajte da se počne spuštati noć. Tad ih upalite, sjednite u vrt i opustite se.

8. Od kamenja napravite ovako zgodan cvjetnjak

Ovo je još jedna ideja koju možete realizirati sami ili uz pomoć obitelji i prijatelja. Slažite veće kamenje u krug pa u sredini stavite zemlju. Potom na toj zemlji od kamenja napravite manji krug i ponovno popunite zemljom, i tako do kraja. Na kraju u zemlju posadite raznobojno cvijeće.

9. Stare košare pretvorite u tegle za cvijeće

Imate li u garaži stare pletene košare s kojima ne znate što napraviti, nemojte ih bacati jer mogu poslužiti kao predivan detalj u vrtu. Samo ih rasporedite gdje želite, napunite zemljom i posadite ukrasno bilje ili čak začine, sitnije povrće poput minijaturnih rajčica.

10. I stari okviri za slike se mogu iskoristiti 

Oni se lako pretvaraju u dekorativni vrtni detalj. Na primjer, prebojajte ga lakom ili bojom koji štite od vanjskih utjecaja pa objesite na ogradu, sjenicu ili zid i u sredinu objesite metalnu teglicu u kojoj je neko cvijeće ili ukrasno bilje. Puzavac koji lagano pada preko okvira bi mogao biti odličan izbor.

11. 'Potok' cvijeća izradite pomoću stare bačve ili neke druge posude

Ako radite s bačvom, uklonite joj gornji dio pa je položite na zemlju. Potom u nju stavite zemlju, ali tako da se ta zemlja nadovezuje na zemlju u dvorištu pa posadite cvijeće. Izgledat će kao šareni 'potok' usred zelenila.

12. Stari ostaci drveta lako se pretvore u 'teglice' za cvijeće

Stari panj ili veći komad drveta koji leži u dvorištu odlična su podloga za sadnju cvijeće. Sve što trebate je napraviti rupe u drvetu (ili iskoristiti postojeće), napuniti ih zemljom i posaditi šareno cvijeće. Kod panjeva je dobro kombinirati šareno cvijeće s puzavcima jer to u konačnici izgleda fantastično.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru