Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

13 grešaka koje mnogi rade u kupaonici: Prečesto kupanje, pogrešni sapun, zavjesa od tuša

13 grešaka koje mnogi rade u kupaonici: Prečesto kupanje, pogrešni sapun, zavjesa od tuša

Kada svoje tijelo izložite normalnoj prljavštini i bakterijama, to zapravo pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava. Osim toga, prečesto tuširanje troši vodu

VIDEO

Nedavna nas je pandemija prisilila na intenzivnu higijenu, no sapuni i ostala slična sredstva pretjerano isušuju kožu, stoga treba znati što i kada je previše.

1. Prečesto kupanje

Svakodnevno tuširanje može biti navika, ali osim ako ste prljavi ili znojni, možda se nećete morati kupati više od nekoliko puta tjedno. Pranje uklanja zdravu masnoću i bakterije s vaše kože, pa prečesto kupanje može uzrokovati suhu kožu, svrbež i omogućiti lošim bakterijama da uđu kroz ispucalu kožu.

Kada svoje tijelo izložite normalnoj prljavštini i bakterijama, to zapravo pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava. Osim toga, prečesto tuširanje troši vodu. Ipak, pobrinite se da često perete ruke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tuširanje 01:09

2. Korištenje pogrešnog sapuna

Antibakterijski sapuni mogu ubiti previše bakterija, uključujući i dobre vrste. To može omogućiti prodor loših bakterija koje su otporne na antibiotike. Jaki sapuni mogu isušiti vašu kožu, pa se držite blagih varijanti, po mogućnosti s dodatkom ulja, nježnih sredstava za čišćenje ili gelova za tuširanje s hidratizirajućim formulama.  Ako imate ekcem ili osjetljivu kožu, mirisni sapuni mogu je iritirati, a umjesto toga koristite sapune bez mirisa.

3. Prljavi ručnik

Vlažni ručnici su leglo bakterija, gljivica, plijesni i virusa. Prljavi ručnik može uzrokovati gljivice na noktima, svrbež, atletsko stopalo i bradavice.

Evo kako oprati sve vrste zidova u nekoliko jednostavnih koraka
Evo kako oprati sve vrste zidova u nekoliko jednostavnih koraka

Kako biste to izbjegli, promijenite ili operite ručnik barem jednom tjedno i pobrinite se da se osuši između dva korištenja. Objesite ga raširenog na šipku za ručnike umjesto na kuku kako bi se brže osušio. Češće perite ručnike kada ste bolesni i ako je u vašem domu vlažno, primjerice ljeti.

4. Lufa puna bakterija

Lufe su odlične za ribanje, ali i kao skrovište za klice. Lufu biste trebali čistiti jednom tjedno tako da je potopite u razrijeđeni izbjeljivač na pet minuta i dobro isperete. 

Iako je lufu zgodno čuvati pod tušem, sigurnije ju je istresti i objesiti na hladno mjesto gdje će se brže osušiti. Prirodnu lufu trebate zamijeniti barem svaka 3 do 4 tjedna, a plastičnu svaka 2 mjeseca.

5. 'Razbacivanje' toplom vodom

Dugo, vruće tuširanje je tako dobro, posebno zimi, ali vruća voda uklanja prirodna ulja te je dubinski isušuje. Zaštitite kožu tako da se ne tuširate predugo, dovoljno je 5 do 10 minuta. Ovo je osobito važno ako imate poremećaj kože poput ekcema ili psorijaze.

6. Prečesto pranje kose

Osim ako nemate masno vlasište, vjerojatno ne trebate prati kosu svaki dan. Ako imate kovrčavu, grubu ili kemijski tretiranu kosu, kosu perite rjeđe kako ne bi postala previše suha.

Probajte produljiti vrijeme između pranja i vidite kakav je osjećaj. Čak i ako vježbate ili se znojite svaki dan, najbolje je držati se redovitog rasporeda pranja kose. Kako starite, ne morate se šamponirati tako često jer vaše vlasište stvara manje masti.

7. Nedostatak ručke u tušu

Studije pokazuju da su padovi u tušu česti, stoga je dobro instalirati ručku unutar same kabine.

Požutjeli jastuci mogu izgledati kao novi uz samo par sastojaka
Požutjeli jastuci mogu izgledati kao novi uz samo par sastojaka

Naime, rukohvat može spriječiti padove. Također je dobra ideja na pod staviti neklizajuće prostirke u kade i tuševe.

8. Nedovoljno čišćenje glave tuša

Tuš je idealan dom bakterijama koje vole rasti u njegovim malim, vlažnim, tamnim rupama. Kada voda teče, bakterije mogu ući i u zrak koji udišete. To je teško izbjeći, ali možete ukloniti i očistiti glavu tuša u kipućoj vodi kako biste ubili bakterije.

Također pomaže da pustite toplu vodu minutu prije nego što se tuširate i ispustite što više vode iz glave tuša kada završite s kupanjem.

9. Ne stavljanje kreme odmah nakon kupanja

Losion, krema ili bilo koja hidratantna krema djeluje tako da zadržava vlagu u vašoj koži. Najbolje vrijeme za stavljanje je odmah nakon kupanja. Nanesite hidratantnu kremu na vlažnu kožu, kako bi pokupila vlagu te je još bolje sačuvala u vašem epidermisu.

10. Pametno korištenje sapuna

Ne trebaju svi dijelovi vašeg tijela sapun da bi se očistili. Ograničite sapun na pazuhe, prepone, stopala, ruke i lice, a za ostatak tijela koristite toplu vodu. To će pomoći da vaša koža ne postane previše suha. Korištenje sapuna u vagini moglo bi je nadražiti i poremetiti ravnotežu prirodnih bakterija, što može dovesti do bakterijske vaginoze.

11. Zaštita manjih posjekotina

Nema potrebe držati manje posjekotine suhima ili ih pokrivati za tuširanje. Ako imate manju ranu, najbolje je skinuti zavoj i čistiti ga svaki dan sapunom i toplom vodom, a tuš je odlično mjesto za to. Stavite novi zavoj nakon što se osušite. Vaš liječnik će vam reći kako se brinuti za ozbiljnije rane.

Čišćenje ekrana u domu: Svaki se pere različito, a evo koje materijale ne smijete koristiti
Čišćenje ekrana u domu: Svaki se pere različito, a evo koje materijale ne smijete koristiti

12. Ventilator u kupaonici ne radi

Kupaonica može postati jako vlažna tijekom kupanja ili tuširanja, a s vremenom ta vlaga u zraku može oštetiti vašu stolariju i suhozid. Također je to idealno mjesto za razvoj plijesni i bakterija. Uključite kupaonski ventilator ili otvorite malo prozor svaki put kada se kupate kako biste lakše kontrolirali vlagu. Pobrinite se da se kupaonica nakon tuširanja svaki put osuši do kraja.

13. Prljava zavjesa od tuša

Zavjese za tuš mogu biti tajno mjesto za skrivanje bakterija. Ako je imunološki sustav ugrožen, to bi mogao postati problem, stoga redovito čistite ili mijenjajte zavjesu za tuš kako biste bili sigurni, piše Webmd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...