Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

12 stvari koje bi mogle skratiti vijek trajanja vašeg usisavača

12 stvari koje bi mogle skratiti vijek trajanja vašeg usisavača

Svaki je usisavač različit, ali u uputstvima treba stajati koliko često je potrebno filtre mijanjati ili čistiti, a mogi se modeli isporučuju s filterom u obliku harmonike i u obliku spužve

1. Ne čistite cijev usisavača dovoljno često

Dio prašine koju usisavate uvijek ostane u crijevu usisavača kao i krhotine koje se zaglave, pa on prestaje vući. Do tih komadića možete kroz crijevo doći i rukom, a onda upotrijebite vršak metle ili četke za pranje poda da još progurali smeće. 

2. Ne zamotate kabel kad završite

Samo time što ćete nakon usisavanja kabel namotati natrag na usisavač možete spriječiti oštećenje aparata te istovremeno izbjegavate potencijalne opasnosti kao što je kućnim ljubimcima npr. struja. Ako ipak procijenite da nemate vremena za namotavanje kabela, uvijek biste ga trebali isključiti iz mreže.

Philips

3. Ne čistite četke

Većina usisavača ima rotirajuće četke koje prašinu i prljavštinu otpuštaju sa tepiha kako bi ih usisala struja zraka. Ali kada se u te četke zapetlja dlaka kućnih ljubimaca, uz pomoć malih škara lagano prorežite ostatke kako biste oslobodili četku usisavača, a onda dlake češljem izvucite do kraja. 

San u kojem idete na ispit daje uvid u vaše pravo stanje uma
San u kojem idete na ispit daje uvid u vaše pravo stanje uma

4. Ne mijenjate vrećicu ili ne praznite kanistar

Bez obzira koristite li vrećicu ili kanistar s vodom, kad se napune usisavač će raditi manje učinkovito i neće dugo trajati. Iako je lako odrediti kada je vrećica sa smećem napunjena, može biti teže odrediti kada treba zamijeniti vrećicu s vakuumom.

Ako primijetite pad snage usisavanja, to bi mogao biti znak da je puna laganih, lepršavih materijala, poput dlake kućnih ljubimaca ili prašine. Kako biste postigli maksimalne performanse i kako bi vaš vakuum trajao dulje, zamijenite vrećicu ili ispraznite kanistar kad se napune do dvije trećine.

5. Ne mijenjate ili ne čistite filtre

Svaki je usisavač različit, ali u uputstvima treba stajati koliko često je potrebno filtre zamijeniti ili očistiti. Mnogi modeli isporučuju se s filterom u obliku harmonike i filterom u obliku spužve.

Za jedinice s filtrima koji se mogu prati, pridržavajte se uputa za pranje iz priručnika. Naravno, učestalost će se razlikovati ovisno o tome koliko često usisavate i koliko ste podni nered. Ako filter izgleda prljavo, vrijeme je da ga isključite ili očistite. Na tržištu za novi aparat?

6. Ne spremate dodatke usisavača odvojeno

Oni obično dolaze s mjestom za odlaganje, bilo na samom uređaju ili u posebnoj kutiji ili vrećici. Baš bi se tako i trebali pospremati svi dodatci usisavača da su nam uvijek pri ruci umjesto da pas žvače neki dio. .A manje je vjerojatnosti tako i da će se dijelovi oštetiti ili izgubiti.

7. Ne sređujete prostor prije usisavanja

Da biste produžili vijek trajanja vašeg usisavača, prije usisavanja premjestite ruksake, čarape ili odjeću s vrpcama kako biste spriječili da se uvuku u pojas. Iako možete lako isključiti uređaj i i izvući vezice, s vremenom bi se zbog toga remen mogao opustiti i skratiti život usisavača. Zato provjerite ima li čipsa, kolačića ili malih legića po podu i područje prije usisavanja prebrišite.

Pokretanje videa ...

00:28

8. Ne prestajete usisavati ni kad ima dima

Iako je većini normalno da će usisavač ugasiti počne li se dimiti iz njega, uvijek ima onih koji bi 'prošli još barem jednu sobu'. No, prevencija je ključna pa s portala Uradi sam savjetuju; "Kad je motor upaljen on se zagrijava i obično 'pali' remen, izazivajući tako dim", Savjetuju da se takav izgorjeli remen odstrani sa škarama i promijeni prije nastavka usisavanja.

9. Koristite usisavač prečesto

Umjesto da grickalice nosite u svoju spavaću  sobu, jedite za kuhinjskim stolom da ne bude mrvice posvuda, a kućne ljubimce četkajte na otvorenom kako biste smanjili količinu dlake podu i namještaju.

10. Korištenje pogrešnih postavki

Većina usisavača ima različite postavke, ovisno o vrsti poda koji čiste, tj. drvo ili tepih. Ako koristite pogrešnu, usisavač može biti manje učinkovit i kraće trajati.

Otkriće: Našli protein koji tijelu pomaže da se bori s tumorom
Otkriće: Našli protein koji tijelu pomaže da se bori s tumorom

11. Ne čitate upute

Mnogi preskoče čitanje uputa dok ne nastane problem, ali tada može biti prekasno. Uputstva uvijek sadrže i važne sigurnosne upute i upozorenja, poput "Nemojte rukovati strojem ili uključiti mokrim rukama." Prilično očito, naravno,ali moglo bi  vam spasiti život.Uputstva sadrže i savjete za rješavanje problema njege i održavanja uz podatke o jamstvu, što je posebno važno ako prelazite na novu marku.

12. Ne koristite štitnik za struju

Oni nisu samo za računala ili televizore. Prema Lightning Bug Electric-u, štitnik može "spriječiti da prevelika snaga struje prođe kroz elektronske uređaje", zbog čega se mogu oštetiti, piše portal Family Handy Man.