Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Otkriće: Našli protein koji tijelu pomaže da se bori s tumorom

Otkriće: Našli protein koji tijelu pomaže da se bori s tumorom

Stanice NK, odnosno natural killer (prirodne ubojice) sprečavaju rast i širenje tumora u tijelu. Znanstvenici su otkrili kako ih tumor blokira te koji protein ih vraća u funkciju

VIDEO

Vojnici imuniteta, NK stanice, preveniraju rast i širenje tumorskih stanica tako da ih uništavaju čim se promjena pojavi. Australski znanstvenici otkrili su da protein aktivin - A blokira NK stanice te vjeruju da je jedan od načina kako tumor u tijelu opstaje. Koristeći prirodni hormon folistatin tim znanstvenika uspio je na NK ljudskim stanicama te na stanicama miševa u laboratoriju potaknuti aktivin - A.

'Zombi-gen' bi mogao postati prekretnica u borbi protiv raka
'Zombi-gen' bi  mogao postati prekretnica u borbi protiv raka

Znanstvenici vjeruju da njihova studija otvara vrata proizvodnji novih lijekova koji će u budućnosti bolje premostiti imunosupresiju kod karcinoma.

- Ono što je zanimljivo je zapravo to da su pronašli fiziološki prisutan protein koji može neutralizirati tumorsku aktivnost koja blokira naš imunitet. To je važno zato što se danas sve više pažnje posvećuje tome kako da pojačamo svoj imunološki odgovor na tumor. Naime, suština problema u tumorskoj bolesti i širenju tumora je slabljenje imuniteta domaćina u kojem u raste tumor.

Otkriveno je više molekulskih mehanizama kako tumor radi paralizu ili blokadu imuniteta domaćina tako da taj imunitet postaje slab i ne može reagirati protiv tumora. Mnogi mehanizmi su nam još potpuno nepoznati, no neki mehanizmi su nam dobro poznati i već ih danas koristimo u liječenju nekih tumora.

To je imunoterapija, i u Hrvatskoj imamo dostupne neke od tih imunoterapijskih lijekova. Nisu svi tumori pogodni, ali dokazano je da takva terapija pomaže kod melanoma, karcinoma pluća, bubrega i mokraćnog mjehura, pojasnio je doc. dr. sc. Borislav Belev, dr.med. specijalist interne medicine, uži specijalist internističke onkologije, v.d. Pročelnika Zavoda za internističku onkologiju u KBC Zagreb.

Istaknuo je kako mehanizam sa folistatinom obećava dobar početak ozbiljnijeg istraživanja. Nije ista situacija kad se istražuje nešto u laboratorijskim uvjetima, kaže on, i kad se isti problem istražuje u živom organizmu. Studiju su proveli djelatnici University of Queensland i Monash Biomedicine Discovery Instituta.

Napravite kod kuće pripravke koji pomažu u borbi protiv raka
Napravite kod kuće pripravke koji pomažu u borbi protiv raka

- Ova otkrića će doprinijeti razvoju novih imunoterapijskih lijekova i omogućuju nam bolji uvid u trajniji način kako premostiti imunosupresiju kod karcinoma te tako poboljšati izglede liječenja, kazao je autor studije prof. Nicholas Huntington.

U Velikoj Britaniji će jedan od dva čovjeka rođena nakon 1960. godine tijekom života dobiti neki oblik karcinoma, tvrdi Cancer Research UK. U SAD-u je samo prošle godine bilo 1,7 milijuna novodijagnosticiranih pacijenata.

AFP/PXL

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje od raka umire više od 14.000 ljudi. Godišnje se otkrije više od 22.000 novih pacijenata oboljelih od raka, što znači da svaki dan dijagnozu dobije oko 60 ljudi.

Najčešći oblik terapije je kemoterapija, no akopreživjele stanice tumora mutiraju i postaju otporne, nije više učinkovita. NK stanice učinkovite su u borbi protiv tumora, no još je nepoznanica kako tumorske stanice onesposobljuju NK stanice. Pišući za stručni časopis Science Signaling, australski znanstvenici otkrili su u laboratoriju da aktivin - A blokira diobu NK stanica.

ČUDESNI PROTEIN

Protein koji se inače nalazi u zdravim, ali i malignim ljudskim stanicama, smanjuje proizvodnju enzima granzyme b kojeg inače NK stanica otpušta kako bi potaknula samouništenje tumorske stanice.

Folistatin pak onesposobljuje aktivnost aktivina A u stanicama čovjek a i miševa u laboratoriju. Hormon je također usporio rast melanoma u glodavaca. Prethodne studije su povezale aktivin - A sa reprogramiranjem malignih stanica kod raka jajnika i dojke.

Visoka koncentracija proteina također je povezana s tumorskom progresijom i lošim ishodom kod raka pluća. Folistatin koji se povezuje s mišićnom masom i snagom, pokazao se učinkovitim u onesposobljavanju biološke aktivnosti aktivina - A.

Predstavili su nacionalni plan protiv raka: Sadrži 228 mjera
Predstavili su nacionalni plan protiv raka: Sadrži 228 mjera

- Treba istaknuti kako ovi hormoni nemaju veze s klasičnom hormonskom terapijom koja se koristi kod tumora koji mogu biti osjetljivi na hormonsku manipulaciju. Imamo dvije vrste takvih tumora i uglavnom je riječ o nekim karcinomima dojke te većini karcinoma prostate.

Razlika je u tome što tijelu uskraćujemo hormone zbog kojih postojeći tumor prestaje rasti, a ovdje koriste hormon da bi utjecali na tumorsko djelovanje na imunološki sustav - pojasnio je dr. Belev za kraj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru