Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

14 trikova kako da pranje suđa više ne bude povod za svađu...

14 trikova kako da pranje suđa više ne bude povod za svađu...

Parovi se najčešće svađaju i raspravljaju oko svakodnevnih sitnica, a pranje suđa je najčešća tema podignutih tenzija u kućanstvu. Evo kako ćete smanjiti količinu suđa, a s njime i svađa...

VIDEO

1. Koristite obje strane daske za rezanje tako da dobijete dvije površine za pripremu namirnica za cijenu pranja jedne. Nakon što ste završili s nekim pripremam hrane, brzo prebrišite s mokrim papirnatim ručnikom površinu daske, preokrenite ju i  savršeno čistu i suhu stranu daske.

2. Prilikom pripreme hrane, prvo na dasci nasjeckajte sve krute i suhe namirnice, a nakon njih svu tekuću, masnu ili ljepljivu hranu. Uzimajući sekundu da razmislite o redoslijedu sjeckanja uštedjet ćete na vremenu, a daska za rezanje, ako ni nož, se neće morati sto puta ispirati pod vodom i brisati, piše američki BonAppetit

3. Je li stvarno trebate sve kuhinjske alate s posebnom namjenom, poput istiskivača češnjaka ili tri različita noža za guljenje, rezanje mesa i nož za filetiranje? Razmislite možete li neki od alata koristiti za više različitih radnji. Češnjak zgnječite s kuharskim nožem, s istim ribežom s jedne strane naribajte sir, a s druge, na primjer, koricu limuna.

4. Pratite koje sve alate ste koristili. Dobra ideja je imati neku zdjelu ili papir za pečenje za odlaganje žlica, noževa, kuhača i ostalog "alata" koji ste koristili na neko mjesto, umjesto u sudoper, kako bi ih više puta koristili i ne natrpavali suđe za vrijeme kuhanja. 

5. Pored sudopera stavite zdjelu s vrućom vodom i malo deterdženta za pranje suđa te u nju odlažite jako prljave žlice, vilice i ostali kuhinjski pribor. Namakanjem ćete si olakšati pranje tvrdokornih ostataka hrane.

6. Blanširajte povrće u sudoperu. umjesto da povrće stavljate u veliki lonac vode koje ćete zakuhavati, smanjite vrijeme rada i količinu potrebnih kuhinjskih alata na način da oprano povrće naslažete u sudoper i prelijete ga s kipućom vodom. Ovisno o tome koliko želite da se povrće blanšira, kad želite završiti proces operite povrće hladnom vodom. 

8. Ako baš želite klasično blanširati, koristite isti lonac i vodu za pripremu dviju namirnica. Na primjer, dok se voda zagrijava u nju stavite povrće i začinsko bilje poput bosiljka dok ne zavrije, zatim izvadite povrće iz vode i u nju stavite tjesteninu. A možete i prvo skuhati tjesteninu te ubaciti povrće u lonac pri kraj kuhanja na par minuta i sve zajedno procijediti. 

9. Obložite posudu za pečenje s aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kako bi svi zapečeni i masni dijelovi završili na njima, a ne na samoj posudi. Čim se lonac za pečenje ohladi, bacite foliju s ostatcima ili iskoristite kao umak, te u njega ulijte kipuću vodu i ostavite da se namaka. 

10. Ako radite neko jelo u kojem je bitna težina sastojaka, u mjernoj posudi ili na vazi prvo izvažite sve suhe sastojke, potom tekuće. Ako na ovaj način pripremate namirnice postoji i mogućnost da ćete vagu prati samo jednom, umjesto nakon vaganja svake namirnice koja ostavlja trag. 

11. A ako imate iskustva u kuhanju ili ste to jelo već pripremili, potpuno izbacite vagu iz upotrebe. U početku stavite manje začina, soli ili nekog sastojka nego što piše u receptu, a prilikom dodavanja novih sastojaka provjeriti kakvog je okusa. S vremenom ćete znati koliko otprilike crvene paprike, soli ili nekog začina vam treba za neko jelo.

12. A ako stvarno volite peći kolače, onda ste svjesni koliko je bitna staviti točnu mjeru određenog sastojka. Umjesto mase mjernih posuda i žlica, uložite u malu kuhinjsku vagu i pozdravite se s pranjem gomile posuda i žličica za mjerenje. Svaki bolji recept uključuje težinu ili volumen sastojaka.

Pita od blitve je rješenje za sve koji nemaju vremena kuhati
Pita od blitve je rješenje za sve koji nemaju vremena kuhati

13. Ako ćete mjeriti različite tekućine, uz malo osnovne matematike, ne trebate koristiti više različitih posuda za mjerenje, već dodajete i zbrajate. na kraju će se, ionako, sve te divne arome i okusi spojiti u jedno jelo. Uštedjet ćete na vremnu i količini mjernih posuda koje trebate oprati. 

Napravite sami slatki kolač s osvježavajući kiselim višnjama
Napravite sami slatki kolač s osvježavajući kiselim višnjama

14. Pri pripremi jela, ako imate opciju pripreme više vrste hrane u jednoj posudi - iskoristite ju. Uštedjet ćete na vremnu pripreme i na količini suđa za pranje. Ako nemate ovu vrstu posude, a nije vam teško malo dulje se zadržati u kuhinji, kuhajte sve namirnice zaredom u jednoj posudi. iako će vam priprema malo dulje trajati, kraće ćete prati suđe. 

Pročitajte još i ovo:  Trebate li puniti mobitel cijelu noć?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu