15 ranih simptoma karcinoma za koje vjerojatno niste znali | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

15 ranih simptoma karcinoma za koje vjerojatno niste znali

15 ranih simptoma karcinoma za koje vjerojatno niste znali
1

Promjene koje nisu uobičajene i traju predugo, obično su znak da trebate posjetiti liječnika. No ne treba zanemariti ni dugotrajni kašalj niti misliti da ste premladi za neke vrste karcinoma

VIDEO

1. Postmenopauzalno krvarenje

Nakon menopauze normalno je da žene mogu vidjeti par kapi krvi na gaćicama, ali ako odjedanput ponovo imate krvarenje, koje podsjeća na menstruaciju, i javlja se često, to može biti rani znak raka maternice, kaže onkologinja Maurie Markman iz Američkog centra za liječenje raka za Reader's Digest. 

Žene, kojima se ovaj rak rano dijagnosticira, tj. u prvoj fazi, imaju visoku stopu preživljavanja prvih pet godina (88 posto), podaci su Američkog društva za karcinom. 

2. Promjene na dojkama - udubine, boja, iscjedak

Kvržica na dojci nije jedini signal da se u tijelu nešto događa. Primijetite li da vam se na dojkama javljaju udubine, da se bradavice uvlače, natiču, osjetljive su, mijenjaju boju prema ružičastom ili crvenom te imate iscjedak iz bradavica, to su znakovi za zabrinutost - ističe liječnik Rich Wender, kontrolor u Američkom društvu za karcinom. 

Dreamstime

3. Kronični kašalj

Normalno je da ćete s vremena na vrijeme biti bolesni, prehlađeni i dobiti virozu. No nije normalno kašljati više od tri tjedna. Primijetite li takav kašalj ili imate druge simptome koji inače ne prate prehladu ili alergiju, npr. dugotrajan pun nos, to može biti rani znak raka pluća. Leukemija također može uzrokovati simptome koji sliče bronhitisu ili teškoj prehladi. 

Fotolia

- Ako je drugačije od vašeg regularnog kašlja i traje, ili ste iskašljali malo krvi, to su značajne promjene - kaže dr. Markman te ističe da su neki pacijenti prijavili bol u prsima koja se širila na ramena ili niz ruku. 

4. Nadutost

Većina žena je naduta u periodu prije i za vrijeme mjesečnice, no ako se nadutost nastavi i poslije nje te ako se konstantno tako osjećate, i uz to imate zatvor, to može biti simptom raka jajnika ili maternice. 

Dreamstime

Ako je prošlo nekoliko tjedana i još uvijek niste bolje, to je promjena, to niste vi. Zatražite liječničku pomoć - ističe dr. Wender. 

Mnoge žene koje su oboljele od ovog karcinoma iskusile su višemjesečnu nadutost koju su ignorirale mjesecima, kaže gastroenterolog Moshe Shike iz Memorijalnog centra za rak Sloan Kettering. 

Osjećaj da ste konstantno siti također može biti znak raka jajnika. 

5. Abnormalne mjesečnice i bol u zdjelici

Počnu li vaše mjesečnice biti sve obilnije mjesec za mjesecom te krvarite između ciklusa, osjećate jake bolove, zatražite od svog ginekologa transvaginalni ultrazvuk kako bi vam provjerio maternicu, jajnike ili naznake vaginalnog karcinoma. 

6. Bol u trbuhu ili mučnina

Stalni grčevi u trbuhu ili nagle mučnine koje nikako ne prestaju, simptomi su nečeg ozbiljnijeg i bilo bi dobro da provjerite svoje zdravstvene stanje. To može biti čir, ali također može biti simptom leukemije, raka jednjaka, gušterače ili karcinoma debelog crijeva. 

7. Česte temperature ili infekcije

Ako ste inače zdravi, ali u zadnje vrijeme ste stalno bolesni i imate visoke temperature, to može biti rani znak leukemije. Ona je karcinom krvi i potiče tijelo da proizvodi abnormalne bijele krvne stanice, što zaustavlja sposobnost tijela da se bori s infekcijom i tako oslabljuje imunitet. 
Obratite pozornost na simptome slične gripi, bolove u zglobovima i temperature koje ne prolaze. 

8. Otežano gutanje

Bolno grlo može otežati gutanje, ali ako to traje tjednima ili se čak i pogorša, otiđite liječniku. To je čest znak raka grla ili želuca, a mogu biti i rani znak raka pluća. 

9. Pojava modrica

Ako ste se probudili s modricom, vjerojatno nije ništa strašno jer ste se negdje slučajno sinoć udarili. No ako primijetite da ih imate sve više i više, pogotovo na neuobičajenim mjestima za modrice, kao što su prsti i ruke, shvatite to kao signal. Lako nastajanje modrica može biti znak leukemije, ističu u Američkom centru za liječenje karcinoma. 

10. Neobjašnjiv gubitak težine

- Ako inače imate dobar apetit, a odjednom nemate, i pri tom niste doživjeli nikakvu stresnu situaciju ili probleme koji bi to mogli uzrokovati, otiđite liječniku - savjetuje dr. Markman. 

Gubitak težine i neobične promjene u apetitu mogu biti znak više vrsta karcinoma - jednjaka, gušterače, jetre i debelog crijeva, ali specifičan je i zajednički simptom leukemije ili limfoma - objašnjava dr. Wender. 

11. Stalan umor

Primijetite li da ste umorni svaki dan više od mjesec dana ili osjećate kratkoću daha, a niste prije, posjetite liječnika - savjetuje dr. Wender. 

U većini slučajeva to noće biti karcinom, ali provjerite svoje stanje jer nikad ne znate. Leukemija i limfoma često uzrokuju trajan umor - dodaje dr. Wender. 

12. Kronične glavobolje

Ako inače ne patite od glavobolja, a u posljednje vrijeme su tablete protiv bolova non-stop uz vas, to može biti simptom tumora na mozgu. Glavobolju uzrokuje pritisak na živce u mozgu. 

13. Krv u stolici

U većini slučajeva, to su samo hemeroidi. No to također može biti i znak raka debelog crijeva. Posljednjih godina krv u stolici sve se više javlja kod ljudi mlađih od 50. godina, što je početna dobna granica za testiranje - ističe dr. Wender. 

Imajte na umu da krv u crijevima nikad nije normalna i nije dobro da mislimo da nam vjerojatno nije ništa - poručuje dr. Wender. 

14. Jasno vidljive promjene na koži

Rak kože je među najtežima za prepoznati. Mnogi misle da su madeži, pjegice i tamne mrlje iste kao i sve ostale koje imaju. No primijetite li da madež tamni, postaje ispupčen ili veći, provjerite ga - poručuje dr. Wender. 

Fotolia

Promjene na koži uslijed melanoma lakše je prepoznati jer su obično nepravilnog oblika, jasno tamniji ili čak imaju dvije boje na jednom madežu. No melanoma je znatno rjeđi oblik raka kože iako ima potencijal da bude smrtonosniji. No u mnogim slučajevima melanom ima dugi period kada nije invazivan i lakše se liječi, samo je bitno da se prepozna na vrijeme. 

15. Rane na usnama ili bol u ustima

Ranice koje ne zacjeljuju, bijele ili crvene mrlje na jeziku ili na desnima, oticanje ili utrnutost čeljusti, bol u ustima mogu biti znak raka usta. Ako traju duže od dva tjedna, javite se liječniku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke