Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

3, 2, 1: Povratak receptima iz bakine kuhinje uz rapsku tortu

3, 2, 1: Povratak receptima iz bakine kuhinje uz rapsku tortu
1

U finalnom tjednu natjecanja preostali kandidati RTL-ova showa suočili su se s najvećim kulinarskim izazovima, ali i naučili puno toga o tradicionalnoj kuhinji

VIDEO

Tradicionalna rapska torta zahtijeva izuzetan trud i posvećenost, a upravo je ona bila jedan od težih zadataka u showu “Tri, dva, jedan - kuhaj!”. 

- Priprema rapske torte traje čak tri dana, i to ponajviše zbog badema kojima se, nakon što omekšaju na pari, skida kožica, a zatim se nekoliko dana suše na sobnoj temperaturi. Recept se čuva kao dragocjeno naslijeđe umijeća izrade tijesta. Pri njegovoj izradi treba biti brz jer se mekano tijesto na sobnoj temperaturi počinje raspadati. 

- Treba biti oprezan i s temperaturom pri pečenju torte jer se želi dobiti karakteristična hrskavost, a tijesto se ne smije mrviti i izgledati tamno - kaže Marin Medak, gostujući član žirija uz Željku Klemenčić i Tomislava Špičeka. Prema legendi, originalni recept za rapsku tortu potječe iz 12. st. 

Godine 1177. prvi put je poslužena papi Aleksandru III. kad je posjetio Rab i blagoslovio tamošnju katedralu Uznesenja Marijina. Izvornu su slasticu od zaborava sačuvale časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog.

Maslac ili mast 

Tijesto za Rapsku tortu lakše je raditi s maslacem jer se svinjska mast topi već pri nižim temperaturama pa se tijesto suši.

Prečaci 

Nemate li tri dana za pripremu, bademe osušite u kuhinjskoj krpi ili na niskoj temperaturi u pećnici.

Rapska torta

Sastojci: tijesto: 20-25 dag mekog brašna, 2 žlice masti, 2 žlice šećera, 1/2 žlice Maraskina, 2 jaja, 2 žlice vode; nadjev: 50 dag badema, 50 dag šećera, 6 žlica Maraskina, 4 jaja, korica od 1/2 limuna, korica od 1/2 naranče; šećer u prahu za posipavanje 

Priprema: Prosijte brašno pa dodajte otopljenu mast, razmućena jaja, šećer, maraskino i vodu tako da dobijete čvrsto tijesto kao kod domaćih rezanaca za juhu. Stavite tijesto u hladnjak na 30-ak minuta. Podlogu za razvijanje tijesta pospite brašnom i tanko razvaljajte tijesto. Maknite višak brašna s površine tijesta širokim kistom ili rukom pa ga premjestite na široki lim za pečenje koji prije prekrijte papirom za pečenje. Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati u krug u obliku puža. Višak tijesta premijesite i stavite u hladnjak. 

Za nadjev prelijte bademe kipućom vodom i ostavite ih 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Osušite ih u krpi ili pećnici te sameljite. Dodajte šećer, naribanu narančinu i limunovu koru te maraskino. Dobro izmiješajte, najbolje rukom. Dodajte jaja i promiješajte. Na trake tijesta stavite nadjev ostavljajući rubove slobodne. Naknadno ih premažite vodom. Tanko razvaljajte ostatak tijesta. Kotačićem izrežite trake širine 1,5 cm kojima obrubite široke trake torte, uokolo nabirući prstima i pritišćući ih dolje na navlaženi rub. Okrećite tortu i obrubite sve slobodne rubove. Poravnajte nadjev na trakama. Pecite oko 30 min na 100°C. Ohlađenu tortu pospite šećerom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje