Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

3 najgora gosta u kockici leda: Bakterije, plijesan, ali i fekalije

3 najgora gosta u kockici leda: Bakterije, plijesan, ali i fekalije
1

Bakterije koje se nalaze u ledomatima ljudi popiju, a kako se led najčešće dodaje s rukama na njemu završi i plijesan, E. coli, pa čak i fekalije zbog loše higijene

VIDEO

Ljeti se u pića u pravilu dodaje led, no on nije niti približno čist kako izgleda i može biti uzročnik raznih bolesti, tvrde stručnjaci za Huffington Post. Stručnjak za infektivne bolesti iz klinike Mayo, dr. Pritish Tosh upozorava da pića s ledom ne štete samo grlu već mogu biti i opasna za zdravlje. 

1. Bakterije

Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 posto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu se pronaći patogene bakterije. 

- Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gdje se one mogu akumulirati - kaže Tosh.

Ipak, ni to nije tolika zdravstvena prijetnja jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi uslijed rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovito nalaze tragovi mikroba, poput bakterije Escherichije coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes. 

Niti led koji se radi kod kuće nije siguran od bakterija, jer se odlaganjem posudica za led na prljave radne površine, kao i vađenjem leda prljavim rukama on može kontaminirati. Prije svakog punjenja posudica za led vodom, poželjno ih je dobro oprati te osušiti, kao i izbjegavati direktno diranje leda rukama. Radije koristite žlice, a prije vađenja obavezno dobro operite ruke da bi smanjili mogućnost zaraze.

2. Plijesan

Na aparatima u kojima se radi led vrlo su česte plijesan i gljivice, jer vlažno okruženje potiče njihov rast. Ako su hladnjaci i ledomati cijelo vrijeme uključeni, hladnoća će spriječiti njihov razvoj. Problem se javlja s onim aparatima koji se pale nakon dugo vremena, poput hladnjaka u vikendici, gdje će koncentracija plijesni i gljivica biti veća.

Sanitarne inspekcije trebaju osigurati redovitu čistoću ledomata u kafićima, no ipak analize pokazuju da se u oko 10 posto uzoraka leda mogu pronaći ostaci gljivica Candida Albicanis, koja može zadavati zdravstvene probleme.

3. Sve što je na prljavim rukama, pa i ostaci fekalija

Najveći problem je nepravilno odlaganje hvataljki za led kojima se on stavlja u piće, kao i uzimanje leda golim rukama. Primjerice, ako se hvataljka odloži na radnu površinu gdje se istovremeno reže limun, ostavljaju prljave boce kao i neoprano suđe, kontaminacija je lako moguća.

Ako konobar nije oprao ruke, vi ne morate ništa primijetiti na svom piću, no ono doista može biti smrtonosno, upozorava mikrobiolog Debra Huffman sa Sveučilišta Južna Florida. Tako u piće mogu dospjeti i ostaci fekalija, ali i različite otporne bakterije koje je nemoguće uočiti očima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...