Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Obogatite jednostavnu bakinu pileću juhu

3 super recepta koji će obogatiti okus dobre stare pileće juhice

Klasična pileća juha kakvu su pripremale naše mame i bake dokazano je ljekovita. Uz ova tri recepta možete obogatiti njihov okus i dobiti posvenovu., a jednako ljekovitu juhice,

VIDEO

Pileća juha najbolji je kućni lijek, što su pokazale brojne studije. Tako je već više puta objavljeno kako postoje dokazi da pileća juha ima snažan protuupalni učinak, slijedom čega može biti ljekovita protiv niza simptoma infekcije gornjih dišnih puteva tijekom prehlade ili gripe, smiruje želučane tegobe kod želučanih i crijevnih viroza i slično.

Većina nas osnovni je recept naučila od mame ili bake, koje su nas, kad bismo bili bolesni, često tješile upravo zdravom pilećom juhicom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Još jedna tajna fine domaće juhe

Pokretanje videa...

juha 00:15

Klasičan recept podrazumijeva komad piletine, jedan luk, korijen celera i peršina i njihovo lišće te dvije do tri mrkvice, ovisno o veličini. Sve povrće ogulite i narežite na kockice ili kolutiće te dodajte meso i vodu, pa stavite da zakuha. Tajna je znati dobro posoliti i popapriti juhu kako bi njen ukus bio savršen, a mnogi dodaju i jedan manji krumpir (oguljen i u komadu), kako bi 'pokupio' eventualni višak soli.  

No, taj klasični recept možete i 'nadograditi' kako biste dobili nešto novo, posebno i još ukusnije.  

1.    Pileća juha s rezancima od tikvica 

Pileća juha bez rezanaca nije ni blizu onoj koju su radile naše bake. No, bit će savršena samo ako ih mijesite sami, što zahtijeva vrijeme. Ako ga nemate, iskušajte rezance od – tikvica.  Rezanci od tikvica poznati su pod nazivom 'zoodle'  (naziv noodle dobio je slovo z, kao oznaka za englesku riječ za tikvice – zuccini). 

Postupak s juhom je isti: Ogulite i narežite povrće, dodajte meso i vodu i zakuhajte. U međuvremenu, naribajte tikvicu na rezance, pa kad je juha gotova, dodajte naribanu tikvicu i ostavite da odstoji u vrućoj juhi desetak minuta. Ako želite da su rezanci od tikvica još mekši, prokuhajte ih na laganoj vatri u juhi zadnje dvije minute, pa ugasite i ostavite da odstoji. 

2. Juha od piletine i knedli

Nagrađivani kuhar James Beard, Rocco DiSpirito, ovim receptom nadogradio je klasiku. 

Za knedle vam treba:

- 1 šalica isjeckanog mozzarella sira 
- 2 žlice punomasnog krem sira
- ¾ šalice bademovog brašna
- ½ žličica praška za pecivo
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- 1 veliko jaje, tučeno

Priprema: Mozzarellu i krem sir stavite u posudu koja može u mikrovalnu pećnicu. Zagrijavajte u intervalima od 30 sekundi, miješajući nakon svakog, dok se sirevi ne otope i ne postanu glatka smjesa. Dodajte bademovo brašno i prašak za pecivo, te začinite solju i paprom. Kad se malo ohladi, dodajte razmućeno jaje i miješajte dok se ne formira tijesto. Izvadite tijesto na papir za pečenje i razvaljajte u 12 malih kuglica. Spustite ih jednu po jednu u juhu koja se krčka i kuhajte dok se lagano ne napuhnu, otprilike 30 sekundi do minute. Nemojte ih kuhati na previsokoj temperaturi ili predugo, jer će se raspasti. 

3. Začinjena pileća juha s indijskim oraščićem i kokosom

U ovom slučaju koristite nešto manje sastojaka. Trebaju vam: Pileća prsa bez kože, 2 lista lovora, 2 velike mrkve, oguljene i sitno narezane na kockice, 2 žlice indijskih oraščića, manja šalica kokosovog mlijeka, jedan režanj nasjeckanog češnjaka. 

Priprema: Zagrijte žlicu suncokretovog ulja u loncu i prepržite malo češnjaka na jakoj vatri 30-ak sekundi. Dodajte pileća prsa, lovorov list, mrkvu i indijske oraščiće, te 1¾ šalice hladne vode i pustite da zavrije. 

Smanjite vatru i pirjajte oko 30 minuta, ili dok piletina ne postane bijela kad ju nožem presiječete po sredini, što je znak da je kuhana. Izvadite pileća prsa i lovor, žlicom. Lovorov list bacite, a piletinu i nasjeckajte na komade veličine zalogaja.

Smjesu koja je ostala u loncu malo ohladite, pa premjestite u blender i promiješajte dok ne postane glatka. Zatim vratite u lonac u kojem ste kuhali piletinu i dodajte kokosovo mlijeko. Začinite solju i crnim paprom i zagrijte do vrenja. 

Kuhane komade piletine stavite na dno tanjura za juhu, pa ih prelijte juhom. Poslužite vruće.

 Nagrađivana chefica kuhinje Monisha Bharadwaj kaže kako ona umjesto indijskih oraščića koristi bademe ili sjemenke suncokreta. Također, ako dodate krumpir u smjesu,  juha će biti još bogatija. Ipak, probajte prvo verziju koja se temelji na čistoj juhi, piše MindBodyGreen. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje