Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

300 dana rata u Ukrajini provedenih u Hrvatskoj: 'Hvala na miru i prekrasnom Adventu'

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

300 dana rata u Ukrajini provedenih u Hrvatskoj: 'Hvala na miru i prekrasnom Adventu'

Nakon gotovo godinu dana provedenih u Hrvatskoj, Ukrajinka Anna Tilniak oprašta se od Zagreba i svih ovdje stečenih uspomena. Svoje posljednje dane boravka u glavnom gradu provela je uživajući i istražujući adventske lokacije

Sve što želim ovog Božića je mir. A s tim osjećajem i ovim posljednjim člankom poručujem: "Pozdrav Adventu, zbogom, dragi moj Zagrebe". Blagdani su sveti trenutak za mnoge ljude u svijetu, a ovo razdoblje postalo je razdoblje novih odluka za mene i moju obitelj. Uz svjetla reflektora, kamere, zabave i slavlja, uz osmijehe, svijeće, snijeg i led, jarke boje i zimsku bajku, moj boravak u Zagrebu je završio. Kao i dosad, moja će vam kolumna ispričati priču o meni i mojem odnosu s lijepim Zagrebom.

300 dana rata u Ukrajini za mene znači gotovo 300 dana u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu. Vrijeme je da se podvuče crta te sažmu svi trenuci i osjećaji našeg života provedenog u Zagrebu. 

Uvijek ću moći govoriti o apsolutno toplom osjećaju s kojim odlazim iz grada. Zahvaljujući vremenu koje sam provela ovdje, mogu reći da savršeno i duboko razumijem dušu Zagrepčana. Naravno, ima vrlo različitih ljudi, ali opet nekako sličnih. I to sličnih, čini mi se, nama Ukrajincima. Ljudi su to topla srca, odlučni, otvoreni prema svijetu, kreativni, obiteljski, složni u idejama, a istodobno spremni iznijeti svoje kritičko i iskreno mišljenje.

Prije nego što sam stigla u Zagreb, imala sam prilike slušati o nevjerojatnom Adventu koji se ovdje organizira i o njegovu statusu, koji je prednjačio na ljestvici sličnih blagdanskih festivala u zapadnoj Europi.  Moja obitelj i ja imali smo sreću biti ovdje u ovo čarobno vrijeme, na dan otvorenja Adventa, i proći kroz svaku ulicu okićenoga grada.  

Ove godine, kako stoji u programu, Advent u Zagrebu osmišljen je tako da kroz zvukove, prizore, okuse i mirise proširi božićni duh na gradske ulice i u milijune srca. A sve s ciljem da svako to srce ponovno proživi osjećaj čistoće i radosti. 

Zato vas vodim u šetnju zagrebačkim Adventom. Unatoč hladnom zraku, osjećaj topline i radosti je tu. A tu je i vjera u bolje sutra – u mir. 

Put prema Trgu bana Josipa Jelačića

Uživali smo u čarobnoj fontani s golemim svijećama, ukrašenim prostorima sa snijegom i mnoštvu fotogeničnih mjesta. Ulicama grada prolaze i šetaju božićni junaci, a sve krasi božićno drvce u sredini. Sve je to impresioniralo mojeg sina. 

Tijekom šetnje do glavnog zagrebačkog trga pronašli smo mnoštvo ideja za darove, ali i slasne obroke kojima nismo odoljeli. Uzeli smo nešto za prigristi kako bismo bili spremni na šetnju do Gornjega grada. 

Advent Caffe de Matoš i Baš naš Advent

Čekalo nas je mnogo stuba, ali kad smo ih prešli, kao da smo osvojili nagradu. A to je prekrasan pogled na zagrebačku katedralu, ukrašenu najboljim božićnim ukrasima. Divili smo se svim fotogeničnim selfie mjestima, a pogledajte što smo dobili!

4
| Foto: Privatni album

Nisam brojila, ali bilo je tu još mnoštvo predivnih mjesta za slikanje - od okićenih kafića, ukrasa i elegantnih skrivenih mjesta. Šetnja Gornjim gradom jednostavno je čarobna. 

Advent na Zrinjevcu

Elegantan i obiteljski, uz mirise vina i pečene kestene – Advent na Zrinjevcu uistinu je romantičan i veseo. Pravi je "duh Zagreba".

Prije nego što sam posjetila Advent, upitala sam mještane Zagreba koji dio Adventa smatraju najboljim. "Ledeni park", rekli su složno. Poslušala sam ih i otišla vidjeti. 

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava

Neprekidnim i šarenim putovima krenuli smo do glavne točke. Teško je i zamisliti koliki je to prostor. Vrijeme brzo leti, a vi ne obraćate pažnju na temperaturu i samo šetate i šetate. Nikada dosadna, uvijek slikovita mjesta za čuvanje uspomena, obrok ili kušanje lokalnih pića. 

Čarobne biljke i cvijeće krasili su Trg kralja Tomislava. Primijetila sam svoju omiljenu kombinaciju boja - plavu i žutu - simbol Ukrajine. Svečano otvaranje tek je počelo, a mi smo imali sreću i uspjeli smo vidjeti tu čaroliju. 

Ledeni park otvoren je skate performansom, a otvorenje je završilo u stilu, s velikim vatrometom. I dopustite mi da kažem, to je bio samo početak. Dana 26. studenog 2022. otvoren je Advent, a stjecajem okolnosti, to je bila moja službeno posljednja večer u Zagrebu. I sad, na kraju, osjećam da bih za sve to trebala zaželjeti nešto. Neka to bude tajanstvena mantra koju ću upravo sad napisati. 

Želim vam da svi imate energije i snage za dobra djela.
Želim vam da ostvarujete snove drugih ljudi.
Želim vam da imate kraj sebe one koji će ispuniti vaše snove. 

A moja jedina želja je mir. Hvala ti, Advente, hvala ti, Zagrebe.

Anna Tilniak ukrajinska je blogerica i influencerica. Piše članke za Elle, Harper's Bazaar i Vogue. Vlasnica je platforme Rest in Ukraine, koja objedinjuje novosti o kulturnim i lifestyle sadržajima iz najvećih ukrajinskih gradova. Više o Anni saznajte ovdje!

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'
KOLUMNA

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'

Kojega god Zagrepčanina ili Zagrepčanku da pitate o njihovu rodnom gradu, sigurno će vam s mnogo ljubavi kazati da je riječ o gradu s dušom. U to se i ovog puta uvjerila Anna Tilniak, poznata ukrajinska blogerica i influencerica

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu
Kolumna

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Blogerica iz Ukrajine, Anna Tilniak, i dalje istražuje ljepote našega glavnoga grada. Ovaj put posjetila je izložbu proširene stvarnosti Art Future u Zagrebu. Što je zaključila i što preporučuje, piše u kolumni
Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje
KOLUMNA

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Anna Tilniak, ukrajinska blogerica i influencerica, posjetila je Muzej prekinutih veza i bila na 'terapiji' Artupunkturom. Kako se ova Ukrajinka snalazi u Zagrebu i kako provodi prve dane jeseni, piše u kolumni