Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Anna Tilniak, ukrajinska blogerica i influencerica, posjetila je Muzej prekinutih veza i bila na 'terapiji' Artupunkturom. Kako se ova Ukrajinka snalazi u Zagrebu i kako provodi prve dane jeseni, piše u kolumni

Sve što možete zamisliti je stvarno. Svoj život u Zagrebu provodim baš prema ovom citatu Pabla Picassa, istražujući intimni život grada.

Kao što sam već pisala, moju pozornost privlače muzeji, pa ih nastavljam posjećivati i tu naviku prenijeti na petogodišnjeg sina. Posebno u slučajevima u kojima se isprepliću umjetnost i znanost. Zato će moja kolumna danas biti posvećena mjestima u Zagrebu na kojima se spajaju umjetnost, galerije i muzeji.

Počinjemo s Muzejom iluzija – fascinantan svijet onoga kako bi stvarnost mogla izgledati. Ovo je prvi put da moj sin posjećuje Muzej iluzija, bilo gdje u svijetu, pa je njegovo iskustvo neprocjenjivo, ali i moje, kao mame. Sa zadovoljstvom sam ga gledala kako uči univerzalne zakone fizike.

Što možete raditi u ovome muzeju? Možete se izgubiti u labirintu ogledala, možete poslužiti nečiju glavu na pladnju (naravno da sam snimila svoju svekrvu u ovoj iluziji), možete hodati po stropu u Obrnutoj sobi te i u njoj snimiti zapanjujuće fotografije.

Ovo mjesto mogu preporučiti za stjecanje novih i uzbudljivih iskustava ne samo djece nego i odraslih. Povedite svoje roditelje, partnere, prijatelje, bake i djedove. Iluzije su dražesne svim generacijama.

Nemojte ga oklijevati posjetiti i više puta, svaki će vam put na pamet pasti nove ideje, a osjećat ćete se onu sjajnu emociju da vas je još uvijek moguće iznenaditi.

- Smisao umjetnosti je brisanje prašine svakodnevnog života s naše duše - Pablo Picasso opet je u pravu. Sljedeća me postaja u obilasku muzeja baš impresionirala. Muzej prekinutih veza nije tako lako pojmiti kao što se čini prije odlaska u njega. Muzej je pun osobnih predmeta bivših ljubavnika uz kratke opise.

Mala i zgodna zgrada u povijesnom centru Zagreba – na Gornjem gradu, dražestan ulaz i pult s vodičem na ukrajinskom, razveselili su me i bila sam spremna za putovanje. Prvo što mi je palo na pamet bilo je „što sve ove stvari rade ovdje?“. A tad sam počela čitati priče. Do kraja izložbe došla sam očiju punih suza i ispunjene duše.

Priznajem da sam napravila nekoliko krugova, vraćala se pojedinim izlošcima i nisam mogla shvatiti zašto su me neki od tih svakodnevnih predmeta toliko duboko dirnuli.

Muzej prekinutih veza jedinstven je globalni projekt koji okuplja predmete i priče iz cijelog svijeta.

Izložba je putovala svijetom i ljudi su slali svoje osobne predmete – svjedoke njihovih slomljenih i prekinutih veza. Od pisma dječaka koji se zaljubio u djevojčicu dok su bježali u izbjeglištvo zbog rata do vjenčanice sa zapletom iz detektivskog romana.

Teško je prepričati sve priče, valja ih pogledati i iskusiti osobno na licu mjesta. Ne propustite posjetiti bistro i cafe te kupite suvenir iz ovog muzeja neusporedivog s bilo kojim drugim.

"Umjetnost nije ono što vidite nego ono što učinite da vide drugi". Uz ove riječi Edgara Degasa počinjem uvod u svoj doživljaj još jednoga kulturnog događanja u Zagrebu. Morali ste posjetiti Artupunkturu.

Ovo je ključan festival umjetnosti u Zagrebu. Grad je prepun billboarda koji vas podsjećaju da rezervirate datum, 15. rujna, i osjetite ovu art terapiju na mjestima na kojima ste se na to naviknuli, ali i na onima za koje ne možete zamisliti da biste je baš ondje mogli doživjeti.

Jesen u Zagrebu vrijeme je doživljaja, strujanja umjetničke energije i podignute svijesti o tome kako je dragocjeno stvarati. To je „vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja i terapijskom učinku umjetnosti nad našom užurbanom i stresnom svakodnevicom“, kažu organizatori.

Ovakav festival niste mogli naći prije deset godina. Ovo je cijeli kreativni proces koji okuplja autore, programe, rad, posjetitelje, prolaznike i sam grad.

Umjetnost je moguće iskusiti na ulicama, u galerijama, turističkim turama u gradu... Ove godine Artupunktura je počela kišom i pljuskovima, ali nije spriječila umjetnike i goste da dođu. Lokacije se mijenjaju u skladu s rasporedom, na službenoj stranici Artupunkture.

Planiram posjetiti više toga dok sam ovdje. A vas inspiriram svojim fotografijama gradskih ulica i Galerije Vladimira Filakovca, u kojoj možete pogledati „Izložbu nagrađenih autora s Devetog hrvatskog biennala ilustracije“.

Čitamo se uskoro s novim doživljajima iz predivnoga grada Zagreba.

Anna Tilniak ukrajinska je blogerica i influencerica. Piše članke za Elle, Harper's Bazaar i Vogue. Vlasnica je platforme Rest in Ukraine, koja objedinjuje novosti o kulturnim i lifestyle sadržajima iz najvećih ukrajinskih gradova. Više o Anni saznajte ovdje!

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'
KOLUMNA

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'

Kojega god Zagrepčanina ili Zagrepčanku da pitate o njihovu rodnom gradu, sigurno će vam s mnogo ljubavi kazati da je riječ o gradu s dušom. U to se i ovog puta uvjerila Anna Tilniak, poznata ukrajinska blogerica i influencerica

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu
Kolumna

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Blogerica iz Ukrajine, Anna Tilniak, i dalje istražuje ljepote našega glavnoga grada. Ovaj put posjetila je izložbu proširene stvarnosti Art Future u Zagrebu. Što je zaključila i što preporučuje, piše u kolumni
Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira
Kolumna

Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira

Velike stvari imaju skromne početke. Ja dolazim iz Ukrajine, a novi život počela sam u hrvatskoj metropoli. Sad sigurno znam da se život sastoji od malih koraka koji vas tjeraju naprijed