Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Blogerica iz Ukrajine, Anna Tilniak, i dalje istražuje ljepote našega glavnoga grada. Ovaj put posjetila je izložbu proširene stvarnosti Art Future u Zagrebu. Što je zaključila i što preporučuje, piše u kolumni

Umjetnost možeš dodirnuti, ali nikad uhvatiti – da moram sastaviti zagonetku, ovako bih je osmislila kako bih opisala što sam vidjela na ulicama Zagreba kao dio projekta koji liječi Zagreb umjetnošću, a o kojem sam već pisala -  Artupunkture. Najbolji način da nešto objasnite je da to učinite, rekao je Lewis Carroll.

Nepojmljivo je koliko su vremena i resursa organizatori uložili da ovdje u Zagrebu koncentriraju najzanimljivije i najsuvremenije načine prezentiranja i percipiranja umjetnosti. Ovo je moje prvo iskustvo te vrste – izložba suvremene umjetnosti na otvorenim urbanim lokacijama, koje već dobro poznajem, koristeći aplikaciju.

Granica stvarnosti i mašte

Moj sin obožava igre koje uključuju virtualnu stvarnost, ali ja do sada nisam bila dotaknuta virtualnom ili proširenom stvarnošću. Uvijek bih radije odabrala stvarno iskustvo. Umjetnost je ono što me privlači, umiruje, pomaže mi da dođem do odgovora i da si postavim prava pitanja. Ovaj put ipak sam sa znatiželjom preuzela aplikaciju i krenula prema jednoj od lokacija – u šarmantnom centru Zagreba, kako bih provjerila može li me ova verzija nove stvarnosti doista impresionirati.

Trebalo mi je malo vremena da se aplikacija pokrene, potrebna je dobra internetska veza kako bi se uronilo u novi svijet na kvalitetan način. Nekoliko riječi o Equinox XR-u.

Aplikacija je potpuno svježa, a lansirali su je tri suosnivača iz Hrvatske. Najbolji način da pokažu svoju filozofiju proširene stvarnosti bio je sudjelovanje u projektu Art Future.

Ekologija u umjetnosti

Samo pomislite: za izradu ove instalacije nisu potrebni brda metala, papira i ostalih materijala koji se najčešće recikliraju nakon što skulptura izgubi vrijednost. Potpuno "eco friendly" rješenje za suvremena djela, slažete li se? I ovo nije prva pomisao koja mi je pala na pamet.

Dakle, preuzela sam aplikaciju, odlučila se za lokaciju i promatrala trg potpuno drugim pogledom. Palo mi je na pamet koliko volim bajke. Još od djetinjstva, čitala sam ih iznova, priznajem, čak i kad sam bila tinejdžerica. Drage su mi, baš kao i fantasy žanr u književnosti.

Bajke ipak postoje

"Kad sam čitao bajke, mislio sam da se takve stvari nikad ne događaju, a sad sam usred jedne", još je jedan od citata Lewisa Carrolla. Pogled na aplikaciju – i poznate ideje oživjele su u mojoj glavi. Smiješila sam se: Pa svijet bajki još postoji.

U situaciji u kojoj se danas nalazi cijeli svijet, zbog ratnih sukoba i ekonomskih problema, mnogi se bave isključivo preživljavanjem i svakodnevnim problemima. Nažalost, zaborave na snove i teško mogu misliti na ove predivne stvari. Virtualan svijet donosi olakšanje za ove probleme, pojasnit ću – ne rješava ih, ali pomaže da preživimo sve teškoće suvremenog života. Još jednom, priznajem da nas sve forme umjetnosti podižu iznad fizičkog života, što znači da povoljno utječu na naše mentalno zdravlje u savršenom načinu.

Umjetnost je i sama prezentacija

Osim forme prezentacije ovog dijela festivala u obliku 3D figura, u njima nalazimo duboko značenje i podtekst. Neki su autori zaljubljenici u prirodu, neki u povijest, što se vidi i u njihovim modernim prikazima. Inače, autore predstavljenih radova možete pronaći i na web stranici projekta te u opisima instalacija u aplikaciji.

Mnogi hrvatski i inozemni umjetnici, animatori, 3D stručnjaci izlažu ovdje: Igor Puškarić, Veljko i Milivoj Popović, Costas Picadas, Soliman Lopez, Petra Beš, Paradoxalen, Mia Vučić, Goran Telak, Mirta Boban i Daniela Stanissa, a i ostali umjetnici, izražavaju svoju kreativnost na ulicama u projektu Art Future. Svaki posjetitelj može se pojaviti na mjestu na kojem se tehnologija susreće s kulturom u novom svemiru u koji možemo tek letimično zaviriti.

Fantastične biljke i životinje, jedinstvene i moderne ideje koje provode autori osvajaju novi svijet u kojem je sve moguće preko ekrana mobitela. Umjetnik pod imenom Inverse prikazuje Nature Phoenix, koji propituje našu budućnost i prirodu – hoće li nastaviti bez nas ili ćemo pronaći način da vratimo ravnotežu našeg ekosustava? Pluća u obliku rascvjetanog stabla Costasa Picadasa ističu ekološke probleme čovječanstva i ugodna su oku svjetlinom i realizmom slike.

Pokretanje videa...

Art Future, Anna Tilniak 01:59

Je li ovaj grad stvaran? 

I još nekoliko riječi o ovoj golemoj razini angažmana i zadovoljstva. Format Interactive toliko je realističan da sam se u jednom trenutku uhvatila kako razmišljam: Što ako ovaj grad nije stvaran, a ribe koje plivaju iznad moje glave su sasvim stvarne? 3D umjetnost nema ograničenja osim vašeg vremena. Nikako nećete zaboraviti ovo impresivno iskustvo.

Nema smisla vraćati se na jučer jer sam tad bio drugi čovjek, kaže Lewis Carroll.

Je li ovo zaista budućnost? Kritični ste, sigurno ćete si postaviti ovo pitanje. Prijatelji, želim vam reći da ovo nije budućnost. Ovo je sad i dar je vama. I blizu je, na vašim omiljenim ulicama Zagreba. Svakako iskoristite priliku da osjetite nove emocije, eksperimentirate, tako je prirodno biti u proširenoj stvarnosti.

Anna Tilniak ukrajinska je blogerica i influencerica. Piše članke za Elle, Harper's Bazaar i Vogue. Vlasnica je platforme Rest in Ukraine, koja objedinjuje novosti o kulturnim i lifestyle sadržajima iz najvećih ukrajinskih gradova. Više o Anni saznajte ovdje!

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'
KOLUMNA

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'

Kojega god Zagrepčanina ili Zagrepčanku da pitate o njihovu rodnom gradu, sigurno će vam s mnogo ljubavi kazati da je riječ o gradu s dušom. U to se i ovog puta uvjerila Anna Tilniak, poznata ukrajinska blogerica i influencerica

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje
KOLUMNA

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Anna Tilniak, ukrajinska blogerica i influencerica, posjetila je Muzej prekinutih veza i bila na 'terapiji' Artupunkturom. Kako se ova Ukrajinka snalazi u Zagrebu i kako provodi prve dane jeseni, piše u kolumni
Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira
Kolumna

Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira

Velike stvari imaju skromne početke. Ja dolazim iz Ukrajine, a novi život počela sam u hrvatskoj metropoli. Sad sigurno znam da se život sastoji od malih koraka koji vas tjeraju naprijed