Lifestyle

Komentari 0

4 načina kako spriječiti pojavu akni i tamnih mrlja na leđima

4 načina kako spriječiti pojavu akni i tamnih mrlja na leđima

Ako često pranje tijela i odjeće ne smanjuje akne, potražite sredstvo za tuširanje sa salicilnom kiselinom. Ona djeluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju akne i smanjuje upalu na površini kože

Više izlaganja suncu i vlažnosti može dovesti do akni i hiperpigmentacije. Naime, iako koža lica uglavnom snosi najveći teret zbog vrućine i ljetnih uvjeta, ostatak tijela također može pretrpjeti neke posljedice toplijeg vremena, posebno leđa. Akne na leđima i hiperpigmentacija česta su stanja kože tijekom ljetnih mjeseci.

No, dermatolozi tvrde kako postoje načini da ublažite utjecaj ljetnih uvjeta i smanjite pojavu navedenih stanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se riješiti starosnih mrlja?

1. Važno je često prati leđa i odjeću - posebno nakon svakog treninga

S količinom znoja i ulja koja ljeti stvaraju vaša leđa ni ne čudi što se lojne žlijezde na lopaticama mogu začepiti. Doktorica Sunitha Posina, liječnica interne medicine sa sjedištem u New Yorku, ističe da akne na leđima mogu zadavati muke mnogim ljudima tijekom ljeta, posebno ako se redovito ne peru sportski grudnjaci ili majice za vježbanje.

Odjeću biste trebali odmah oprati nakon cjelodnevnog znojenja, kako ne biste ponovno vratili ulje i prljavštinu na akne. Osim pranja odjeće, čestim tuširanjem nakon vježbanja ili općenito znojenja, može se smanjiti količina ulja na leđima i spriječiti začepljenje pora.

2. Korištenje kreme za sunčanje može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija se obično javlja nakon duljih razdoblja izravne sunčeve svjetlosti. Ljeti će područja na tijelu koja su češće izložena suncu poput leđa i lica vjerojatnije razviti tamne mrlje.

Liječnica Heidi Waldorf, kozmetička dermatologinja, tvrdi da krema za sunčanje može biti izvrstan način da zaštitite kožu od sunca i blokirate jake UV zrake koje uzrokuju hiperpigmentaciju. Ako ste zabrinuti zbog bijelih tragova koje neke mineralne kreme za sunčanje ostavljaju na tamnijoj koži, umjesto njih možete upotrijebiti kemijsku kremu za sunčanje.

3. Za smanjenje akni koristite sredstvo za pranje tijela koje sadrži salicilnu kiselinu

Ako često pranje tijela i odjeće ne smanjuje akne, potražite sredstvo za tuširanje sa salicilnom kiselinom kako biste razgradili prljavštinu. Naime, salicilna kiselina djeluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju akne i smanjuje upalu na površini kože.

4. Tretmani vitaminom C i drugim prirodnim sredstvima za posvjetljivanje mogu smanjiti pojavu hiperpigmentacije

Ako i dalje imate nekoliko problematičnih mjesta na leđima unatoč tome što ste stavili kremu za sunčanje, možete isprobati razne tretmane za mrlje kako biste smanjili hiperpigmentaciju.

Posina savjetuje da potražite tretmane koji sadrže sastojke poput vitamina C, azelaične kiseline, niacinamida, arbutina i kojične kiseline. Sredstva za posvjetljivanje mogu smanjiti pojavu hiperpigmentacije zaustavljanjem enzima kojeg melanin prekomjerno proizvodi, piše Insider.

Najčitaniji članci