Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
15 komentara

5 kreativnih načina za štedjeti novac - kojih se ne biste sjetili

Pametan način za stvaranje crnog fonda je da se pretvarate da uopće niste ni imali novca, a uz ovo bezbolne strategije možete povećati svoje zalihe na kreativan način

saving money-young woman putting a coin into a money-box-close u
Foto: Ekachai Lohacamonchai
15 komentara

Ne morate imati strogo određeni bankovni račun za štednju - novac možete spremati bilo gdje, bila to ladica u vašem ormariću ili pretinac u automobilu, predlaže Sheldon Crow, direktor poslovnice Bellco Credit Union u američkom Coloradu.

1. Skriveni račun za štednju

- Ako funkcionira za vas, to je vaš štedni račun. Toliko često bacamo kovanice posvuda, a oni koji ih vjerno skupljaju na jednom mjestu uvijek se začude koliko su toga uspjeli skupiti - kaže Crow, koji je uvjeren da su kreativni načini štednje najpametniji, a ujedno i najbezbolniji za ljude i njihov budžet.

Ovo su neki od fora načina za uštedu novca:

2. Odaberite 'nezgodnu' banku

Ljudi vole obavljati sve svoje bankarske poslove na jednom mjestu, osobito ako je to i u kombinaciji s internet bankarstvom. No, kad vam se novac nalazi u neposrednoj blizini, uvijek postoji faktor iskušenja za trošenje.

- Neka vam izvlačenje novca bude izazov, primjerice u banci koja nema bankomate baš posvuda. Ili otvorite štedni račun u banci koju ne koristite za ništa drugo, tako da vam se novac skida s trajnim nalogom, a do njega ne možete doći osim da osobno odete tamo. Izbacite karticu iz uporabe i prisilite se da kod svakog izvlačenja novca morate otići u banku - objašnjava Crow.

3. Otplatite - i nastavite plaćati

Foto: Dreamstime

Ako ste napokon dovršili plaćanje kredita za auto, stan ili bilo koju drugu pozajmicu za koju ste navikli da na početku mjeseca odredite novac i živite bez njega, izbjegnite iskušenje da upadnete u novi dug. Naprosto, preusmjerite ta sredstva iz plaćanja kredita u štednju koju ne bi trebali ni osjećati.

Takav savjet uštede neću promijeniti vaš životni standard, no doista su učinkoviti, piše Reader's Digest.

4. Pametno s bonusima

Čestitamo ako ste dobili bonus na poslu, povrat poreza ili sličan financijski dobitak, bravo za vas. No, sad je pred vama izazov kako ne 'spiskati' taj novac na gluposti. Koristite se pravilom trećina - jednom trećinom pokrijte eventualna dugovanja, jednu trećinu odredite za štednju, a s jednom trećinom si kupite nešto što vam treba i što će vas razveseliti. Ovaj plan dat će vam ravnotežu, a opet se nećete osjećati uskraćeno.

5. Pretvorite štednju u igru

To je zabavan projekt koji možete napraviti s djecom. Stavite kovanicu od 20 lipa, sutra stavite 50 lipa, preksutra kunu, četvrti dan dvije kune... Tako ćete povećavati štednju i penjati se do sve većih brojeva, a što dulje uspijete igrati igru - štednja će biti impresivnija.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: Posao

Možda vas zanima i ovo:
Message