Lifestyle

Komentari 0

5 namirnica koje treba uvrstiti u prehranu za prirodni sjaj kože

5 namirnica koje treba uvrstiti u prehranu za prirodni sjaj kože

Bobičasto voće dobro je za vašu kožu jer je bogato antioksidantima i tako vas može zaštititi od pigmentacije. Zbog papaje vaša koža će prirodno sjajiti, a rajčica će oživjeti blijedu i umornu kožu

Izreka 'prava ljepota dolazi iznutra' je stvarno točna, a to se najbolje vidi po hrani koju jedemo. Zdrava prehrana odražava se na našoj koži lica. Ako želite doista glatku, sjajnu i elastičnu pobrinite se za pravilnu prehranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osim prehrane, na važu kožu odrazit će se i nedostatak vode i sna, tako da morate i na to pripaziti. Zbog takvih čimbenika vaša koža može izgledati umorno i blijedo. Kreme i serumi za kožu su učinkoviti, ali samo do određene granice. Ono što jedete utječe na vaše cjelokupno zdravlje i kožu. Hranjiva i zdrava hrana koja sadrži puno vitamina i minerala neophodna je za vašu kožu. 

Što manje pažnje posvećujete vlastitoj prehrani imat ćete više problema s kožom – suha koža, prerano starenje, bore.

Većina stručnjaka kaže kako je uravnotežena prehrana, odnosno princip svega po malo, pravi put do sjajne kože. Pijenje puno vode, odmor i hrana, dat će vašoj koži prirodni sjaj. 

Ove namirnice njeguju kožu iznutra:

1. Bobice

Bilo koje bobičasto voće dobro je za vašu kožu. Ono je bogato antioksidantima i tako vas može zaštititi od pigmentacije. Bobice održavaju vašu kožu čvrstom, sjajnom i mladom. Slobodni radikali oštećuju membranu i stanice kože, a može doći i do oštećenja stanične DNA. Antioksidansi i druge fitokemikalije štite stanice, pa je automatski manji rizik od oštećenja. A kada stanice štitite od oštećenja, također im pružate zaštitu od preranog starenja.

Borovnice su pune antioksidansa, koji pomažu u obnavljanju strukture stanica, te ujedno i usporavaju proces starenja kože. Iako su borovnice dostupne u svježem stanju tijekom vrlo kratkog perioda, mogu se nabaviti smrznute tijekom cijele godine, a možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smoothieju, desertima ili shakeovima. Da biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti, jedite ih sirove.

2. Papaja

Papaja kada se jede sirova ili se nanese na lice, daje najbolje rezultate vašoj koži. Zbog papaje vaša koža će prirodno sjajiti. Također će očistiti sve tamne mrlje.

Enzim papain, prirodni je sastojak svih papaja. Međutim najveće su količine zabilježene u još nedozrelim voćkama. Papain u velikoj mjeri pomaže u probavljanju proteinske hrane. Nedavno je japansko istraživanje pokazalo da papajini pripravci imaju antioksidativno djelovanje te da liječe sluznicu. Papain naime poboljšava zacjeljivanje rana pa je stoga vrlo koristan za kožu.

Papaja također sadrži vitamin C, koji pomaže u vraćanju elastičnost kože i proizvodnji kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože.

3. Sjemenke suncokreta

Sve vrste sjemenki i orašastih plodova izvrsne su za vašu kožu, a suncokretove posebice. One su poput čarobnog napitka koji pomaže u zdravoj proizvodnji kolagena, a antioksidanti pomažu u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca i drugih toksina u okolišu. Suncokretove sjemenke možete svakodnevno grickati ili ih možete jesti za doručak s voćem i žitaricama.

4. Rajčica

Ako želite oživjeti blijedu i umornu kožu ili ukloniti preplanuli ten, konzumirajte rajčice. Pomaže i nanošenje rajčice na lice. Ona izvrsno pomlađuje vašu kožu, čini je mekom i sjajnom. Također pomaže i kod pora. Antioksidansi u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. 

5. Banana

Za mladu, svježu i zdravu kožu banane su superhrana. Sadrže vitamine A, B i E koji su izvrsni za vašu kožu i pomažu u procesu starenja, čineći vašu kožu čvrstom, mladom i sjajnom iznutra. Ovo voće će hraniti i revitalizirati suhu kožu, kao i zagladiti grubu i staru kožu. Jedite banane u ograničenim količinama jer su izrazito bogate šećerima pa podiže inzulin, ali u preparatima za njegu kože koristite ih uvijek kada osjetite da vam je koža suha i željna intenzivne njege, piše Pink Villa.

 

Najčitaniji članci