Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

5 razloga zašto nemate nimalo energije i kronično ste umorni

5 razloga zašto nemate nimalo energije i kronično ste umorni
1

S kroničnim umorom povezuju se Epstein-Barr virus, anemija, gljivice, masna jetra te stres i depresija. Ako se nikako ne uspijevate odmoriti, iako jedete zdravo i spavate dovoljno, provjerite ova stanja

VIDEO

1. Epstein-Barr virus (uzročnik mononukleoze)

Konvencionalna medicina danas taj virus povezuje i s kroničnim umorom, a procjene kažu da je prisutan u 95 posto stanovništva, iako je većina razvila imunitet na njega. Često prolazi bez simptoma ili s blagim simptomima koji se lako zamijene za neki oblik viroze, pa nerijetko ostane nedijagnosticiran.

Umor, nevoljkost i glavobolja često prethode pojavi glavnih simptoma, među kojima su povišena temperatura, upala ždrijela i povećani limfni čvorovi na vratu. Kod onih sa zdravim imunitetom bolest je samoizlječiva pa si pomoći možemo prirodnim pripravcima za jačanje imuniteta i kvalitetnijom prehranom.

2. Manjak željeza (anemija)

Dijagnosticira se na temelju smanjenog broje eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici, a ovisno o nedostacima razlikujemo više vrsta anemije. Najčešći uzrok mikrocitne anemije je nedostatak željeza u prehrani, smanjenje apsorpcije željeza iz probavnog trakta, povećane potrebe za željezom (trudnoća, pubertet), ili povećani gubitak željeza iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena), ili kod krvarenja (iz probavnog trakta ili drugih organskih sustava).

Anemija je samo simptom te svakako treba proći detaljne pretrage da se utvrdi njezin uzrok. Često nije dovoljno piti pripravke koji sadrže željezo, jer ga bolest u podlozi i dalje ‘krade’, no možete si pomoći pripravcima koji sadrže kombinaciju željeza, folne kiseline i vitamina B12.

3. Candida

Gljivica koja je prisutna u flori rodnice kod žena, no oko 50 posto žena nema nikakve simptome, odnosno ne izaziva uvijek upalu. Najčešća je Candida albicans, koja je u podlozi 80-90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa). Upala se najčešće aktivira zbog slabog imuniteta ili uslijed korištenja antibiotika.

Kad se razvije upala, organizam većinu energije troši na obranu od invazije candide, što može dovesti do daljnjeg slabljenja imuniteta i kroničnog umora, alergije, artritisa, pa čak i raka.

4. Oscilacije šećera u krvi i masna jetra

Previše ugljikohidrata i dodanih šećera u organizmu, kao i prejedanje itekako može utjecati na razinu energije. Neiskorišteni šećeri pohranjuju se kao masne naslage ‘za kasnije’ te opterećuju jetru, što s vremenom može dovesti do nealkoholne masne jetre ili ciroze.

Pomoći si možete boljim planiranjem obroka i pridržavanjem pravila o tome da treba jesti raznovrsno, umjereno i više puta tijekom dana.

5. Stres i depresija

Osim što može štetiti nadbubrežnim žlijezdama i živčanom sustavu, stres utječe na imunitet i dovodi do gubitka vitamina. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati kronični umor te depresiju, stanje u kojem se čovjek predaje očaju, ne vidi izlaz iz problema i zatvara se u sebe, što samo pojačava osjećaj umora i gasi želju za životom.

Stoga treba uvesti neku tehniku meditacije te uvrstiti u svoj raspored vrijeme za odmor, opuštanje i šetnje.

Što može pomoći?

Pojačajte unos voća, posebno agruma, zbog antioksidansa, odnosno C vitamina kojim obiluju, kao i protuupalnih flavonoida, antocijana, resveratrola i drugih ljekovitih tvari.

Više zelenog lisnatog povrća te mliječnih proizvoda povećat će razinu kalcija i magnezija u organizmu, koji su zaslužni za smirenje simptoma stresa, opuštaju napete mišiće te smiruju alergijske reakcije. Uz to, ponekad si možemo pomoći kupkom ugodnog mirisa, uljima za masažu tinkturama i čajevima koji jačaju imunitet, ističe dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće medicine i fitoaromaterapeut iz savjetovališta Botana.

Ponekad je dovoljno samo udahnuti energiju.

- Eterično ulje mandarine, među ostalim, smiruje i podiže raspoloženje duha i tijela, podiže koncentraciju. Jednostavno, uzmite ulje mandarine i udišite iz bočice tri puta dnevno po jednu minutu. Ili nakapajte nekoliko kapi na dlanove, protrljajte i udišite oko jedne minute. Nekoliko kapi možete nakapati na svoj šal, ovratnik od kaputa ili raspršiti po prostoriji u kojoj najdulje boravite - kaže sugovornica.

Organic essential tangerine, mandarin, clementine oil

To ulje jača organizam i u borbi protiv bakterija pa jednu do tri kapi možete dodati i u čašu vode te ga popiti ili ga namažite na kožu na mjestu gdje se javila infekcija. Slično će djelovati ulje lavande ili limuna, dodaje dr. Ksenija Krajina Pokupec.
- Imunitet podižu i listići imele, cvjetovi nevena, cvjetovi bazge te listovi masline, od kojih u kombinaciji možete napraviti tinkturu. Namočite ih u 70-postotni alkohol 15-20 dana i procijedite pa profiltrirajte kroz gazu. Pijte svaki dan od 50 do 100 kapi u pola čaše vode - ističe.

Čaj na bazi nevena, bazge, masline, šipka i hibiskusa, matičnjaka, metvice, kamilice, kupine ili maline, uz dodatak poneke bobice, tj. ploda borovice, gospine trave i majčine dušice odličan je za jačanje organizma, opuštanje, protiv zimske melankolije i depresije, odnosno za jačanje duha i tijela. Zasladite ga s domaćim livadnim ili bagremovim medom te u mlaki čaj dodajte sok jednog cijelog limuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku