Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

Ukoliko nemate vremena za pripremu prhkog tijesta, napravite brzinsku podlogu od usitnjenih keksa. Premažite je omiljenom kremom i dodajte čokoladu, lješnjake, limun...

Pita s ricottom i vanilijom 

Sastojci: 

  • podloga: 250 g integralnih keksa, 120 g otopljenog maslaca, 20 g šećera, žlica smeđeg šećera
  • nadjev: 80 g smeđeg šećera, 2 lista želatine, žličica arome vanilije, 500 g ricotta sira, 100 g bijele čokolade, žlica meda

Priprema: Kalup za tart premažite maslacem i pospite žlicom smeđeg šećera. Od usitnjenih integralnih keksa, maslaca i šećera pripremite mrvičastu podlogu, pa je utisnite na dno i rubove kalupa za tart. Stavite u hladnjak.

Želatinu namočite prema uputama na vrećici. Ricottu, vaniliju, šećer i med izmiksajte. Umiješate otopljenu želatinu i smjesu stavite na podlogu od keksa. Stavite u hladnjak dok se ne stisne i ukrasite bobičastim voćem.

Krostata sa sirom 

Sastojci:

  • podloga:  250 g keksa, 120 g maslaca, 60 g šećera u prahu, 90 g sjeckanih badema
  • nadjev: 600 g bundeve, malo mlijeka, 175 g smeđeg šećera, vrećica mljevene želatine, žličica cimeta u prahu, 100 g krem sira, pola žličice đumbira, pola žličice klinčica, 150 g čokolade, 2 žlice maslaca

Priprema: Bundevu narežite na kocke i pirjajte na laganoj vatri oko 25 minuta, po potrebi dolijevajući malo mlijeka. Za koru pomiješajte kekse, otopljeni maslac, šećer i bademe, pa sve ravnomjerno utisnite na dno i stijenke kalupa.

Ohladite izradite komade bundeve u pire. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici pa umiješajte u pire. Pomiješajte ga sa sirom, šećerom, cimetom, đumbirom i klinčićem.

Na podlogu posložite pripremljeni nadjev od bundeve. Na pari rastopite kocke čokolade i maslaca. Izlijte glazuru preko nadjeva i stavite u hladnjak na nekoliko sati. 

10 recepata za torte: Sa sirom, čokoladom, orasima, kestenom, a tu je i prefina ledena torta
10 recepata za torte: Sa sirom, čokoladom, orasima, kestenom, a tu je i prefina ledena torta

Tart s narom i limunom 

Sastojci:

  • podloga: 150 ml slatkog vrhnja za šlag, 300 g mljevenih keksa, 60 g šećera u prahu, 4 žlice čokolade u prahu, dl mineralne vode
  • nadjev: 150 g tamne čokolade, 6 žlice slatkog vrhnja
  • preljev: 20 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1⁄2 dl soka od limuna, ribana limunova korica, nar

Priprema: Kalup za tart obložite papirom za pečenje. Miješalicom istucite vrhnje, šećer, čokoladu u prahu i mineralnu vodu u čvrstu smjesu. Dodajte kekse, dobro promiješajte i smjesom prekrijte dno kalupa za tart.

Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađenu podlogu i ostavite da se stisne.

Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom. Stavite u hladnjak dok se tart ne stisne.

Pita od bijele čokolade i krokanta

Sastojci:

  • podloga: 150 g keksa, 50 g zobenih pahuljica, 60 g otopljenog maslaca, 2 žlice šećera, 4,3 dl vrhnja, 180 g bijele čokolade
  • krokant: 30 g blanširanih lješnjaka, 50 g oraha, 220 g šećera, žličica cimeta

Priprema: Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i prepecite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Obložite protvan papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte dok se ne rastopi i potamni. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni protvan u tankom sloju. Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.

U multipraktiku izmiksajte kekse sa zobenim pahuljicama te pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite mrvičastu smjesu u kalup za tart.

Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste
Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Desert s lješnjacima 

Sastojci:

  • podloga: 200 g smeđeg šećera. 200 g čokolade za kuhanje, 200 g lješnjaka, 2 žumanjka
  • nadjev: 300 g čokolade za kuhanje, 1,25 dl mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 1,8 dl vrhnja, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo, 2 žlice šećera, mljeveni lješnjaci i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Karamelizirajte šećer dok ne posmeđi pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnjake i maknite s vatre.

Promiješajte u vruću smjesu žumanjke, malo ohladite, pa utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u hladnjak. Na pari rastopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanjke i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu.

Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Istucite vrhnje i dodajte čokoladnoj smjesi. Bjelanjke, prašak za pecivo i šećer istucite u čvrsti snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pospite pitu je lješnjacima i ribanom čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac