Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

5 znakova da ste odrastali uz emocionalno nezrele roditelje

5 znakova da ste odrastali uz emocionalno nezrele roditelje

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti nevjerojatno zaokupljeni sobom te biti rastreseni vlastitim osjećajima i emocijama, a onda žele da ih njihovo dijete, odnosno vi, regulirate

Sva djeca se ugledaju na svoje roditelje od trenutka kada dođu na ovaj svijet. Ona imaju tu prekrasnu, čistu, bezuvjetnu ljubav koja izbija iz njih, a roditelji su im tada uzori. Djeca smatraju da su oni ti koji znaju što je najbolje i da će im pokazati kako treba živjeti, istovremeno, ni ne pomislivši da bi ti isti roditelji mogli pokazati krivi put.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako uspavati djecu?

Pokretanje videa ...

Da, to je itekako moguće. Nijedan roditelj nije savršen, ali postoje oni koji su emocionalno nezreli i koji svom djetetu mogu nanijeti određenu emocionalnu štetu.

Ovo je pet znakova da ste imali emocionalno nezrele roditelje i kako to može utjecati na vas.

1. Njihovi osjećaji i potrebe bili su važniji od vaših

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti nevjerojatno zaokupljeni sobom i rastreseni vlastitim osjećajima i emocijama, te žele da ih njihovo dijete, odnosno vi, regulirate.

Vrlo lako se rasplačete? Postoji 12 razloga zašto ste preosjetljivi
Vrlo lako se rasplačete? Postoji 12 razloga zašto ste preosjetljivi

Na primjer, ako vam je roditelj dok ste bili mali često bio uznemiren, vi ste tada morali biti nježni prema njemu i umirivati ga. Kako starite, postoji mogućnost da se roditelj ljuti na vas ako niste tu da ga umirite kad treba, a može vam i reći da ste sebični i da on nema nikoga.

Kao rezultat toga, naučite da nije sigurno izabrati svoje potrebe umjesto njezinih, jer će onda roditelj 'povući' svoju ljubav, što djeluje zastrašujuće.

Kad odrastete, to znači da smatrate da ste odgovorni za emocije drugih ljudi, a ako su ljuti ili uzrujani, to je bila vaša krivnja. Stoga uvijek hodate uokolo 'kao po jajima' u slučaju da vas netko ne napadne jer ste ih uznemirili. Budući da i sami vjerujete da je svačija bol vaša krivnja, tada privlačite odnose poput tog s vašim roditeljem.

2. Izražavanje osjećaja ili potreba nije bilo sigurno

Kada ste izrazili osjećaj i naišli na negativnu reakciju roditelja, to je stvorilo paniku u vašem tijelu. Na primjer, kada ste ispričali kako ste imali veliki problem, mogli ste dobiti komentar o tome kako su njihovi životi bili puno gori i kako trebate prestati biti tako dramatični.

Izražavanje potrebe, poput traženja prijevoza nekamo, moglo je pokrenuti napad o tome koliko ste sebični jer ne shvaćate koliko su vaši roditelji taj dan naporno radili i koliko su umorni.

Dakle, što se dogodilo? Prestali ste izražavati svoje osjećaje i potrebe i duboko ste ih zakopali. Kao odrasla osoba, možda ste sada toliko odsječeni od vlastitih emocija i potreba da se ponašate kao da ih nemate.

Dob bebe kad prohoda ovisi o snazi ​​nogu i kontroli ravnoteže
Dob bebe kad prohoda ovisi o snazi ​​nogu i kontroli ravnoteže

3. Nisu preuzeli odgovornost za svoje postupke

Rekli bi ili učinili nešto što bi vas stvarno povrijedilo, ali to ne bi priznali niti se ispričali, već samo sve nastavili normalno.

Vaš odnos s njima nije se na taj način popravio. Možda ste pokušali riješiti situaciju, ali ste bili jedini koji je pokušavao, a možda ste se čak ispali krivi za nešto što niste ni učinili. Cijela situacija bi vas izludila jer ne bi znali što je istina. Možda ste čak počeli misliti da ste sami krivi za sve.

Kao odrasla osoba možete ponoviti ovu dinamiku u drugim odnosima te biti nemoćni popraviti i riješiti probleme koji se pojave. To dovodi do ogorčenosti i ostajanja u nesretnim vezama jer ne znate da može drugačije.

4. Ne znaju kako regulirati svoje emocije

Roditelji bi vam često došli bi kući iscrpljeni s posla, ali umjesto da rade nešto da se oslobode stresa, zaglavili bi u svom poslu, a zatim bi svoje emocije iskalili na drugima zbog ogorčenosti jer su toliko umorni.

Također možda nisu imali pojma što osjećaju. Možda su stalno bili ljuti jer im je nedostajalo samosvijesti da prepoznaju da su stvarno tužni, tjeskobni ili premoreni. A budući da nisu znali što osjećaju, nisu imali pojma što trebaju učiniti da bi se osjećali bolje.

5. Bili ste prisiljeni odrasti prije vremena

Nije bilo u redu da jednostavno budete dijete. Vaši roditelji su smatrali da je to previše stresno, pa su vas ohrabrili da budete malo odrasliji. Možda čak i mala odrasla osoba koja im je bila roditelj. Također nije bilo sigurno za vas biti dijete. Niste smjeli biti glasni niti zaigrani, jer su mogli izgubiti živce, pa si ste hodali uokolo u stanju pripravnosti. Naučili ste biti mirni jer vaši roditelji nisu.

Stavljanje sebe na prvo mjesto nije sebično, to je najbolji način da se pobrinete za obitelj
Stavljanje sebe na prvo mjesto nije sebično, to je najbolji način da se pobrinete za obitelj

Kao dijete ste bili uključeni u njihove vrlo odrasle svađe samo kako bi pokušali održati mir u kući. Ovo nije uloga djeteta. Ako ste doživjeli isto iskustvo, kao odrasla osoba biste mogli privući slične suovisne odnose.

Ako ovo djetinjstvo zvuči kao vaše, niste jedini. Mnogo nas je. U vama postoji unutarnje dijete koje je propustilo toliko ljubavi, brige, ohrabrenja i ravnoteže, što bi mogao biti razlog zašto se sada kao odrasla osoba mučite.

To nije zato što niste dovoljno dobri ili zato što ste vi krivi za sve. To je zato što su vas odgojili emocionalno nezreli roditelji. Zapravo, odgajala su vas djeca u tijelima odraslih.

Zato naučite kako sami biti emocionalno zreli kako ne biste ponavljali obrasce s vlastitom djecom. Tako ćete imati zdrave odnose i pronaći mir u sebi, piše Tiny Buddha.