Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

50 godina od smrti Coco Chanel: Žene je zauvijek 'oslobodila' pravila koja su im nametali...

50 godina od smrti Coco Chanel: Žene je zauvijek 'oslobodila' pravila koja su im nametali...

Često je komentirala kako dizajnira da bi živjela, odnosno da bi bila slobodna u toj odjeći. Radila je kreacije u kojima je slobodno mogla jahati, igrati tenis i općenito osjećati se nesputano

VIDEO

Prije točno pola stoljeća svijet je ostao bez jedne od najuspješnijih dizajnerica modne scene, koja je ženama ne samo dala slobodu kroja, već i ostavila naslijeđe, inspiraciju koju obožavamo i danas. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kontroverzan život Karla Lagerfelda

Pokretanje videa...

01:13

Gabrielle Bonheur, poznatija kao Coco Chanel umrla je u 88. godini u pariškom hotelu Ritz, u kojemu je živjela, 10. siječnja 1971. godine. Bila je nedjelja, 9 ujutro, no ona je radila na novoj kolekciji, koja je predstavljena nakon njezine smrti. Čitav život posvetila je modnoj karijeri, držala se jednostavnih stilskih pravila, u ono vrijeme vrlo modernih, gotovo revolucionarnih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatrala je da žena ima pravo na vlastiti način života, kao i udobno odijevanje. Odrasla u vrijeme korzeta, dio djetinjstva provela je u sirotištu, gdje su je časne sestre naučile šivati. Već je u mladim danima shvatila da je odijevanje stav i način života te da se odjeća mora prilagoditi kretanju. No, u to doba, početkom prošloga stoljeća, žensko je odijevanje služilo imidžu ukrasa, sputavajući svakodnevicu na razne načine – teški slojevi haljina i podstava, korzeti i razni krojački elementi damama nisu olakšavale kretanje.

Super uz skinny jeans: Čizme, maksi kaputi i topla pletenina
Super uz skinny jeans: Čizme, maksi kaputi i topla pletenina

Zato je Coco, kratkokosa i osunčanog tena (u to vrijeme moderna je bila duga kosa, kao i skrivanje tena od sunčanja) uvjerena u pravila slobode, posuđivala odjeću od svojih ljubavnika, koji su itekako utjecali na njezin život. Dvije najveće ljubavi bile su joj i financijska podrška u početku karijere, prije 1. Svjetskog rata – francuski poduzetnik Etienne Balsan i engleski polo igrač Arthur Edward 'Boy' Capel. Coco je ubrzo postala poznata i uspješna, njezino društvo bili su i brojni umjetnici, plesači, boemi i bogataši.

01 01 1971 COCO CHANEL SUPPLIED BY PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY ZUMAg49_<br><br>Jan 1 201

Visoko društvo i moderne žene obožavale su ležerne kreacije i općenito njezin duh, koji je bio slobodan, kreativan i inovativan. Osim Pariza i Deauvillea, imala je i butik u Biarritzu, posjedovala je vilu La Pausa te obožavala svoj plavi Rolls Royce. Kao uspješna dizajnerica, ali i poslovna žena, bila je svjesna da brend treba proširiti, stoga je 1921. godine predstavila miris Chanel No. 5. Bio je to prvi parfem neke modne dizajnerice.

Za po doma i vani: Slavne mini čizmice osvojile su hladne dane
Za po doma i vani: Slavne mini čizmice osvojile su hladne dane

Ova je brojka za nju bila posebna, čak je i predstavljala kolekcije petog u mjesecu, u petom mjesecu, vjerovala je da joj ta brojka donosi sreću. Danas je parfem i dalje jedan od najprodavanijih na svijetu, baš kao što su njezin kostim i torbica simboli elegancije i luksuza.

Jan 1 2011 COCO CHANEL FIXING ROMY SCHNEIDER 1971 PHOTOS PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY ZU

1925. predstavila je slavni 'Chanel suit', jaknu i suknju, istinski simbol finoće i mekoće siluete, kao i oslobađajući komplet za novu ženu sa stilom. Kostim je bio od tvida, tekstila iz Škotske koji je upoznala kroz muško odijevanje te u to vrijeme nije bio poželjan u ženskoj svakodnevnoj garderobi. No, ona je to promijenila, uvidjevši raznolikost boja i motiva u tom materijalu. 1926. godine američki je Vogue objavio još jednu kreaciju koja će promijeniti stil mnogih – bila je to jednostavna, mala crna haljina.

Često je komentirala kako dizajnira da bi živjela, odnosno da bi bila slobodna u toj odjeći. Radila je kreacije u kojima je slobodno mogla jahati, igrati tenis i općenito osjećati se nesputano. U međuvremenu je napravila još nekoliko revolucija – kolekcijom nakita “Bijoux de Diamants” 1932. godine, uzburkala je konzervativne krugove koji su smatrali da su dijamanti samo za visoko društvo. Miješala je pravi nakit s lažnim, bio je to jedan od njezinih načina da tadašnjem svijetu poruči – radim što želim i u tome uživam.

Biserna je ogrlica također postala dio njezine elegantne osobnosti. Danas je mega poznata i paleta torbica koje nose njezino ime – jedna od najznačajnijih svakako je 2.55, jednostavan dizajn koji je osmislila kad je shvatila da joj treba torbica koja će osloboditi ruke.

Muška ljepota: Provjerite kako su se muževni dečki mijenjali u posljednjih 120 godina
Muška ljepota: Provjerite kako su se muževni dečki mijenjali u posljednjih 120 godina

Naime, u to vrijeme nosile su se torbice bez remenja, koje je Coco vidjela na vojničkim torbama, pa se inspirirala za vlastiti dizajn. Iako je prvu torbicu predstavila još 1929. godine, kreaciju je nadogradila imenom i novim dizajnom u veljači 1955. Otuda ime torbici koja je i dana simbol luksuza i klasike – 2.55. Ženama je osim slobode odijevanja dala i pravilnu dužinu suknje to tik ispod koljena, jer je smatrala da je to prava damska mjera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku