Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

6 čoko-poslastica bez pečenja

6 čoko-poslastica bez pečenja

Neki su skloniji sirovim desertima, dok drugi ipak više vole jela koja se peku ili kuhaju. No kad je riječ o čokoladi, dobro došla je u svim oblicima i načinima pripreme, pa tako i u ovim desertima koji se ne peku

VIDEO

Recepti za ove jednostavne slastice bogati su nutrijentima te sadrže manje procesiranog šećera uz isticanje benefita superhrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Otkrili novu vrstu čokolade

Pokretanje videa...

Nova vrsta čokolade 00:37

- Zrno kakaa i proizvodi koji ga sadrže su bogati flavanolima koji štite srce jer dokazano smanjuju visoki krvni tlak te umanjuju rizik od moždanog udara i srcožilnih bolesti. Dodatno, čokolada pomaže boljem pamćenju jer potiče protok krvi u mozgu. Sve su to razlozi da navalite na dnevnu dozu čokolade - kaže dijetetičarka Frances Lagerman Roth za MindBodyGreen.

Uz čokoladu, ovi recepti sadrže orašide, sjemenke i druge namirnice koje će ih učiniti ne samo ukusnima nego i zdravima.

1. Čoko kolačić

Fudge, kolačić sličan brownieju, dekadentan je i obično bogat šećerom. No ovaj recept od samo četiri sastojka pretvara ga u zdravu alternativu. Sladak okus i kremastu teksturu može zahvaliti datuljama. U kombinaciji s bademovim maslacem koji daju proteine i čokoladom koja tijelo opskrbljuje kolagenom, ovo je recept koji ćete često spravljati.

Sastojci:

3/4 šalice datulja (oko 6 komada)
1/4 bademovog mlijeka
1/4 šalice čokolade
1/4 šalice bademovog maslaca

Mlijeko i datulje stavite u lončić iznad umjerene vatre i miješajte dok se datulje ne pretvore u pastu. Lagano ih pritisnite poleđinom žlice i redovito miješajte kako ne bi zagorjele. Nakon pet minuta miješanja, pasta bi trebala biti gotova. U nju dodajte čokoladu i bademov maslac te dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta, ali bez grudica. Prelijte je u posudu za pečenje. O veličini posude ovisi debljina kolača. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili preko noći. Potom narežite i poslužite.

Bez pečenja: Bombice od suhog voća ukusan su i zdrav desert
Bez pečenja: Bombice od suhog voća ukusan su i zdrav desert

2. Tartufi od tamne čokolade

Tajna okusa ove slastice je u korištenju tamne 100 postotne čokolade koja pruža autentičan okus. Zaslađivač je samo malo voćnog sirupa, a slastica je nutritivno bogata.

Sastojci:

1/4 šalice kokosovog ulja
1 šalica tamne, mliječne ili bijele čokolade i još malo za dekoraciju
1/4 čajne žličice morske soli
za dekoraciju maslac od kikirikija ili nezaslađeni kakao prah
3/4 šalice maslaca od kikirikija
1/2 šalice voćnog sirupa
1/8 čajne žličice morske soli
1/4 šalice kokosovog brašna
1 1/3 šalice rižinih pahuljica

Lim za pečenje obložite masnim papirom. U blender ubacite kikiriki maslac, sol i voćni sirup. Polako dodajte kokosovo brašno. Smjesa je gotova kad je mješavina još lažna, no nije previše suha. U tanjur stavite rižine pahuljice, pa koristeći žlicu uvaljajte mješavinu preko pahuljica i slažite ih na pripremljeni masni papir. Kad ste pripremili sve okruglice, stavite ih na pet minuta u zamrzivač. U međuvremenu na pari rastopite kokosovo ulje s čokoladom te umiješajte sol. Koristeći vilicu umiješajte okruglice jednu po jednu u čokoladu i potom ih vratite na pladanj. Dekorirajte ih i ostavite u hladnjaku dok se čokolada ne stvrdne. U hladnjaku ih možete držati spremljene u uspravnoj posudi te s papirom između slojeva do dva tjedna.

Kuglice od kokosa i čokolade: Bez pečenja i mlijeka u prahu
Kuglice od kokosa i čokolade: Bez pečenja i mlijeka u prahu

3. Pločice s maslacem od badema

Veganske pločice sadrže samo pet sastojaka, a sve što vam treba je samo još dekoracija s malo čokolade na vrhu.

Sastojci za osnovu:

284 grama maslaca od badema
67 grama kokosovog ulja, otopljenog
85 grama javorovog sirupa
32 grama kokosovog brašna
1/4 čajne žličice soli

Za čokoladni preljev

2/3 šalice tamne čokolade usitnjene na komadiće
2 žlice maslaca od badema
mrvice soli za posip

Dno zdjele prekrijte masnim papirom i premažite kokosovim uljem. U drugoj zdjeli pomiješajte bademov maslac, ulje, javorov sirup, kokosovo brašno i sol, a potom utisnite preko pripremljene zdjele s papirom te ohladite u hladnjaku. U mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu i maslac od badema dok smjesa ne postane glatka te prelijte preko kolača u hladnjaku i pospite krupnih zrnima soli. Ohladite najmanje dva sata, a potom oštrim nožem narežite 16 pločica. U hladnjaku mogu potrajati do dva tjedna.

4. Browniesi od lješnjaka

Ako volite Nutellu, svidjet će vam se i ovi browniese koji se ne peku. Ne treba vam puno sastojaka ni truda, a rezultat će vas oduševiti.

Sastojci za browniese:

3/4 šalice tostiranih lješnjaka
3/4 šalice sirovih oraha
1,5 šalica tostiranih i posoljenih oraščića makadamije
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1/4 šalice meda bez šećera ili javorova sirupa bez šećera
1/4 keto šećera u prahu
1/4 čajne žličice himalajske soli
1/4 šalice kakao praha

Za čokoladni ganache

2 žlice kokosovog ulja
2,5 žlice kakao praha
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i propržite lješnjake 10 - 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade, a potom utrljajte u kuhinjsku krpu kako biste uklonili višak ljuske. Ohlađene i očišćene lješnjake pomiješajte s ostalim sastojcima u blenderu dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Ne pretjerujte s miksanjem jer bi se ulja mogla odvojiti. Ako se to dogodi, obrišite višak ulja papirnatim ručnikom. Kolač će i dalje biti ukusan, samo nešto lomljiviji. Mješavinu prelijte u pripremljenu posudu i pritisnite kako biste stvorili ravnomjernu površinu. Prekrijte posudu i stavite je u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Za čokoladni ganache promiješajte kokosovo ulje s kakaom, medom, vanilijom i malo soli dok smjesa ne postane glatka, a potom nanesite na kolač koji u hladnjaku možete držati do dva tjedna.

Mini pite bez pečenja: Bademi i keksi s kremom od borovnica
Mini pite bez pečenja: Bademi i keksi s kremom od borovnica

5. Kolač s tahinijem

Sastojci ovog kolača su pažljivo birani za zdravlje crijeva te sadrži chia sjemenke, sjemenke bundeve, lanene i druge sjemenke koje ovoj slastici daju sjajan okus. Smjesu ohladite, narežite na veličinu zalogaja i uživajte u ukusnoj i zdravoj poslastici.

Sastojci:

450 grama tamne čokolade 85 posto
1/2 šalice tahinija
3 žlice lanenih sjemenki
3 žlice chia sjemenki
3 žlice sjemenki konoplje
1/2 šalice sirovih sjemenki bundeve
1 čajna žličica soli

U posudu stavite masni papir te pripremite prvi čokoladni sloj. Stavite pola čokolade u mikrovalnu te je otopite. Potom je izlijte preko papira i razmažite špatulom i ohladite 10 minuta. Potom pripremite fil. U maloj zdjeli izmiješajte tahini te sjemenke lana, Chie i konoplje te premažite preko smrznute čokolade. Ponovo vratite na hlađenje 10 minuta te premažite još jednim slojem čokolade koju ste pripremili jednako kao i prvi sloj. Prije nego što se čokolada stvrdne, posipajte sjemenkama bundeve i ohladite najmanje dva sata. Prije posluživanja razlomite na komadiće, a višak spremite u posudu. U hladnjaku je možete čuvati do dva mjeseca.

Osvježavajuća torta od sira i bijele čokolade bez pečenja
Osvježavajuća torta od sira i bijele čokolade bez pečenja

6. Hrskave čoko štangice

Ako vam se jede nešto što će vas više podsjetiti na slastice iz djetinjstva, pokušajte pripremiti ove veganske čoko štangice koje su punjene rižom i chia sjemenkama te uronjene u čokoladu po izboru.

Sastojci:

3 šalice rižinih pahuljica
1 žlica chia sjemenki
1/3 šalice kikiriki maslaca
7 žlica javorovog sirupa
3 žlice kokosova ulja
1 žlica ekstrakta vanilije

Fotolia

Preljev:

1 šalica komadića veganske čokolade
2 žlice kokosova ulja
mrvljene kulinarske ružine latice

Obložite pladanj papirom za pečenje. U zdjelu za miješanje stavite chia sjemenke i pahuljice. U mikrovalnoj otopite kikiriki maslac pomiješan sa javorovim sirupom, uljem kokosa i vanilijom u gustu smjesu. Smjesu prelijte u zdjelu sa pahuljicama te dobro promiješajte. Mješavinu utisnite na dno posude i stavite u hladnjak na 30 minuta. Smjesu potom izvadite zajedno s papirom te je izrežite na 10 jednakih štangica. Vratite ih u hladnjak dok pripremite čokoladni preljev. Čokoladu i kokosovo ulje otopite u mikrovalnoj i pomiješajte te prelijte preko štangica i dobro ih ohladite 10 - 15 minuta. Prije posluživanja pospite mrvljenim ružinim laticama.

Slastice za osvježenje: Napravi super deserte bez pečenja
Slastice za osvježenje: Napravi super deserte bez pečenja
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'