Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

6 načina na koji vam se odnosi mijenjaju nakon rođenja bebe

6 načina na koji vam se odnosi mijenjaju nakon rođenja bebe

Dinamika odnosa nakon dolaska djeteta mijenja se kod većine parova. Jedan roditelj, a to je obično mama, postaju puno opterećeniji brigom oko bebe, ali i kućanstva. Drugi partner može se osjećati zanemareno

1. Svađate se češće zbog novih dužnosti

Prije dolaska bebe vjerojatno ste i vi i vaš partner radili i išli na posao. Ali sada, jedan od vas ostaje doma, a to je najčešće mama. Na njoj je, osim brige o bebi i većina ostalih kućanskih poslova. Budući da su majke te koje se češće dižu po noći zbog hranjenja, presvlačenja i uspavljivanja bebe, to znači i da je neispavana, pa ne čudi njezina razočaranost partnerom koji ne želi pomoći u kućanskim poslovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Umjesto da se oko toga svađate, ljubazno zamolite svog partnera da vam pomogne u onome što vam treba. Spominjanje svih poslova koje treba obaviti neće nužno navesti vašeg partnera da se dobrovoljno javi za njihovo obavljanje. Ako mu date jasne upute što i kako učiniti, to će vjerojatnije i napraviti. 

Bitno je da obje strane razumiju da to radite za obitelj, a ne za onog drugog partnera da mu olakšate. Ako vaša supruga ili suprug ostaju doma i ne stignu čistiti ili kuhati, onda i vi živite u prljavom domu zajedno. Sve dijelite zajedno pa bi trebalo i obaveze. 

2. Vaši se roditeljski stilovi razlikuju

Kao par možda ćete se naviknuti na neslaganje oko svakodnevnih stvari poput bacanja čarapa na pod, a ne u košaru. Ali sada imate bebu u kući i odlučivanje može biti malo drugačije. Vi i vaš partner ste dvije različite osobe i sasvim je prirodno da se ponekad oko nekih stvari nećete složiti.

Gej par posvojio bebu koju su pronašli napuštenu u metrou: 'Danas studira i veći je od nas'
Gej par posvojio bebu koju su pronašli napuštenu u metrou: 'Danas studira i veći je od nas'

Važno je sjesti i poslušati stajalište vašeg partnera. Ne postoji 'ispravno' ili 'pogrešno', a vi biste trebali odlučivati na temelju onoga što je najbolje za vaše dijete. Trebali biste staviti svoj ego na drugo mjesto i dati konstruktivnoj kritici malo prostora za rast. Suzdržite se od rješavanja nesuglasica pred djetetom. 

3. Nemate slobodnog vremena ni za sebe ni za svoju vezu

Prije nego što ste dobili dijete, imali ste vremena za vaš odnos i uživanje. Ali sada, vaša beba zahtijeva od vas vrijeme i pažnju. Tu nastaje najveća promjena u dinamici među partnerima jer vremena za sebe jednostavno više nemate. Osim toga, i kad imate, obično ste premoreni za bilo kakve smislene razgovore, a kamoli izlaske. 

Najmanje vremena imat ćete u bebinim prvim mjesecima, do godinu dana. Što beba bude više rasla, to će biti i lakše iako svaki period odrastanja nosi svoje brige. 

Zamolite tetke, bake, djedove da vam uskoče jednom mjesečno s čuvanjem na sat-dva. Iskoristite ih za spoj sa svojim partnerom ili za aktivnost za sebe. 

4. Mnogo brinete o novcu

Dolazak novog člana obitelji znači da ćete više novca sada usmjeravati na bebine potrebe. Oprema za bebe je poprilično skupa, kao i robica zato, ako vas financije more - pratite sniženja na kojima možete kupiti jeftinije robicu, ali i kolica, krevetić i ostale potrepštine. 

Možete kupiti i polovni namještaj, samo provjerite je li ispravan, koliko je korišten, a kod autosjedalica je jako bitno da nikada nisu 'sudjelovale' u prometnoj nesreći i da su presvlake temeljito oprane. 

Također, možete sebi namjestiti notifikacije na mobitelu koje će vas obavještavati kada je što sniženo, od pelena do odjeće. 

Bebina kosa: Svaka je posebna, a ona s kojom se rodi 'nestaje'
Bebina kosa: Svaka je posebna, a ona s kojom se rodi 'nestaje'

S druge strane, na sebe ćete trošiti puno manje. Kave, odjeća i šminka će sada biti u drugom planu pa ćete i na taj način uštedjeti. 

5. Vaš partner odlučuje bez savjetovanja s vama

S dolaskom bebe, morat ćete više razgovarati o brojnim odlukama, a i puno više biti spremni na kompromis. Međutim, kod mnogih parova, jedan partner češće samostalno odlučuje bez savjetovanja s drugim, što lako može prerasti u svađu. 

Tri ključa za zajedničko odlučivanje su komunikacija, poštovanje i pouzdanje. Morate razgovarati sa svojim partnerom i razumjeti njegovo gledište. A kad to učinite, morate poštivati ​​i ne kritizirati. Također, važno je da partneru vjerujete kada mora sam donijeti odluku i da ga ne osuđujete cijelo vrijeme.

6. Vaši će vas prijatelji manje posjećivati i zvati

Većina ljudi s kojima ste bili svakodnevno okruženi nakon dolaska bebe vjerojatno će se drugačije ponašati. Shvaćaju da vam je beba prioritet i zbog toga bi se mogli odmaknuti od vas na neko vrijeme. Također, možda se i vi nesvjesno udaljavate od njih.

Bruno Petković izveo dijete iz rodilišta i pokazao srednji prst
Bruno Petković izveo dijete iz rodilišta i pokazao srednji prst

Ako i dalje želite da budu u blizini, trebali biste im to jasno dati do znanja. Recite im točno oko čega vam je potrebna pomoć. Ako ne razumiju zašto ih ne zovete, razgovarajte s njima. Ako nemaju djecu, možda neće shvatiti koliko se vaš život mijenja nakon rođenja djeteta, piše Brightside.