6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća - provjerite sve | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 152

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća - provjerite sve

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća - provjerite sve
1

Uslijed određenih aktivnosti ili stanja ženinog tijela, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzrokovati neredovite cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja

VIDEO

Ne izostaje menstruacija samo kod žena koje su trudne, već postoji još niz razloga zašto se to događa. Uslijed određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzročiti neredovite cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja. 

Ovo su šest razloga zašto je mjesečnica neredovita ili potpuno izostaje:

1. Rana menopauza

Prema istraživanjima, na svakih sto žena, jedna će ranije ući u menopauzu, i to prije navršene 40. godine života. Ukoliko više nemate menstruaciju ili se pojavljuju sporadično, posjetite svojeg ginekologa. 

Također, ako imate valove vrućine, znojite se noću, nepravilno spavate ili vam je rodnica jako suha, posavjetujte se s ginekologom.

2. Previše stresa

Stres je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja i krivac za mnoge probleme - gubitak kose, besane noći, problematičnu kožu, promjenjivu tjelesnu težinu itd. Stres je, također, krivac i za neredovite menstrualne cikluse.

Naime, dio mozga, odgovoran za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju, loše reagira na stresne situcije što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona. To pak dovodi do neredovitih menstruacija ili čak potpunog izostanka ciklusa.

3. Reakcija na lijekove

Postoje određene vrste lijekova koje tijelu signalizirajju da zaustavi menstruaciju. Tu se može raditi o nekim antibioticima, kontracepcijskim pilulama i antidepresivima koji narušavaju razinu hormona u tijelu. Zato je važno posavjetovati se s liječnikom o mogućim nuspojavama.

4. Previše vježbanja

Ovo se odnosi samo na treninge koji zahtijevaju ekstremnu izdržljivost i kondiciju, kao što su maraton ili triatlon.

Naime, tijekom vježbanja, tijelo reagira ako smatra da se troši previše energije na način da deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i menstruacija. Ali, čim se režim vježbanja vrati u normalu, i ciklusi će biti uredni.

5. Nepravilno spavanje

To može utjecati na redovitost menstrualnih ciklusa jer je dobar i pravilan san itekako važan za normalno funkcioniranje cijelog tijela. Do poremećaja s ciklusom zna doći kod žena koje su na putovanju prilikom kojeg mijenajju vremensku zonu ili kod onih koji rade noćne smjene.

6. Promjena težine

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, razloga za brigu nema. Ali, ako drastično smršavite ili se udebljate, tada može doći do izostanka menstruacije. Radi se o tome da tijelu treba određena masnoća za ovulaciju, a ako žena izgubi jako puno kilograma, te masnoće neće biti dovoljno.

U slučaju nagle prekomjerne težine, porast masnih stanica povisuje razinu estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajašaca, a time i mentruaciju, prenosi Mirror.

OVDJE je ispovijest žene koja nikad u životu neće biti majka - menopauza joj je došla prerano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 152

VIDEO

'Hodala sam svaki dan 20.000 koraka dva tjedna, evo kako sada izgleda moje tijelo'
KAKVA TRANSFORMACIJA!

'Hodala sam svaki dan 20.000 koraka dva tjedna, evo kako sada izgleda moje tijelo'

Žena je podijelila video na društvenim mrežama svoje nevjerojatno brze promjene nakon što je dva tjedna hodala svakog dana po 20 tisuća koraka - traperice su joj postale preširoke

Vjenčala se u prozirnoj haljini, pa su je svi napali: Mislite li da je ova vjenčanica primjerena?
ISPUNITE ANKETU

Vjenčala se u prozirnoj haljini, pa su je svi napali: Mislite li da je ova vjenčanica primjerena?

Pernille Rosenkilde iz Kopenhagena vjenčala se sa svojom dugogodišnjom ljubavi i odabrala svoju savršenu vjenčanicu, no mnogi su se našli upropastiti joj veselje