Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

6 rečenica koje roditelji govore djeci, a da nisu ni svjesni koliko im to može psihološki naštetiti

6 rečenica koje roditelji govore djeci,  a da nisu ni svjesni koliko im to može psihološki naštetiti

Odvojite trenutak i pokušajte shvatiti stvari iz djetetove perspektive. Djeca često plaču zbog stvari koje se odraslima čine bezveznima. No, štetno je umanjiti njihove osjećaje i govoriti im da to nije bitna stvar

VIDEO

Roditelji nikada ne žele svoju djecu namjerno povrijediti, ali to se ponekad jednostavno događa. Pogotovo kada smo umorni i djeca testiraju naše granice. U tim biste trenucima mogli i nehotice ponavljati stvari koje ste čuli u vlastitom djetinjstvu za koje vaši roditelji (a možda čak ni vi) nisu shvatili da su štetno utjecale na vaše emocije.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Liberalni roditelji'

Pokretanje videa...

'Liberalni' roditelji 01:07

Zato može biti korisno znati neke od potencijalno štetnih fraza kojima roditelji često pribjegavaju, a ne shvaćaju njihov utjecaj na dijete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. 'Nije to ništa strašno..'

Djeca često plaču zbog stvari koje se roditeljima čine bezveznima. No, štetno je umanjiti njihove osjećaje i govoriti im da to nije tako bitna stvar.

- Ti mali problemi - i emocije koje dolaze s njima - zapravo su ogromni za našu djecu. Nije dobro umanjivati njihove osjećaje i govoriti im: 'Nije važno kako se osjećaš' ili 'Glupo je biti uplašen ili razočaran' - objasnila je Amy McCready, edukatorica za roditelje, osnivačica 'Pozitivnih roditeljskih rješenja' i autorica knjige.

Znakovi za uzbunu: Evo kako možete prepoznati da vas partner vara s nekim na poslu
Znakovi za uzbunu:  Evo kako možete prepoznati da vas partner vara s nekim na poslu

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Odvojite trenutak i pokušajte shvatiti stvari iz njihove perspektive. McCready preporučuje da kažete nešto poput: 'Vidim da si stvarno prestrašen, frustriran ili razočaran. Hoćemo li porazgovarati o tome i smisliti što možemo učiniti?'. Time pomažete djetetu da osvijesti svoje osjećaje (važan dio razvoja emocionalne inteligencije) i jasno im stavljate do znanja da ste tu za njih.

2. 'Ti nikad...' ili "Uvijek radiš XYZ..."

Djeca imaju svoje obrasce, ali reći da vaše dijete 'uvijek' ili 'nikad' nešto radi jednostavno nije istina (zbog toga bračni savjetnici savjetuju klijentima da izbjegavaju govoriti 'nikad' svojim partnerima). Korištenje ovakvih izjava je štetno jer djeluje kao da vas je prestalo zanimati što se u tom trenutku događa s vašim djetetom, tvrdi Robbin McManne, osnivačica Parenting for Connection.

- Propuštate priliku da ih naučite što bi trebali i što mogu učiniti sljedeći put - rekla je McManne.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

- Podsjetite se da vas zanima zašto se vaše dijete u određeno vrijeme tako ponaša. U dubljem povezivanju pomoći će fizičko približavanje djetetu. Nemojte im vikati s drugog kraja kuće, već budite tu s njima kako biste bili sigurni da im pažnju ne odvlači nešto drugo - savjetovala je McManne,

Dreamstime

3. 'Tužna sam kad to napraviš'.

Normalno je da budete frustrirani kada vas dijete ne sluša, ali važno je postaviti (i zadržati) granice bez miješanja svojih osjećaja. Ti su osjećaji vaši, a ne njihovi.

- Kada djeca shvate da mogu odlučiti jeste li sretni, tužni ili bijesni, mogu sa zadovoljstvom iskoristiti priliku da i dalje nastave raditi po svome. Pa čak i kad su izvan vaše kuće, ovaj način razmišljanja može oštetiti buduće veze i omogućiti im da manipuliraju drugima kako bi dobili ono što žele - objašnjava McCready.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Postavite granicu koju trebate postaviti i recite: 'Nije u redu skakati po kauču', a zatim im dajte izbor poput: 'Bi li se radije igrao u tišini ovdje ili otišao van?'.

Oni su par s najvećom razlikom u visini: On ima 109, ona 162 cm
Oni su par s najvećom razlikom u visini: On ima 109, ona 162 cm

4. 'Trebao si znati bolje...'.

Kada kažete djetetu da je nešto trebao učiniti bolje, ono što vi u tom trenutku zapravo radite je buđenje osjećaja krivnje ili srama kod vašeg djeteta. To u djeci budi obrambeni mehanizam, zbog čega će vas vjerojatno još manje slušati, tvrdi McCready. To također ruši i njihovo samopouzdanje.

- Ako svojoj djeci kažemo da bi trebala znati bolje, šaljemo im poruku da su previše glupi/nezreli da bi donijeli dobru odluku. A to vjerojatno nije ono što smo namjeravali - dodala je.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

McCready je predložila da im kažete: 'Izgleda da imamo problem ovdje! Što možemo učiniti da to popravimo?'. Cilj je usredotočiti se na rješenje, a ne na problem, tako da djeca uvježbaju rješavanje problema i ispravljanje vlastitih pogrešaka te razmišljaju o načinima kako donijeti bolji izbor.

Angry mother scolding stubborn kid closing ears not listening

5. 'Daj, ja ću to napraviti'.

Kada čekate da vaše dijete izvrši jednostavan zadatak koji naizgled traje zauvijek, vaši instinkt bi vas mogli navesti da dovršite posao umjesto njih. Ali pokušajte to izbjeći ako možete.

- Naime, kada kažete svom djetetu: 'Nisi sposoban to učiniti kako spada pa ja moram dovršiti, to na njega djeluje vrlo obeshrabrujuće i frustrirajuće. Zamislite da ste bili vrlo blizu tome da sami uspijete zatvoriti svoj patentni zatvarač i samo vam je trebalo još nekoliko pokušaja, ali onda se tata ubaci i zaustavi vas iako ste bili na dobrom putu - objašnjava McCready.

6 stvari koje je dobro napraviti ujutro da bi bili sretniji na poslu
6 stvari koje je dobro napraviti ujutro da bi bili sretniji na poslu

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Usporite i dajte djetetu vremena koje je potrebno za izvršavanje zadatka. Ili u najmanju ruku, budite jasniji zašto morate žuriti. Recite mu: 'Pomoći ću ti sada samo jednom jer kasnimo, ali poradit ćemo na tome kasnije'.

6. 'Ti si...'. 

Jedna od najvrjednijih stvari koju roditelji mogu učiniti za svoju djecu je izbjegavanje 'označavanja'. Oznake štete odnosu roditelja i djeteta jer smetaju roditeljima da svoju djecu dožive onda kada se ona muče i trebaju pomoć. Roditelji počinju povezivati ​​određeno ponašanje s nekom od oznaka koju su dali svom djetetu, umjesto da 'kopaju' i stvarno pokušaju shvatiti što se događa u njihovom razvoju.

- Oznake nas udaljavaju od suosjećanja i znatiželje - kazala je McManne. Oznake također mogu postati 'samoispunjavajuće'. Primjerice, ako dijete čuje da ga je roditelj 'označio nekom oznakom', vrlo je lako moguće da će ju prihvatiti kao istinitu - čak i ako ona to nije.

- Čak i oznake koje su pozitivne, poput: 'Pametan si', zapravo mogu biti štetne. Naime, ako vam dijete padne ispit sljedeći put, bit će zbunjeno i obeshrabreno te će preispitivati vlastite sposobnosti, jer ako je toliko pametno, zašto nije uspjelo? - pojašnjava McCready.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Primijetite i pohvalite napore, a ne ishode. Učinite sve što možete kako biste izbjegli označavanje svog djeteta, bilo to dobro ili loše, piše HuffPost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru