Obavijesti

Lifestyle

Komentari 132

6 stvari koje je dobro napraviti ujutro da bi bili sretniji na poslu

6 stvari koje je dobro napraviti ujutro da bi bili sretniji na poslu

Jutra često određuju kakav će nam biti dan, a mi vam donosimo šest stvari koje možete napraviti kada se probudite da bi si popravili raspoloženje i pripremili se za radne izazove koji su pred vama

1. Čim se probudite popijte čašu vode

Hidracija pomaže našem tijelu da se osjeća dobro tijekom dana, a psihologinja Adjoa Osei kaže kako je primijetila da na njezino tijelo loše utječe ako ujutro ne popije čašu vode.

POGLEDAJTE VIDEO - TRIKOVI ZA SREĆU:

Pokretanje videa ...

- Često se probudim i odmah sam u žurbi, spremam se, šetam psa..., tada dehidriram i osjećam se loše ostatak dana - rekla je i dodala da je zbog toga kao pravilo uvela da svako jutro čim se probudi popije bar čašu vode.

To je najjednostavnija stvar koju možete napraviti za dobrobit svog tijela i zbog toga će vam cijeli dan biti bolji.

5 modernih navika koje remete bioritam tijela i kako si pomoći
5 modernih navika koje remete bioritam tijela i kako si pomoći

2. Preuzmite kontrolu nad svojim vremenom i prije posla radite nešto što volite

Melody Wilding, trenerica i autorica knjige "Vjeruj sebi: Prestani previše razmišljati i usmjeri svoje osjećaje prema uspjehu na poslu", preporučuje započinjanje dana s nekom aktivnošću koja vas usredotočuje, poput joge, meditacije ili vođenja dnevnika.

- Osjećate da stvari imate više pod kontrolom kad svoj dan započnete nečim što je vaš izbor, prije nego krenete na radne obaveze - rekla je.

3. Kontrolirajte stres

Neka jutra nisu idealna, možda ćete zapasti u gužvu u prometu, a kasnite na sastanak i zbog toga ćete osjećati kao da vam je sve to previše. U takvim situacijama nemojte dopustiti da vas stres obuzme. 

Wilding savjetuje da u takvim trenucima odvojite malo vremena i kontrolirate svoje disanje kako bi se smirili i stabilizirali.

Također, preporučuje i strategiju koju naziva 'ruksak'.

- Stavite stresnu situaciju u zamišljeni ruksak i onda ga odbacite. Možete koristiti i nešto vizualniji pristup tako što ćete na papiru nacrtati kvadrat i u njega napisati što vas frustrira, a zatim podrapajte taj papir i bacite ga - savjetuje.

4. Odredite granice između vas i jutarnjih aktivnosti koje vam crpe energiju

Primijetite koje jutarnje aktivnosti vam stvaraju stres. Osei kaže kako to za mnoge od nas može biti pregledavanje e-mailova ili društvenih mreža čim se probudimo.

- Ako vam čitanje vijesti odmah ujutro stvara stres, jednostavno nemojte to raditi - kaže.

Ako znate da vam mobitel stvara stres ujutro, pokušajte ga staviti u ladicu na drugoj strani sobe, tako vam se možda neće dati ustati i odmah krenuti gledati što ima novo.

5. Provjerite budite li se napeti

Ako se budite napeti, uzmite trenutak kako bi se opustili.

- Osjećate li napetost u ramenima? Imate li stisnutu vilicu? Osjećate li se ukočeno? Ako znate znakove stresa i napetosti u svom tijelu, možete se uvježbati da toga budete svjesni i stvorite novo iskustvo za sebe - kaže Cicely Horsham-Brathwaite, psihologinja i trenerica.

Predložila je progresivno opuštanje mišića, praksu naprezanja i oslobađanja vaših mišićnih skupina i kratku šetnju vani kao dva načina rješavanja ove fizičke napetosti.

Četiri važne lekcije kojima nas uče naša djeca: Smijte se i usudite se ponekad maštati
Četiri važne lekcije kojima nas uče naša djeca: Smijte se i usudite se ponekad maštati

6. Prepoznajte da sreća možda neće doći od samog posla

Neki ljudi očekuju sreću na krivim mjestima.

- Posao ne mora biti mjesto koje pridonosi vašem osjećaju sreće. Vi donosite sreću na posao. To je pomak u razmišljanju koji je potreban kako bi proširili svoju definiciju sreće i kako vaša sreća ne bi toliko ovisila o okolnostima na poslu - zaključila je Horsham-Brathwaite za Huffpost.