Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

7 čajeva za ublažavanje upala

7 čajeva za ublažavanje upala

Pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju te određene biljke koje se nalaze u raznim mješavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva

VIDEO

Upala je prirodno oruđe koje je našem tijelu potrebno za borbu protiv bolesti, liječenje ozljeda i sprečavanje infekcija. No kada upala postane kronična, ona tada može biti i problematična.

POGLEDAJTE VIDEO: Konj Jake ne može započeti dan bez čaja

Pokretanje videa...

01:10

- Mnoge kronične bolesti povezane su s upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka i artritisa - objašnjava Ale Zozos, magistar medicine. Stalna borba protiv upala niskog stupnja također je teška za tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podrška tijelu kod upala višestruki je pristup koji uključuje odgovarajući san, zdrave prehrambene navike i promjenu načina života. Ono što jedemo i pijemo može biti moćno oruđe za borbu protiv upala - osobito ono za što je dokazano da posjeduje ključne hranjive tvari koje djeluju protiv kroničnih upala.

Mučnine i bolovi u želucu? Neke navike treba što prije mijenjati
Mučnine i bolovi u želucu? Neke navike treba što prije mijenjati

Jednostavan način za ublažavanje upale je pijuckanje šalice čaja. Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u raznim mješavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva.

- Iako razine protuupalnih svojstava variraju od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća - kaže Brynne McDowell. Dok pijenje čaja može pomoći u potpori tjelesnog protuupalnog odgovora, McDowell podsjeća da je uvijek važno uzeti u obzir cjelovitu sliku. Kako bi se doista smanjila kronična upala, važno je usredotočiti se na cjelokupnu prehranu punu voća, povrća, žitarica, riba i orašastih plodova bogatih hranjivim tvarima, umjesto da se usredotočite na samo jedan sastojak.

Protuupalni čajevi:

1. Zeleni čaj

- Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i sadrži spojeve za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proupalne putove u tijelu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprječava kardiovaskularne bolesti - kaže McDowell. Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

2. Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po jarko narančastoj boji, a McDowell objašnjava kako kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv tvari u tijelu koje mogu povećati upalu.

- Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bol i upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom koljena primijetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto pri uzimanju dodataka kurkumina - dodaje Jessica Ederer voditeljica sadržaja i wellness edukacije za Pique Tea.

Top savjeti za što bezbolniji let s djecom: Vrijeme za spavanje vrijedi i u avionu, opustite se...
Top savjeti za što bezbolniji let s djecom: Vrijeme za spavanje vrijedi i u avionu, opustite se...

3. Čaj od đumbira

- Korijen đumbira nevjerojatno je zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za njegu i čajevima - objašnjava Ederer. Prema istraživanju, đumbir (zbog aktivnog sastojka gingerola) ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu da odgovori na kroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući bol u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mješavinu čaja (ili ga jesti samostalno).

- Jednostavan način da napravite čaj od đumbira je da skuhate oko centimetar svježe oguljenog korijena đumbira zajedno s listovima ili dodate naribani đumbir u vruću vodu i skuhate ju - preporučuje Ederer.

4. Tulsi čaj

Tulsi je nešto manje poznata biljka iz porodice slatkog bosiljka, koji je poznat dodatak u pesto umaku. On ima jači, papreniji okus, a koristio se u praksi tradicionalne medicine poput Ayurvede zbog svoje sposobnosti da tijelo prilagodi stresorima. Znanost sada potvrđuje sposobnost tulsija, koji se lako konzumira u obliku čaja, na mnogo načina pomaže zdravlju, a također ima i protuupalna svojstva na akutne (kratkotrajne upale, poput crvenila oko ozljede) i kronične upale (dugotrajna upala, poput artritisa). Čaj od tulsija sam po sebi ne sadrži kofein, ali se obično kombinira s crnim, bijelim ili zelenim čajem kako bi ublažio njihov okus.

Što se ne smije miješati: Grejp i kava nikako ne idu s tabletama
Što se ne smije miješati: Grejp i kava nikako ne idu s tabletama

5. Čaj od šipka

Čaj od šipka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protuupalno djelovanje koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama.

6. Čaj od kamilice

Ovaj cvjetni čaj sprječava upalu, a može čak biti od pomoći i u liječenju raka. Odličan je dodatak večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati ​​pomoć pri rješavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

7. Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje - što ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja ili se pak može samostalno skuhati.

- Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktiviranjem oslobađanja inzulina - kaže Ederer, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje