Lifestyle

Komentari 14

7 grešaka zbog kojih ručnici nakon pranja mogu biti kruti

7 grešaka zbog kojih ručnici nakon pranja mogu biti kruti

Nemojte ručnike uvijek prati s hladnom vodom. Barem jednom mjesečno ih perite u vrućoj vodi i pazite da sortirate odjeću prije pranja - nemojte bijele ručnike prati sa šarenom odjećom jer bi mogli poprimiti boju

Nema boljeg od mekanog, pahuljastog i mirišljavog ručnika. Neispravno pranje i sušenje ručnika može dovesti do promjene boje, promjena u teksturi i mirisa. Ovih sedam pogrešaka često radimo, ali možemo ih vrlo brzo popraviti.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Odabir pogrešnog deterdženta

Ručnici se koriste na najintimnijim dijelovima našeg tijela i mogu u sebi zadržavati naše tjelesne mirise i bakterije. Kako bi se uklonila sva ta prljavština trebamo imati dobar deterdžent. Prilikom odabira deterdženta, gledajte etiketu kako biste bili sigurni da vaš deterdžent ima nekoliko enzima (proteaza, amilaza, celulaza) na popisu sastojaka. Enzimi razgrađuju ulja i mrlje pa će se oni lakše isprati u vodi.

2. Korištenje omekšivača

Ako ručnici nakon pranja ne izađu čisti i mirišljavi, dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja zarobljava se prljavština u vlaknima, ostavljajući ručnike prljavim. Da, korištenjem omekšivača vaši ručnici prekrasno će mirisati, ali neko vrijeme. Oni će zadržati bakterije i prljavštinu koji će, kada se ručnik navlaži, uzrokovati neugodne mirise. 

Umjesto omekšivača, u ciklusu ispiranja koristite jednu šalicu destiliranog bijelog octa. 

3. Uvijek perete s hladnom vodom

Iako je pranje hladnom vodom ekološki odgovorno, dobro je barem jednom mjesečno, ručnike prati na višoj temperaturi, pogotovo ako koristite manje učinkovit deterdžent. Vruća voda pomaže razbiti ostatke prljavštine i deterdženta.

4. Zaboravili ste očistiti perilicu rublja

Čista perilica - čista odjeća. To je tako jednostavno. Bilo bi dobro kada biste svoju perilicu očistili barem jednom mjesečno jer to smanjuje mogućnost ponovnog taloženja prljavštine na ručnicima.

5. Ne znate sortirati odjeću

Ako ubacite bijeli ručnik s plavim trapericama ili s majicom, najvjerojatnije će upiti neke od tih boja koje se oslobađaju u vodi. Sortirajte odjeću prema istim ili sličnim bojama i nijansama i nemojte preopterećivati perilicu. Ako koristite ručnike od mikrovlakana, nemojte ih prati s pamučnim tkaninama jer mikrovlakna privlače dlačice koje mogu potamniti boje.

6. Pranje s tvrdom vodom

Pranje ručnika u vodi s visokim sadržajem minerala (tzv. tvrda voda) i korištenje previše deterdženta može učiniti tkaninu prljavom i krutom. Dodajte regenerator za vodu, smanjite količinu deterdženta kojeg koristite i dodajte destilirani bijeli ocat u ciklus ispiranja.

7. Previše sredstava za pranje tijela, sapuna ili drugih proizvoda

Ako primijetite prljavštinu i sive mrlje možda je krivo vaše sredstvo za pranje tijela ili sapun. Neki "prirodni" sapuni reagiraju s mineralima u vodi i ostavljaju talog na tkanini. Da biste uklonili mrlje, napravite smjesu od deterdženta u prahu i vode i utrljajte je u mrlje. Pustite da smjesa odstoji najmanje 15 minuta, a zatim operite ručnike u vrućoj vodi. Promijenite sapun kako biste spriječili ponovno pojavljivanje mrlja, piše Real Simple.

Najčitaniji članci