Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Izbjegnite katastrofu! Naučite kako pravilno odvajati rublje za pranje - svih boja i materijala

Izbjegnite katastrofu! Naučite kako pravilno odvajati rublje za pranje - svih boja i materijala
1

Ako vaša odjeća izgleda prljavo, promijenjeno u boji i nošeno nakon samo nekoliko pranja, vrijeme je da razmislite o tome kako perete rublje i naučite ga sortirati kako bi vaša odjeća izgledala najbolje

VIDEO

O tome trebate li stvarno razvrstati svoje rublje smo pitali stručnjake Neki se odriču ovog prastarog pravila o pranju rublja. Svi smo se našli u situaciji da želimo nositi svoju omiljenu bijelu majicu i traperice koje nam najbolje pristaju, ali oboje su u korpi za rublje. I razmišljate kako neće škoditi, samo ovaj put, da ih zajedno bacite u perilicu. Jeste li zadovoljni rezultatom ili vam je majica izgledala pomalo prljavo, ili još gore, poprimila je plavu boju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Renata Casar, voditeljica kucanskih aparata u Pevex Sesvete 00:49

Ako vaša odjeća izgleda prljavo, promijenjeno u boji i nošeno nakon samo nekoliko pranja u perilici, vrijeme je da razmislite o tome kako perete rublje. Razgovarali smo sa stručnjacima o tome zašto je razvrstavanje rublja još uvijek važno. Kada shvatite zašto ne biste trebali prati sve zajedno, možete naučiti kako sortirati rublje kako bi vaša odjeća izgledala najbolje.

Razdvajanje vašeg rublja prema boji, vrsti tkanine i razini zaprljanosti produžuje vijek trajanja vašeg rublja. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će vaša odjeća biti uništena, ali ako imate vremena i sredstava za odvojeno pranje rublja, primijetit ćete kako će vaša odjeća duže izgledati novijom, pogotovo kada perete na hladnom. Rublje odvojite što je više moguće kako biste se što bolje odIjevali, savjetuje P&G-ova viša znanstvenica za Tide, Jessica Zinna, dr. sc.

Kako oprati svilene jastučnice i plahte? Treba vam destilirani bijeli ocat i mrežica za rublje
Kako oprati svilene jastučnice i plahte? Treba vam destilirani bijeli ocat i mrežica za rublje

Mary Gagliardi, Cloroxova interna znanstvenica i stručnjakinja za čišćenje, slaže se kako je razvrstavanje rublja prije pranja u stroju solidna strategija za postizanje dobrih rezultata i zato je bitno. Pranje tamnih i svijetlih stvari zajedno često rezultira vidljivim prijenosima boje s jedne tkanine na drugu. Kada kombinirate samo tamne predmete, poput plavih traperica, crnog trapera, crnih čarapa, tamnoplavih košulja i sličnih predmeta, u jednom punjenju, nikada nećete znati hoće li malo boje ispasti u pranju i prenijeti se na druge predmete. 

Frustrated Housewife

Stručnjaci se u jednom slažu, da biste, ako ste u mogućnosti, trebali razvrstati svoje rublje. Evo kako sortirati rublje kako bi vaša odjeća izgledala kao nova.

Top savjeti kako da rublje bude uvijek čisto i savršeno mirisno
Top savjeti kako da rublje bude uvijek čisto i savršeno mirisno

Započnite čitanjem naljepnice za njegu, osobito na novoj odjeći i ako ste novi u pranju rublja. Naljepnica će vam pomoći da odaberete pravu temperaturu vode, ciklus perilice rublja - koristite nježni ciklus ako naljepnica preporučuje ručno pranje, i temperaturu sušenja. Uvijek odvojite perive predmete od odjevnih predmeta samo za kemijsko čišćenje kojima je potrebna posebna pozornost.

Nakon što ste odjeću za kemijsko čišćenje odložili sa strane, razvrstajte ostatak rublja po boji. Primjerice, bijela, pastelna i svijetlo siva odjeća idu na jednu hrpu, dok tamna, mornarska, smeđa, tamno siva, crna, crvena, idu na drugu hrpu. Sada još jednom razvrstajte svaku hrpu prema vrsti tkanine. Odvojite traperice i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osjetljivog donjeg rublja. Osjetljivo se može staviti u mrežastu vrećicu za rublje prije dodavanja u perilicu.

Razvrstajte pamučne ručnike koji stvaraju dlačice od odjeće i pokrivača od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica i naslaga. Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu posljednju sortu. Blatnjavu dječju odjeću ili masnu radnu odjeću ne treba prati s lagano zaprljanom odjećom. To se može ponovno taložiti na druge tkanine. Ako ste preskočili korake sortiranja rublja, još uvijek imate posljednju priliku da spriječite daljnje trošenje tkanina.

Izbjegavajte sušiti rublje u kući, to nikako nije dobro za zdravlje
Izbjegavajte sušiti rublje u kući, to nikako nije dobro za zdravlje

Zinna ima nekoliko savjeta o najboljem načinu sušenja rublja koji kažu da slijedite ista pravila razvrstavanja za ciklus sušenja kao i kada perete rublje. To je zato što težim stvarima treba dulje sušenje od lakših. Sušenjem zajedno, lakši predmeti su previše isušeni, što opterećuje njihova vlakna, a teži predmeti često ostaju vlažni, što može uzrokovati neprijatne mirise. Svakako pročitajte naljepnicu odjevnog predmeta kako biste utvrdili može li se sušiti strojno, prenosi Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith