Lifestyle

Komentari 0

Znate li kako održavati odjeću od baršuna ili kašmira? S ovim savjetima ćete ih dugo imati

Znate li kako održavati odjeću od baršuna ili kašmira? S ovim savjetima ćete ih dugo imati

Kod baršuna se uvijek treba provjeriti etiketa - neki komadi se mogu prati u perilici, ali većina ne. Odjeću od kašmira i vune se ne preporučuje stavljati na stalak za sušenje jer se može razvući

Topli džemperi, meke veste, pernate jakne, kaputi i raskošni baršun nezaobilazni su dio zimske garderobe, a da bi trajali što dulje treba pripaziti na njihovo održavanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Perete li tek kupljenu odjeću?

Vunene veste

Njih je najbolje prati na ruku u mlakoj vodi i s blagim deterdžentom. Dovoljno ih je potopiti na tri do pet minuta, isprati u hladnoj vodi i staviti na ravnu površinu da se osuše. Vruću vodu i agresivna sredstva treba izbjegavati zato što uništavaju vlakna. 

U gužvi s vremenom može ih se prati u perilici, ali na niskim temperaturama i na programu s hladnom vodom. Obavezno ih prije treba staviti u zaštitnu vrećicu kako se ne bi uništili tijekom pranja. 

Također, između pranja i sljedećeg nošenja trebalo bi proći barem 24 sata kako bi džemper stigao vratiti svoju elastičnost. 

Kašmir

Veste od kašmira najbolje je prati na ruke zato što se u perilici mogu razvući i izgubiti formu. Peru se u hladnoj vodi s dječjim šamponom ili posebnim sredstvom za kašmir jer su nježni i ne uništavaju osjetljiva vlakna. 

Perilicu i sušilicu treba izbjegavati jer uzrokuju skupljanje pa je veste od kašmira najbolje osušiti na zraku. Veste se ne smije cijediti savijanjem već laganim pritiskanjem kako ne bi izgubile oblik. 

Ne preporučuje ih se staviti na stalak za sušenje jer se mogu razvući. Treba ih staviti na ravnu površinu i pustiti da se osuše. Može ih se dodatno prekriti ručnikom koji će upiti višak vlage. 

Prije spremanja za sljedeću sezonu treba ih oprati jer lako upijaju mirise koji privlače moljce, a čistite li ih u kemijskoj čistionici odmah ih izvadite iz plastike i omotajte u prozračnu tkaninu i dodajte mirisnu vrećicu za ormar.  

Baršun

Pixsell

Kod pranja baršuna uvijek treba najprije pročitati deklaracije jer se neki odjevni komadi mogu prati u perilici, a drugi se čiste u kemijskoj čistionici.

Ako na haljinu prolijete tekućinu, jednostavno je otresite i nemojte pritiskati jer će se samo upiti. 

Baršun se ne smije glačati zato što se tako uništavaju vlakna i ostavljaju tragove, pa je haljinu ili majicu najbolje ostaviti u kupaonici ispunjenoj parom. U ormaru se drži u prozračnoj tkanini kao i kašmir. 

Najčitaniji članci