Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

7 najčešćih pogreški s perilicom posuđa: Zašto ne rade najbolje?

7 najčešćih pogreški s perilicom posuđa: Zašto ne rade najbolje?

Od ispiranja suđa prije pranja, blokiranja prskalice, postavljanja preniske temperature i ne čišćenja gume oko ruba - ovo su neke od najčešćih grešaka koje ljudi rade i time sabotiraju optimalan rad perilice suđa

VIDEO

Ručno pranje suđa postalo je gotovo stvar prošlosti - moderne perilice su ekonomičnije, troše manje deterdženta, vode i struje te nam olakšavaju život. No, postoje stvari s kojima možemo sabotirati njihov optimalan rad, a stručnjaci za Bright Side navode koje su to.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Ne samo da su neke od naših navika pranja posuđa zastarjele, već mogu biti i prilično pogrešne, poput načina na koji punimo svoje strojeve, rutine čišćenja i razine temperature vode.

1. Prethodno ispiranje

Prethodno ispiranje posuđa možda nije najučinkovitiji način čišćenja, pogotovo ako ste u zadnjih 5 godina kupili perilicu posuđa. Sada dolaze sa senzorom prljavštine što znači da će, ako odluči da vaše posuđe nije jako prljavo, koristiti kraći ciklus. Zbog toga će suđe biti nejednako oprano, a rezultat nakon otvaranja vrata perilice razočaravajuć - pa biste mogli pogrešno pomisliti da nešto nije u redu s vašim aparatom.

2. Grijač vode namješten ispod 50 Celzijusa

Perilice posuđa koje su spojene samo na cijev za toplu vodu možda neće pravilno prati. Niska temperatura vode koja ulazi u perilicu posuđa može predstavljati problem ako nemate ugrađeni pojačivač topline. Kako biste bili sigurni da će sve biti blistavo čisto, pobrinite se da vam se voda dovoljno zagrije.

Domišljato: Pogledajte kako je ova žena očistila radijatore
Domišljato: Pogledajte kako je ova žena očistila radijatore

3. Krivi program

Koristite li i na jako prljavom posuđu tzv. eko programe koji također ne postižu velike temperature, nije ni čudno da vam posuđe nije savršeno oprano. Poigrajte se s postavkama i pročitajte uputstva uređaja - kod većine perilica za jako prljavo posuđe treba uključiti programe s temperaturom vode od 70 Celzijusa.

Ilustracija perilice posuđa

4. Slučajno blokiranje prskalice

Kad velike predmete postavimo na veći dio nosača, sprečavaju pravilno čišćenje gornjih predmeta. Umjesto toga, može biti bolje ručno oprati veće predmete kako biste bili sigurni da je vaše posuđe savršeno čisto.

5. Zaboravljate očistiti gumenu brtvu

Okvir perilice sadrži gumu čiji je cilj hermetički zatvoriti perilicu dok ona radi, kako slučajno iz nje ne bi curila voda. No, guma s vremenom skuplja bakterije iz prljavih predmeta u perilici posuđa, koji vole vlažna mjesta. To se može riješiti starom četkicom za zube i sapunicom svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje.

Pet trikova cvjećarke da vam cvijeće u vazi što dulje potraje
Pet trikova cvjećarke da vam cvijeće u vazi što dulje potraje

6. Ne koristite sredstvo za ispiranje

Ako vaše posuđe izlazi mokro i s mrljama vode, tada bi rješenje moglo biti sredstvo za ispiranje. Smanjit će površinski napon vode i zaustaviti stvaranje kapljica i ostavljanje mrlja. Također pomaže da se predmeti brzo osuše, tako da vam ne preostaje čekanje da se posuđe osuši prije vađenja.

7. Ne koristite ciklus praznog pranja

Kao i kod perilice za rublje, one za posuđe povremeno treba oprati 'na prazno'. Učinite to barem jednom na svaka dva mjeseca, a možete koristiti specijalizirane proizvode za čišćenje unutrašnjosti i skidanje kamenca, ili pak sami dodajte malo sode bikarbone i octa u perilicu. Namjestite program s najvišom temperaturom i operite praznu perilicu, kako biste iz nje uklonili ostatke prljavštine, hrane i bacila.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...
Dnevni horoskop za subotu 18. svibnja: Škorpion će žudjeti za tišinom, a Lavu se sve mijenja
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za subotu 18. svibnja: Škorpion će žudjeti za tišinom, a Lavu se sve mijenja

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 18. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje