Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

7 najčešćih pogreški s perilicom posuđa: Zašto ne rade najbolje?

7 najčešćih pogreški s perilicom posuđa: Zašto ne rade najbolje?

Od ispiranja suđa prije pranja, blokiranja prskalice, postavljanja preniske temperature i ne čišćenja gume oko ruba - ovo su neke od najčešćih grešaka koje ljudi rade i time sabotiraju optimalan rad perilice suđa

VIDEO

Ručno pranje suđa postalo je gotovo stvar prošlosti - moderne perilice su ekonomičnije, troše manje deterdženta, vode i struje te nam olakšavaju život. No, postoje stvari s kojima možemo sabotirati njihov optimalan rad, a stručnjaci za Bright Side navode koje su to.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Ne samo da su neke od naših navika pranja posuđa zastarjele, već mogu biti i prilično pogrešne, poput načina na koji punimo svoje strojeve, rutine čišćenja i razine temperature vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Prethodno ispiranje

Prethodno ispiranje posuđa možda nije najučinkovitiji način čišćenja, pogotovo ako ste u zadnjih 5 godina kupili perilicu posuđa. Sada dolaze sa senzorom prljavštine što znači da će, ako odluči da vaše posuđe nije jako prljavo, koristiti kraći ciklus. Zbog toga će suđe biti nejednako oprano, a rezultat nakon otvaranja vrata perilice razočaravajuć - pa biste mogli pogrešno pomisliti da nešto nije u redu s vašim aparatom.

2. Grijač vode namješten ispod 50 Celzijusa

Perilice posuđa koje su spojene samo na cijev za toplu vodu možda neće pravilno prati. Niska temperatura vode koja ulazi u perilicu posuđa može predstavljati problem ako nemate ugrađeni pojačivač topline. Kako biste bili sigurni da će sve biti blistavo čisto, pobrinite se da vam se voda dovoljno zagrije.

Domišljato: Pogledajte kako je ova žena očistila radijatore
Domišljato: Pogledajte kako je ova žena očistila radijatore

3. Krivi program

Koristite li i na jako prljavom posuđu tzv. eko programe koji također ne postižu velike temperature, nije ni čudno da vam posuđe nije savršeno oprano. Poigrajte se s postavkama i pročitajte uputstva uređaja - kod većine perilica za jako prljavo posuđe treba uključiti programe s temperaturom vode od 70 Celzijusa.

Ilustracija perilice posuđa

4. Slučajno blokiranje prskalice

Kad velike predmete postavimo na veći dio nosača, sprečavaju pravilno čišćenje gornjih predmeta. Umjesto toga, može biti bolje ručno oprati veće predmete kako biste bili sigurni da je vaše posuđe savršeno čisto.

5. Zaboravljate očistiti gumenu brtvu

Okvir perilice sadrži gumu čiji je cilj hermetički zatvoriti perilicu dok ona radi, kako slučajno iz nje ne bi curila voda. No, guma s vremenom skuplja bakterije iz prljavih predmeta u perilici posuđa, koji vole vlažna mjesta. To se može riješiti starom četkicom za zube i sapunicom svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje.

Pet trikova cvjećarke da vam cvijeće u vazi što dulje potraje
Pet trikova cvjećarke da vam cvijeće u vazi što dulje potraje

6. Ne koristite sredstvo za ispiranje

Ako vaše posuđe izlazi mokro i s mrljama vode, tada bi rješenje moglo biti sredstvo za ispiranje. Smanjit će površinski napon vode i zaustaviti stvaranje kapljica i ostavljanje mrlja. Također pomaže da se predmeti brzo osuše, tako da vam ne preostaje čekanje da se posuđe osuši prije vađenja.

7. Ne koristite ciklus praznog pranja

Kao i kod perilice za rublje, one za posuđe povremeno treba oprati 'na prazno'. Učinite to barem jednom na svaka dva mjeseca, a možete koristiti specijalizirane proizvode za čišćenje unutrašnjosti i skidanje kamenca, ili pak sami dodajte malo sode bikarbone i octa u perilicu. Namjestite program s najvišom temperaturom i operite praznu perilicu, kako biste iz nje uklonili ostatke prljavštine, hrane i bacila.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru