Lifestyle

Komentari 1

7 pravila za savršen odrezak: Pazite na sol i zagrijanost ulja

7 pravila za savršen odrezak: Pazite na sol i zagrijanost ulja

Koristite više soli nego što mislite da je potrebno. Utrljajte prvo malo maslinovog ulja u meso, a pospite zatim sol i nemojte je štedjeti. Također, koristite svježe mljeveni crni papar - a ne onaj u staklenki

Dolaskom kiše, zime i hladnijeg vremena, ljubitelji mesa na roštilju i na grillu morat će se zadovoljiti tavom i pećnicom, a evo kako ćete i bez roštilja savršeno ispeći odrezak:.

1. Ostavite odrezak na sobnoj temperaturi

Ostavite da odstoji izvan hladnjaka oko 30 minuta dok vi zagrijavate pećnicu. Za deblje komade (poput rib eyea, otkošteni odrezak od ramsteka ili filet mignona, mali odrezak, medaljon s pozicije bifteka), 230 stupnjeva je čarobni broj. 

2. Ako koristite tavu, nek bude jako vruća

Ovo je pravilo posebno važno ako želite lijepu karameliziranu koricu. Ako počinjete s hladnom tavom, meso će dobiti smeđe-sivu boju i imat će potpuno ujednačenu teksturu. Možete staviti tavu u pećnicu dok se zagrijava ili je jednostavno zagrijati na ploči.

3. Dobro ga začinite 

Koristite više soli nego što mislite da vam je potrebno. Utrljajte malo maslinovog ulja u meso, a zatim sol, nemojte je štedjeti. Također, koristite svježe mljeveni crni papar - velika je razlika.

4. 'Spalite' ga s jedne strane

Opet, samo ako radite s velikim komadom mesa, prepržite jednu stranu na vrlo vrućoj tavi, sve dok ne potamni, a dno se ne počne povlačiti, što olakšava okretanje. Jednom kad ga okrenete, vrijeme je za pećnicu.

5. Završite odrezak u pećnici

Za deblje komade mesa vam treba pećnica biti zagrijana na 230 stupnjeva, ​​oko 10 minuta. Za tanje komade mesa će biti dovoljno prženje na tavi, oko 6 minuta sa svake strane.

6. Ostavite da se odmori

Ovo je vrlo važno ako želite da odrezak bude sočan - ako ga prerano idete narezati gubi se okus.

Fotolia

7. Režete okomito na smjer vlakana mesa

Jedan od najčešćih razloga za tvrd i žilav odrezak je nepravilno rezanje. Kako biste izvukli ono najbolje iz mesa, potrebno je prvo identificirati mišićna vlakna u mesu i odrediti njihov smjer. Zatim uzmite nož i zarežite komad mesa okomito na smjer vlakana.

Ovim se postiže skraćivanje vlakana zbog čega je meso lakše za žvakanje. Iz tog razloga ispušta više sočnosti, a samim time je i njegov okus potpuniji.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci