Lifestyle

Komentari 1

Evo kako treba čistiti ormariće u kuhinji ovisno o materijalima

Evo kako treba čistiti ormariće u kuhinji ovisno o materijalima

Različite površine kuhinjskog namještaja zahtijevaju različite tehnike, no bez obzira od kojeg su materijala, treba ih očistiti. Stručnjaci za čistoću savjetuju kako to učiniti

U izradi kuhinjskog namještaja koriste se materijali poput drveta, metala, stakla, plastike i drugih. Svaki od njih zahtijeva poseban pristup i metodu čišćenja. Houzz donosi savjete stručnjaka kako kvalitetno očistiti najčešće materijale.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Drveni ormarići

Njima je potrebno čišćenje jedanput do dvaput u godini, a kako bi drvo živjelo dulje, treba ga premazati uljem. Ormariće valja čistiti mješavinom koja se sastoji od 7/8 octa i 1/8 alkohola uz dodatak nekoliko kapljica deterdženta ili sapuna za pranje suđa.

Krpu za čišćenje umočite u mješavinu i nježno prebrišite ormariće. Potom ih dobro prebrišete čistom vlažnom krpom, a na kraju utrljajte ulje za namještaj koje sadrži vosak. Na taj način će drvo zadržati sjaj i dugo izgledati kao novo.

2. Obojeni ormarići

Birajte nježno sredstvo za čišćenje, prebrišite površine, vlažnom krpom isperite i osušite ih. Ako koristite agresivna sredstva za čišćenje mogli biske skinuti boju. Stoga radije sami pripremite sredstvo za čišćenje te u ocat umiješajte par kapljica sapuna za suđe. Izostavite alkohol.

Stavite mješavinu u spremnik sa štrcaljkom kako biste mogli kontrolirati koliku količinu ćete nanijeti. Lagano nasprejajte, prebrišite vlažnom krpom i na kraju suhom krpom.

3. Crni ormarići

Mnogi ljudi rado biraju crni kuhinjski namještaj jer je vrlo atraktivan, bez obzira je li riječ o obojenim materijalima ili tamnom drvetu, no crna boja zahtijeva i posebnu brigu.

Na takvom se namještaju brzo vidi svaka kapljica, kao i prašina. Zahtijeva nježno brisanje najmanje jedanput na tjedan vlažnom krpom. To će ujedno spriječiti i nagomilavanje prljavštine.

4. Bijeli ormarići

Svježina i čistoća koja proizlazi iz bijelog namještaja brzo pada u vodu u kuhinji, jer se na njemu također vidi svaka mrlja kao i kod crnog namještaja.

Zato ormariće treba prebrisati vlažnom krpom najmanje jedanput na tjedan. Također, bilo bi dobro čuvati malenu bočicu boje kako biste brzo popravili ogrebotine koje su uočljive.

5. Ormarići od laminata

Njih je najlakše očistiti jer se na površini neće nakupljati prljavština ni masnoće niti će ih materijal upijati u sebe. Dovoljno je prebrisati ih vlažnom krpicom jedanput na tjedan.

Za temeljitije čišćenje preporuka je koristiti istu mješavinu kao i kod drveta, a to je kombinacija octa i alkohola. Bijeli ocat je prirodna kiselina koja će ukloniti naslage hrane, a alkohol uništava masnoće. Par kapljica sapuna za suđe će olakšati uklanjanje prljavštine.

6. Kako očistiti ručke ormarića

Ručke i okolna područja mogu brzo postati ljepljivi i zamrljani ostacima hrane. Kako biste spriječili gomilanje prljavštine, ručke i područje oko njih redovito brišite vlažnom krpom.

Za nagomilanu prljavštinu koristite mješavinu sapuna za suđe i alkohola. Kako biste doista dobro očistili skrivenu prljavštinu, preporuka je jedanput na godinu skinuti ručke i dobro očistiti fronte ormarića prije nego što ih ponovo vratite na mjesto.

7. Kako očistiti udubljenja i izbočine na frontama

Kod namještaja koji na frontama ima dekorativne udubine ili izbočine, potreban je poseban trud oko čišćenja jer će se upravno na tim elementima najčešće hvatati prašina, prljavština i masnoće.

Možete krpu omotati oko noža te tako doprijeti do teško dostupnih mjesta. Pazite pritom da nož nema šiljasti vrh kako ne bi probio tkaninu i oštetio površinu. Za mala zakrivljenja i uglove može pomoći i obična čačkalica.

8. Kako očistiti oko štednjaka

Poseban izazov su ormarići koji se nalaze blizu štednjaka jer će do njih doprijeti masnoće i ulja tijekom pripreme hrane. Najjednostavniji način za uklanjanje takvih tvrdokornih ostataka je kombinacija votke i sapuna za suđe u bočici sa štrcaljkom.

Votka će se probiti kroz slojeve masti, a sapun će je odijeliti od površine. Lagano naštrcajte i prebrišite, a na kraju prebrišite vlažnom krpom i osušite ormariće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci