Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

7 predmeta koje zaobilazimo uređivati: Napravite reda s knjigama, CD-ima, alkoholom

7 predmeta koje zaobilazimo uređivati: Napravite reda s knjigama, CD-ima, alkoholom

U svakom domu postoje police i ladice koje godinama nismo raščistili, pa tu zaostane gomila starih stvari koje odavno ne koristimo i vjerojatno više nikad nećemo koristiti - provjerite je li i kod vas tako

VIDEO

Kada ste zadnji put organizirali svoj ormarić s dokumentima i papirima ili CD-ima s materijalima za posao? Ili ormarić s alkoholom? Kad ste zadnji  puta sortirali stvari u vašoj kutiji za nakit? O, da, čak i ako inače redovito nastojite održavati red na policama u ormarima, postoje ladice ili mjesta u koja sigurno već dugo niste zaveli reda.

POGLEDAJTE VIDEO: Napravili su besplatne mobilne kupaonice za beskućnike

Pokretanje videa...

01:04

Evo sedam  mjesta u stanu na koja često zaboravljamo: 

CD-ovi, DVD-ovi, kasete i ploče

Ovisno o tome u kojem ste desetljeću odrasli, možda još imate kolekciju CD-a ili vinilnih ploča, a da više uopće ne posjedujete gramofon ili CD player, ili godinama niste s njih skinuli prašinu. Svakako je vrijeme da malo pročistite tu policu. Ako su CD-ovi i ploče još ispravni, bez ogrebotina, možda će ih prihvatiti u nekom CD shopu sa starom glazbom, dok popularnije albume još uvijek možete prodati na eBayu i sličnim web mjestima. 

Stop neredu u kuhinju uz pomoć jednostavnih i zgodnih trikova
Stop neredu u kuhinju uz pomoć jednostavnih i zgodnih trikova

Knjige

Za mnoge su knjige vrlo osobna stvar, toliko da je i sama pomisao da bi napravili reda na toj polici za njih bolna. No, velike su šanse da imate gomilu knjiga koju više nikad nećete otvoriti, poput priručnika s fakulteta, poreznih priručnika iz vremena prije pojave Interneta i pokojeg primjerka knjiga za školsku literaturu. 

Baciti oko na njih kritički  i riješite sve  zašto ste sigurni da to više nikada nećete čitati. Donirajte knjige koje su još uvijek u čitljivom stanju i relevantne. Zastarjeli materijali, poput one knjige o kodiranju iz 2002, mogu se reciklirati. 

Svijeće

24sata

Ako za svaki rođendan dobijete i poneku luksuznu mirisnu svijeću, vjerojatno ih imate daleko više nego što ih trebate, moguće i u varijantama mirisa koje baš i ne volite. Pregledajte kolekciju i riješite se onih koje sigurno nećete koristiti, s tim da staklene posudice u kojima se mogu mijenjati ulošci možete i zadržati. 

S ovim trikom više neće biti nepotrebnog nereda u kuhinji
S ovim trikom više neće biti nepotrebnog nereda u kuhinji

Kabinet za piće

Budući da su mnogi likeri stabilni i mogu dugo trajati na policama, moguće je da tu ima svega. Možda ćete desetljećima kasnije pronaći bocu viskija koja vam je jednom poklonjena i nikada je niste otvorili. Zato prvo potražite boce s pićem koje se moglo pokvariti: Krem ​​likeri traju manje od dvije godine, a otvoreni vermut do nekoliko mjeseci (provjerite datume valjanosti da biste bili sigurni).

Za destilirane likere poput votke, ruma ili tekile koji mogu dugo stajati, procijenite što ćete od toga uopće popiti.  Ako postoje boce koje niste dodirnuli dugi niz godina, razmislite o tome da ih date nekome tko će uživati u tom piću. 

Gdje je nered? Što kaos u svakoj prostoriji doma otkriva o vama
Gdje je nered? Što kaos u svakoj prostoriji doma otkriva o vama

Kutija za nakit

Ormari s odjećom obično su prvi na redu za organiziranje, dok često zaboravljamo zaviriti u kutiju za nakit i ostale detalje. Zato pregledajte kolekciju nakita kako biste vidjeli što od toga više ne nosite. Provjerite jesu li komadi koje želite pokloniti djeci ili unucima pravilno pohranjeni i zaštićeni, dok zastarjelu bižuteriju za koju ste sigurni da ju više nećete nositi, možete i prodati. 

Ako imate dragocjeni nakit za prodaju, potražite aukcijske kuće koje ih mogu procijeniti putem Interneta, pa poslikajte vrijedne komade i pošaljite im fotografije. 

Stari tehnički uređaji

Imate gomilu starih preklopnih mobitela, čuvate prvi videorekorder i prvi teški laptop koji ste bili nabavili kao hit-tehnologije? Dio problema oko izbacivanja tih zastarjelih tehnoloških uređaja jest to što ne znamo što  s njima učiniti. Zato najprije provjerite gdje je reciklažno dvorište za tu vrstu tehnike u vašem gradu, ili posjetite stranice na kojima se takvim uređajima trguje. 

Moguće je da još imate i stari televizor, perilicu rublja i slično, koji možda možete donirati ljudima koji popravljaju tehničke uređaje da bi ih osposobili i poklonili nekome kome su potrebni, a ne može ih nabaviti, donosi portal Real Simple. 

40 stvari koje možete odmah baciti i tako uvesti red u dom
40 stvari koje možete odmah baciti i tako uvesti red u dom

Toaletne potrepštine i kozmetički uzorci putničke veličine

Bilo da ste donosili sapunčiće ili šampone s raznih putovanja, ili ste kupovali zanimljive primjerke na koje biste naišli, na policama s toaletnim potrepštinama vrlo lako se nakupi gužva. Zato ih povremeno pretražite i provjerite rok trajanja proizvoda, kako biste počeli trošiti ono što će se pokvariti ranije, odnosno odbacili ono što sigurno nećete koristiti. 

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti