Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

7 savjeta za vegane kako što više ojačati imunitet trenutno

7 savjeta za vegane kako što više ojačati imunitet trenutno
1

Osim brokule, od zelenog povrća koje će vam koristiti tu su kelj, šparoge, grašak i klice, a zaštiti imunološkog sustava doprinijet će i citrusi, češnjak, pa čak i gljive i grah

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Što učiniti? Srčani problemi i PTSP čekaju poslije izolacije

Ne postoji čarobni lijek za koronavirus, no svi znanstvenici će se složiti da je naš imunološki sustav najbolja obrana tijela protiv COVID-19, pa ovih sedam veganskih savjeta o prehrani sigurno mogu pomoći u borbi.

1. Jedite zeleno

Brokula je odličan izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale. Ako tijelo ne može učinkovito ukloniti slobodne radikale, to može uzrokovati oksidativni stres koji je povezan s bolestima srca, određenim oblicima raka i respiratornim bolestima. Brokula sadrži i vitamin C koji može pomoći u jačanju imunološkog sustava.

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Dijetetičarka Katherine Marengo objašnjava da je brokula puna vitamina A, C i E, kao i mnogih drugih antioksidanata i vlakana, i jedno od najzdravijeg povrća. Ključno u čuvanju njene vrijednosti je da ju kuhate je što je manje moguće. Vitaminom C  bogat je i špinat, a primjer zelenog povrća su još i kelj, šparoge, grašak i klice zbog bogatstva vitaminima i mineralima.

2. Ne zaboravite na vitamine skupine B

Vitamini skupine B važni su za jak imunološki sustav. Prema Clare Collins, profesorici prehrane i dijetetike na Sveučilištu Newcastle, B6, B9 i B12 doprinose prvom reakciji tijela nakon što prepozna patogen organizam.

- Utječu na proizvodnju i aktivnost prirodnih "stanica" ubojica koje djeluju tako da zaražene stanice zaustavljaju poput zaštitara - kaže. B6 i B9 mogu se naći u lisnatom zelenom povrću, kao i orasima i mahunarkama, ali i u cjelovitim žitaricama, te u sjemenkama i komercijalnom brašnu za proizvodnju kruha. Veganski izvori B12 uključuju suplemente, obogaćeni prehrambeni kvasac, gljive i biljno mlijeko.

3. Voće za više C vitamina

Zeleno povrće nije jedina hrana bogata vitaminom C. Naranče, limun, limeta, kivi, avokado i rajčice također su dobar izvor.

Prema Collins, ako su vitamini skupine B zaštitari, onda je vitamin C sredstvo za čišćenje nakon utakmice.

- Kad se vaše tijelo bori s infekcijom, ono doživljava oksidativni stres. Oksidativni stres dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu probiti stanične stijenke, uzrokujući upalu - kaže dijetetičarka.

Uz vitamin E - koji se nalazi u orasima i lisnatom zelenom povrću - vitamin C može vam pomoći da zaštitite svoje stanice od oksidativnog stresa. 

Maska i naočale: Savjeti kako da vam se stakla ne zamagle
Maska i naočale: Savjeti kako da vam se stakla ne zamagle

4. Grickajte orašide i bobice

Brazilski orasi bogati su selenom, a on igra važnu ulogu u očuvanju imunološkog sustava. Ovaj antioksidans pomaže smanjiti oksidativni stres u tijelu, što smanjuje upalu i povećava imunitet.

Bobice su dobar izvor vitamina C i sadrže antioksidante i topljiva vlakna. Gregory Freund, profesor sa Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Illinois, kaže kako rastvorljiva vlakna mijenjaju osobnost imunoloških stanica koje prelaze iz prelaze iz upalnih stanica u ljekovite koje najzad pomažu da se oporavimo brže od infekcije. Otprilike jedna šalica bobica - malina, jagoda i borovnica, može sadržavati između 0,3 i 1,1 grama topivih vlakana.

5. Odlučite se za hranu bogatu vitaminom D

Kad ostajete u zatvorenom prostoru, ograničavate svoje šanse za izlaganje suncu, a samim tim i ne upijate toliko vitamina D. Taj vitamin je važan, kaže Collins, jer ga neke imunološke stanice trebaju kako bi uništile patogene koji uzrokuju infekciju.

Gljive su dobar izvor vitamina D. Shiitake se smatraju jednim od najboljih izvora vitamina D, no može ga se dobiti iz obogaćenog biljnog mlijeka, tofua, soka od naranče i dodataka prehrani. 

6. Dodajte češnjak svakoj večeri

Eksperimentirajte s kuhanjem dok ste kod kuće? Razmislite o dodavanju malo češnjaka jelima. Ne samo da će dati okus, već je dobar i za vas. Češnjak sadrži spojeve koji pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv mikroba, a kad ga drobite ili žvačete, spoj zvan allin pretvara se u alicin koji pak češnjaku daje onaj karakterističan okus (i miris), jer sadrži sumpor.

Pokazalo se da ovi spojevi pojačavaju odgovor nekih vrsta bijelih krvnih stanica u tijelu kad se susretnu s virusima, poput virusa koji uzrokuju prehladu ili gripu, kažu stručnjaci.

Novi prijatelj? Možda ljubimac nije dobro rješenje za izolaciju
Novi prijatelj? Možda ljubimac nije dobro rješenje za izolaciju

7. Odaberite recepte s mahunarkama i grahom

Kao i češnjak, i mahunarke i grah možete dodati svojoj večeri i nećete nimalo pogriješiti. Osobito su fini u jelima s tjesteninom, ili u gulašu.

Mahunarke, poput leće i slanutka, sadrže željezo koje, prema Collins, pomaže u ubijanju patogena povećavajući broj slobodnih radikala.

- Također regulira enzimske reakcije neophodne za imunološke stanice da prepoznaju i ciljaju na patogene. Mahunarke sadrže i vitamine skupine B, magnezij i cink, a koji pak pomažu u održavanju zdrave kože i sluznice - kaže Collins.

Grah je, između ostalog, i dobar izvor proteina a koji je ključan za izgradnju i obnavljanje tjelesnog tkiva i borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Snažni imunološki sustavi poput antitijela i stanica imunološkog sustava oslanjaju se upravo na - protein. 

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Milom Elegović

Pokretanje videa...

00:42

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...