Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

7 stvari koje morate znati prije nego krenete s bojanjem zidova

7 stvari koje morate znati prije nego krenete s bojanjem zidova

Prije bojanja izravnajte i zakrpajte eventualne neravnine i rupice. Očistite zidnu površinu i podne obloge od prašine te popunite prazninu između obloga i zida. Ne zaboravite zaštititi utičnice, obloge i namještaj

Popravite sve rupe

Prije bojenja zidove treba temeljito pripremiti. Ako na njima ima više od jednog sloja boje, najbolje je stare slojeve detaljno skinuti i prebrusiti da budu savršeno glatki. Valja izravnati i zakrpati eventualne neravnine, primjerice nastala oštećenja i rupice. Čak se i malene rupice mogu povećati nakon što na zid stavite svježi sloj boje.

Da biste izbjegli to, odvojite vrijeme da zakrpate sve rupe. Kad se neravnine osuše, lagano izbrusite taj dio dok površina ne postane glatka. Ne zaboravite koristiti vlažnu krpu da biste očistili svu prašinu prije bojanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Očistite zidove

Ako dugo vremena niste čistili zidove iznenadit ćete se kada se odlučite na to. Započnite usisavanjem prašine ili dlaka kućnih ljubimaca. Prođite sve, od vrha do dna, i nikako ne zaboravite usisati po lajsnama. Nakon toga, prođite vlažnom krpom. Prije nego što započnete s bojanjem, provjerite je li površina suha.

Ne zaboravite zaštititi utičnice i podne obloge

Photos

Prije bojenja na rubove zidova i oko utičnica zalijepite samoljepljivu zaštitnu traku. Tako ćete osigurati da boja ne prijeđe na onu površinu koju ne želite bojiti, primjerice, na štokove ili pak prozorske okvire. Podove zaštitite folijom ili najlonom kako bi vam poslije bilo lakše čistiti.

Pokušajte ukloniti zaštitnu traku dok je boja još uvijek malo ljepljiva kako biste izbjegli kasnije kidanje osušene boje.

Započnite s bazom

Baza nije samo korisna kada prelazite s tamne boje na svijetlu - ona može pomoći u sakrivanju neravnina i nedostataka na zidu. Osim toga, ako bojate glatku ili sjajnu površinu, poput kuhinjskih ormarića, bazni premaz pomoći će da se boja bolje uhvati.

Stare ljestve u uređenju doma: Služe kao stalak za biljke, polica za knjige ili umjesto ormarića
Stare ljestve u uređenju doma: Služe kao stalak za biljke, polica za knjige ili umjesto ormarića

Stručnjaci obično savjetuju da se na zidove nanesu dva premaza boje kako bi se boja dobro ujednačila – naravno, drugi premaz nanosi se tek kad se zid dobro osušio od prvog bojanja.

Popunite praznine između obloga i zidne površine

Applying silicone with caulking gun tool isolated on white, clip

Postavite krep traku oko lajsne, a nakon toga nanesite akrilnu masu kako biste popunili prazan prostor između lajsne i zidne površine. Kada postavite masu zagladite je prstom. Krep traku skidate i prolazite još jednom prstom kako bi ispuna bila potpuna. Kada se akrilna masa osuši, postavite opet samoljepljivu zaštitnu traku i krenite s bojanjem.

Postavite zaštitu na namještaj

Ako ne možete ukloniti namještaj iz sobe, zaštitite ga. Također ne zaboravite smotati sagove i očistiti sve što možete s tog područja.

Bezvremenski mramor: Nikada neće izaći iz mode, a kombinira se sa skoro svakim stilom
Bezvremenski mramor: Nikada neće izaći iz mode, a kombinira se sa skoro svakim stilom

Skupite sav pribor

Prije nego što započnete bojati zidove, pregledajte sav pribor. Provjerite imate li sve što vam je potrebno, četke, valjke, trake, zaštitu i slično, piše Real Simple.