Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Marantu zovu 'biljka molitve' - jako je lijepa i lako se održava

Marantu zovu 'biljka molitve' - jako je lijepa i lako se održava

Biljke molitve obično se bolje snalaze kao sobne biljke jer su temperamentne prema sunčevoj svjetlosti. Najuspiješnije rastu i razvijaju se kad su postavljene desetak centimetra od prozora

VIDEO

Maranta ili 'biljka molitve' jedna od najzanimljivijih sobnih biljaka koju možete imati. Osim što je zabavna za promatranje, ova biljka ima slikovite oznake zbog kojih ju je lako uočiti u gomili. Bilo da ste početnik u uzgoju i održavanju biljaka ili ste iskusni profesionalac, pročitajte što sve trebate znati o brizi o ovoj intrigantnoj sobnoj biljci.

POGLEDAJTE VIDEO: Loša ideja

Pokretanje videa...

Kina VIDEO

Što je biljka molitve?

Biljke molitve su cvjetnice iz roda Maranta iz obitelji Marantaceae, porijeklom iz tropskih šuma u Južnoj i Srednjoj Americi.

- Naziva se 'biljka molitve',  jer se njezino lišće noću sklapa jedno na drugo i izgleda kao ruke koje mole - objasnila je Mandi Gubler, majstorica vrtlarica i osnivačica Happy Happy Houseplant poduzeća.

Marante vole toplinu i vlagu, ali uz odgovarajuću njegu, mogu uspjeti bilo gdje. Uz pravilnu njegu, vaša Maranta može narasti do 30 centimetara u visinu i 45 centimetra u širinu.

Brze upute:

  • Potrebe za sunčevom svjetlošću: srednje, neizravno svjetlo
  • Zalijevanje: Kad je tlo suho na dodir, obično svakih jedan do dva tjedna
  • Prednosti: Jedinstvena boja i uzorak listova
  • Potencijalni problemi: Biljka je izbirljiva u pogledu svjetla i vlage
  • Najbolje mjesto: Blizu prozora koji gleda na sjever
  • Kućni ljubimci? Nije otrovna 

Vrste biljaka molitve:

Crvena biljka molitve (Maranta leuconeura 'erythroneura'): Vjerojatno najšarenija od svih biljaka molitve ima lijepe pruge boje fuksije na vrhu lišća, a donja strana je stvarno sjajna svijetlo ljubičasta.

Žuta biljka molitve (Maranta leuconeura 'marisela'): Ova biljka molitve je slična boji limuna, ima iste vidljive vene kao i crvena, ali su svjetlije zelene/bijele boje.

Zelena biljka molitve (Maranta leuconeura): Također je poznata kao biljka zečje noge, ima primjetno manje vene i dublje zelene mrlje na vrhu lišća od drugih sorti.

Nabavili ste tropske biljke, a ne znate gdje ih smjestiti? Evo koje je najbolje mjesto u kući za njih
Nabavili ste tropske biljke, a ne znate gdje ih smjestiti? Evo koje je najbolje mjesto u kući za njih

Sadnja i uzgoj biljke molitve

Biljke molitve obično se bolje snalaze kao sobne biljke jer su temperamentne prema sunčevoj svjetlosti. Najuspješnije rastu i razvijaju se kad su postavljene desetak centimetra od prozora - osobito onih putem kojih dobivaju indirektno svjetlo, a okrenuti su prema sjeveru. 

- Biljke molitve također se jako dobro snalaze na policama jer im nije potrebno jako svjetlo kao drugim biljkama - kaže Gubler za mbg.

Briga za biljku

Nakon što uselite svoju novu biljku, pratite sljedeće savjete kako bi bila zdrava i šarena: 

Voda:

- Pazite da je tlo uvijek vlažno, ali ne i mokro. Ne mojte ju previše zalijevati. Ikad. Samo ju zalijevajte svakih tjedan do dva tjedna ili kad se gornja trećina dubine sadilice osuši - kaže Ashlie Thomas, ekološka farmerica i osnivačica The Mocha Gardener na Instagramu.

Tlo:

Vaše prosječno tlo s neutralnim pH će biti dovoljno. 

Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature
Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature

- Ne treba vam ništa što će intenzivno drenirati ili zadržavati vlagu -  kaže Gubler. 

Sunčeva svjetlost:

- Što više joj sunca pružite ona postaje nestabilnije - kaže Thomas. Sačuvajte prostore na prozorskoj dasci za biljke koje vole sunce, a biljku molitve stavite na mjesto na kojem dobiva neizravno svjetlo.

Temperatura:

Budući da potječe iz tropske regije, ona uživa u vlažnim uvjetima. 

Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući
Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući

- Grupiranje biljaka izvrstan je način da se malo poveća vlažnost - objašnjava Gubler. Također možete smjestiti svoju biljku blizu ovlaživača zraka ili u kupaonici s parom kako bi bila vlažna.

Hrana:

- Biljka molitve zahtijeva uravnoteženo biljno gnojivo opće namjene. Nešto s omjerom 3:2:1 N:P:K - kaže Gubler i dodaje da se N:P:K odnosi na dušik, fosfor i kalij - tim redoslijedom!)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju