Lifestyle

Komentari 17

8 fraza koje treba izbjegavati u braku - osim ako ne želite kraj

8 fraza koje treba izbjegavati u braku - osim ako ne želite kraj

Nitko se ne bi u vezi trebao osjećati kao da je stalno na suđenju. Svoje potrebe partneru objasnit na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje - savjetuje stručnjakinja

Riječi mogu ostaviti ozbiljne psihičke i emotivne posljedice koje ponekad ostaju zauvijek. U naletu bijesa svi znamo svašta reći i kasnije požaliti, no postoje rečenice koje je teško zaboraviti.  Ako ne želite uništiti vezu ili brak, ove stvari radije nemojte partneru govoriti: 

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Želim razvod

Prijetnja razvodom jedna od najgorih stvari koju možete reći svom partneru, upozorava stručnjakinja za odnose Tracey Steinberg.

- Ta izjava pokazuje da niste stvarno posvećeni svom braku, a rezultat nje je da se on osjeća odbačenim i nesigurnim. Spominjanjem razvoda poručujete da ste jednom nogom već na izlazu iz braka - objasnila je Steinberg.

- Razvod nemojte spominjati ako niste prije toga već sve isprobali kako biste brak sačuvali. Samo spominjanje razvoda u svađi može uzrokovati sumnju i povrijeđenost kod partnera što može ozbiljno naštetiti vezi - savjetuje Antonia Hall, psiholog i stručnjakinja za veze.

2. Lažeš!

Nikad nemojte direktno optuživati partnera da laže, a ako niste sigurni govori li vam istinu ili ne, uvijek je bolje imati pristup kroz koji provjeravate neke njegove izjave. Možete tako započeti razgovor pitanjima kao: "Jesi li siguran da si mi sve rekao?" ili "Postoji li mogućnost da nije bilo baš kako kažeš?".

Ideja je da slušate i skupite sve informacije zahvaljujući kojima ćete biti u puno boljoj poziciji razumjeti svojeg supružnika - savjetuje Stacey Laura Lloyd, britanska stručnjakinja za veze.

3. Preosjetljiv si

To poručujete kad govorite fraze poput "Smiri se", "Nemoj biti zlopamtilo" ili "Zašto se odmah braniš?", a najbolje ih je skroz izbjegavati. Takvim rečenicama partneru samo dajete do znanja da njegovi osjećaji nisu bitni ili ih u najmanju ruku umanjujete.

- Ako vam je cilj da se partner smiri, ovakvim izjavama ćete imati potpuno suprotan učinak - kaže Lloyd. Takve se fraze naime doživljavaju kao pokroviteljske i umanjuju nečiju važnost. Zato je najbolje partnera pustiti da se ispuše - objasnila je Lloyd.

4. Ne mogu sad o tome

- Svađanje je sastavni dio svake normalne veze ali je bitno i kako se svađate. Lakše ćete doći do zajedničkog zaključka kad komunicirate o tome kako ste različiti nego kad izbjegavate svađu. U većini slučajeva odgađanjem razgovora situacija između partnera se samo može pogoršati - kaže stručnjakinja za veze Andrea Syrtash.

5. Nije mi ništa, što bi mi bilo?

Kad na pitanje što se događa, odgovorite "Ništa", to je oblik pasivne agresije. Taj odgovor u većini slučajeva jako živcira drugu stranu jer zna, da, ako vas ne pita dalje, da ćete se naljutiti. Time prebacujete početak svađe na drugu stranu. Kada kažete "ništa", stvarate dojam da se bojite otvoriti neko pitanje zato što bi moglo rezultirati još većom svađom. 

- Dobro je zapamtiti da je svađa zdrava u svakoj vezi jer na taj način rješavate probleme. Ne bojte se mimoilaženja u mišljenjima tijekom svađe jer kroz tu komunikaciju ipak iznalazite rješenje vašeg problema - ističe Syrtash.

6. Opet isto!

Fraze kao "uvijek kasniš", "nikad se ne sjetiš", ili "sto puta sam ti rekla" nisu produktivne. Upravo suprotno, izazivaju osjećaj kod partnera kako ništa ne mogu napraviti kako treba i to im ubija samopouzdanje i volju da se potrude oko bilo čega. 

- Kad kažete takve riječi, napadate samu srž karaktera osobe kojoj govorite - objasnila je Syrtash. A takvi napadi su siguran put prema razvodu.

7. Ako me voliš, sigurno bi...

Kad počnete rečenicu s tom frazom, sjetite se da je to zapravo najgori tip ucjene.

- S takvim izjavama tjerate partnera u defenzivan položaj - objašnjava Syrtash. Kad govorite ovakve stvari vi zapravo testirate svog partnera i on ima osjećaj da se stalno mora dokazivati.

- Vaš partner se ne bi trebao osjećati kao da je stalno na suđenju. Priđite mu sa svojim potrebama autentično, i na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje - savjetuje Antonia Hall. 

"Nedostaje mi naše zajedničko vrijeme" ili "voljela bih da ovaj vikend odemo sami na večeru", jedan od primjera koji Hall daje za pozitivan način pokazivanja potreba i osjećaja.

8. Jako si se udebljao

Kad ste u vezi, poštovanje bi se trebalo podrazumijevati, ne bi ste se trebali truditi da ga zaslužite. Zato pokušajte ne kritizirati nečije ponašanje, a pogotovo ne izgled. 

- Rečenice poput "Udebljao si se" partneru govore da ga ne cijenite i osjeća se marginalizirano zbog vaših kritika. Osim toga, gotovo će svi na takve riječi reagirati defenzivno, a to nije komunikacija kakvu u vezi želite - poručila je Hall na Reader's Digestu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci