Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

8 razloga zašto jesti cvjetaču: Čuva od bolesti, ali i debljanja

8 razloga zašto jesti cvjetaču: Čuva od bolesti, ali i debljanja
1

Obiluje vitaminima, antioksidansima i vlaknima, a ima vrlo malo kalorija. Većinu njenog sastava čini voda, a dokazano štiti od različitih vrsta karcinoma

VIDEO

Cvjetača je iznimno zdrava i puna hranjivih sastojaka.  Sadrži i jedinstvene biljne spojeve koji mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Donosimo 8 razloga zašto je treba jesti zimi, kada i je njezino vrijeme. 

1. Malo kalorija, a obilje vitamina

Ima vrlo malo kalorija, u 128 grama tek 25 kalorija, a obiluje vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, K, B6, folnom kiselinom, manganom, magnezijem i kalijem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

2. Sadrži puno vlakana

Cvjetača je bogata vlaknima, što je korisno za cjelokupno zdravlje. Jedna šalica cvjetače sadrži 3 grama vlakana, što je 10% dnevnih potreba odraslog čovjeka. 

Vlakna su važna jer hrane zdrave bakterije u crijevima koje pomažu u smanjenju upale i promiču zdravlju probave.

Ružna, mega skupa životinja zbog koje ronioci gube živote
Ružna, mega skupa životinja zbog koje ronioci gube živote

Uzimanje dovoljno vlakana u prehrani može pomoći u sprječavanju probavnih stanja poput konstipacije, divertikulitisa i upalne bolesti crijeva. Štoviše, studije pokazuju da je prehrana bogata povrćem bogatim vlaknima poput cvjetače povezana s nižim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes. 

Vlakna također mogu igrati ulogu u prevenciji pretilosti, jer omogućuju osjećaj sitosti zbog čega ćete i jesti manje. 

3. Bogata je antioksidansima

Antioksidansi su neophodni našem tijelu jer štite stanice od  štetnih slobodnih radikala i upala. Cvjetača je posebno bogata glukozinolatima i izotiocijanatima, dvjema skupinama antioksidansa za koje se pokazalo da usporavaju rast stanica karcinoma.

Ispitiivanja su pokazala da glukozinolati i izotiocijanati posebno štite protiv raka debelog crijeva, pluća, dojke i prostate.

Pula: Ponuda povrća na zelenoj tržnici

Sadrži i karotenoidne i flavonoidne antioksidse koji imaju antikancerogeni učinak i mogu umanjiti rizik od nekoliko drugih bolesti, uključujući bolesti srca. 

Štoviše, cvjetača sadrži velike količine vitamina C koji djeluje kao antioksidans. Poznat je po svojim protuupalnim učincima koji mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka.

4. Pomaže u mršavljenju

Cvjetača ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u mršavljenju. Prvo,  ima jako malo kalorija, a zasitna je. Može poslužiti i kao niskokalorična zamjena za visokokaloričnu hranu, poput riže i brašna.

Kao dobar izvor vlakana, cvjetača usporava probavu i potiče osjećaj punoće. To može automatski smanjiti broj kalorija koje pojedete tijekom dana. Cvjetača sadrži jako puno vode, zapravo 92 posto njezine težine čini voda, što također pridonosi mršavljenju.

Young woman placing cauliflower into the stove

5. Bogata je kolinom

Riječ je o ključnoj hranjivoj tvari koja nedostaje mnogima. Kolin ima važnu ulogu u očuvanju staničnih membrana, sintetiziranju DNK i radu metabolizma. Važan je za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera koji su potrebni za zdrav živčani sustav. Štoviše, pomaže u sprječavanju nakupljanja kolesterola u jetri. 

Oni koji ne konzumiraju dovoljno kolina mogu imati veći rizik od bolesti jetre i srca, uz neurološke poremećaje poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Malo hrane sadrži kolin, a cvjetača je, uz brokulu, jedno od povrća koje ga ima u dovoljnim količinama. 

6. Sadrži sulforafan

Riječ je o snažnom antioksidansu koji posebno pomaže u suzbijanju razvoja raka inhibiranjem enzima koji su uključeni u rak i rast tumora. Prema nekim istraživanjima, sulforafan također može imati potencijal zaustaviti rast raka uništavanjem već oštećenih stanica.

Superbiljka pročišćava sinuse, pluća uklanja umor i glavobolju
Superbiljka pročišćava sinuse, pluća uklanja umor i glavobolju

Čini se da je sulforafan najučinkovitiji protiv raka debelog crijeva i prostate, ali također je proučavan njegov utjecaj na mnoge druge vrste raka, poput dojke, leukemije, gušterače i melanoma.

Istraživanja pokazuju da sulforafan može također pomoći smanjiti visoki krvni tlak i održavati arterije zdravim. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio utjecaj sulforafana na ljude, njegove potencijalne zdravstvene koristi su obećavajuće.

7. Možete ga koristiti umjesto žitarica i mahunarki 

Ne samo da je ovo fantastičan način povećanja unosa povrća, već je posebno koristan onima koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata.

To je zato što je cvjetača ima puno manji udio ugljikohidrata u sebi od žitarica i mahunarki. Na primjer, šalica cvjetače sadrži 5 grama ugljikohidrata. Istovremeno, šalica riže sadrži 45 grama. 

8. Lako ju je koristiti u prehrani

Cvjetaču možete kuhati, peće ili koristiti u umacima. Možete je dodati u juhe, napraviti juhu od nje i brokule, dodati je u pire krumpir ili rižu. 

Odlična je i samo skuhana te posuta maslinovim uljem i malo soli. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara