Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

8 zamjena za kukuruzni škrob

8 zamjena za kukuruzni škrob

Ako vam se često dogodi da dok pečete kolače shvatite da nemate kukuruznog škroba, sjetite se da postoje dostojne zamjene poput rižinog ili tapioka brašna koje mogu dobro poslužiti

VIDEO

Bilo da kuhate varivo ili pečete hrpu kolača, kukuruzni škrob može biti presudni sastojak u nizu recepata. Naime, ovaj prah napravljen od čistog škroba kukuruznih zrna, najčešće se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje juha, pudinga i raznih krema, ali može se koristiti i kao sredstvo za omekšavanje mesa u marinadama ili za stvaranje hrskavog sloja kod prženja mesa ili povrća, piše Insider.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako koristiti brašno

Pokretanje videa...

01:32

No ako slučajno nemate kukuruzni škrob pri ruci, postoji mnoštvo drugih sastojaka koji mogu poslužiti kao zamjena, a neke od njih već imate u svojoj smočnici. U nastavku saznajte koje su to najbolje zamjene za kukuruzni škrob prema chefu Richu Hudsonu.

Najbolje zamjene za kukuruzni škrob za zgušnjavanje

Kada se zagriju, granule kukuruznog škroba nabubre, zadržavaju vodu i rasprsnu se te tako ispuštaju još više škroba u tekućinu zbog čega se ona zgušnjava, kaže Hudson. Srećom, postoje mnoge druge tvari koje reagiraju na isti način.

1. Višenamjensko brašno

Za razliku od kukuruznog škroba, višenamjensko brašno nije čisti škrob niti je bez glutena. Dakle, može biti učinkoviti zgušnjivač, ali trebat ćete ga staviti malo više da biste postigli učinak kukuruznog škroba.

Kako bi izbjegli grudice tijekom zgušnjavanja jela s brašnom, Hudson savjetuje da ga brašno prvo pomiješate s malom količinom vode kako biste stvorili pastu. Također, jelo bi trebalo kuhati dvije do tri minute više kako biste uklonili 'sirovi' okus brašna. 

Omjer zamjene: 2 žlice višenamjenskog brašna = 1 žlica kukuruznog škroba

Neretvanske lubenice se zelene na poljima, provjerite odakle su ove koje trenutno kupujemo
Neretvanske lubenice se zelene na poljima, provjerite odakle su ove koje trenutno kupujemo

2. Rižino brašno

Jedna od prednosti korištenja rižinog brašna u odnosu na višenamjensko brašno je to što je poput kukuruznog škroba bez glutena. Također je bezbojan, što je korisno kada ga miješate s vodom da zgusne bistre tekućine. Trebat će vam dvostruko više rižinog brašna da zamijenite kukuruzni škrob i dobit će neproziran proizvod, kaže Hudson. Međutim, ovo bezglutensko zgušnjivač posebno dobro djeluje u pudinzima jer dobro zadržava visoku toplinu.

Rižino brašno može se koristiti u vodi za izradu paste, ali također se može pomiješati s maslacem ili uljem.

Omjer zamjene: 2 žlice rižinog brašna = 1 žlica kukuruznog škroba

3. Aru prah

Iako je fini prah od korijena tropske biljke (Maranta arundinacea) rjeđi sastojak u vašoj smočnici, Hudson tvrdi kako je to najbolji izbor za zamjenu kukuruznog škroba. To je zato što može proizvesti isti efekt zgušnjavanja i sjajni finiš isto kao i kukuruzni škrob u omjeru 1:1 bez davanja bilo kakvog okusa. Kao dodatni bonus, sadrži i više vlakana nego kukuruzni škrob.

Aru prah se može koristiti za zgušnjavanje gotovo svega, ali izbjegavajte ga koristiti u receptima na bazi mlijeka, jer kombinacija može rezultirati ljigavom teksturom.

Hudson preporučuje miješanje 2 žlice aru praha u 1/2 šalice vode kako bi prvo napravili pastu prije nego što je ulijete u tekućinu koju zgušnjavate.

Omjer zamjene: 1 žlica aru praha = 1 žlica kukuruznog škroba

Možete li vjerovati da je ovo ista žena? Kada se našminka izgleda sasvim neprepoznatljivo
Možete li vjerovati da je ovo ista žena? Kada se našminka izgleda sasvim neprepoznatljivo

4. Brašno za kolače

Budući da brašno za kolače ima puno manje bjelančevina (glutena) od višenamjenskog brašna, posebno je dobro zamjenu za kukuruzni škrob prilikom izrade krupnog tijesta, kaže Hudson. Brašno za kolače također je mljeveno u puno finiju konzistenciju od višenamjenskog ili cjelovitog brašna, što znači da može rezultirati glatkom teksturom.

Omjer zamjene: 2 žlice brašna za kolače = 1 žlica kukuruznog škroba

5. Škrob od tapioke

Ovo brašno bez glutena, izrađeno od usitnjene pulpe korijena tapioke, izvrsno je sredstvo za zgušnjavanje neutralnog okusa i fine konzistencije. Međutim, ako planirate zamrznuti ostatke tijesta, imajte na umu da se škrob tapioke ne zadržava dobro svoju konzistenciju. Također, škroba tapioke na visokim temperaturama ponekad može rezultirati žilavom teksturom.

Omjer zamjene: 2 žlice brašna od tapioke = 1 žlica kukuruznog škroba

Dječak (8) prodao ogromnu kolekciju Pokemon karti kako bi spasio život svog bolesnog psa
Dječak (8) prodao ogromnu kolekciju Pokemon karti kako bi spasio život svog bolesnog psa

Najbolje zamjene za kukuruzni škrob za pečenje i prženje

Škrob tapioke idealan je izbor i za pečenje jer stvara hrskavu teksturu, rižino brašno dobra zamjena za kukuruzni škrob u receptima za kekse, dok je krumpirov škrob učinkovita zamjena u kolačima. Rižino brašno također se može koristiti za pohanje i prženje - ono stvara svjetliju, hrskaviju koricu od mnogih drugih tradicionalnih brašna jer je finije i nježnije teksture.

Ostale održive zamjene za kukuruzni škrob su:

1. Mljeveno laneno sjeme

Mljeveno laneno sjeme nije bez okusa niti bezbojno, ali postaje želatinaste teksture ako se pomiješa s vodom. Prikladnije je za pečenje nego za zgušnjavanje zbog svoje guste teksture (što nije idealno kada pokušavate postići baršunasto glatki umak ili kremastu juhu). Mljeveno laneno sjeme također sadrži visoko topiva vlakna, s 3 grama u 2 žlice.

Umjesto da laneno sjeme dodate izravno u recept, napravite pastu miješanjem 1 žlice mljevenog lanenog sjemena s 4 žlice vode (što odgovara ekvivalentu 2 žlice kukuruznog škroba).

Omjer zamjene: 1/2 žlica mljevenog lanenog sjemena = 1 žlica kukuruznog škroba

2. Pšenično brašno

U usporedbi s univerzalnim brašnom, pšenično brašno nije tako sitno mljeveno, više ima vlakana, a udio škroba nizak. Zato Hudson kaže da ovo brašno služi kao mnogo bolja zamjena kukuruznog škroba za pečenje nego za zgušnjavanje. Kao i kod višenamjenskog brašna, prije dodavanja bilo kojem receptu pšenično brašno umutite u vodu.

Omjer zamjene: 2 žlice pšeničnog brašna = 1 žlica kukuruznog škroba

3. Krumpirov škrob

Mogućnosti zgušnjavanja ove zamjene za kukuruzni škrob ne traju dugo nakon zagrijavanja. Međutim, budući da krumpirov škrob podnosi kuhanje na visokoj temperaturi i ima pravu strukturu koja osigurava hrskavi sloj na hrani, fenomenalan je odabir za prženje. Također je neutralnog okusa, tako da neće dodati nikakav neželjeni okus.

Omjer zamjene: 1 žlica krumpirovog škroba = 1 žlica kukuruznog škroba

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'